Dünyaca ünlü Milaslı işadamı Uğur Terzioğlu’ndan Milaslılara dost tavsiyesi: “MİLAS’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÜRETİM ŞART”

24.06.2014 15:08

Milas’ın yetiştirdiği uluslararası düzeyde en ünlü işadamlarından Uğur Terzioğlu Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Aynı zamanda akrabası da olan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile bir süre görüşen ünlü işadamı Uğur Terzioğlu, Milas’ın zeytin, zeytinyağı, bal, balık gibi ürünlerinin dış talebi karşılayacak sürdürülebilirlikte üretilmesi için çalışılması gerektiğini söyledi.

Milaslı dünyaca ünlü işadamı Uğur Terzioğlu, MİTSO’yu ziyaret etti. Aynı zamanda akrabası da olan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile bir  süre görüşen Uğur Terzioğlu, Babası Mustafa Zeki Terzioğlu’nun Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucularından olduğunu belirten Uğur Terzioğlu, oda kayıtlarının 1950’den öncesinin kayıp olmasına üzüldüğünü söyledi. Daha eski oda kayıtlarının Bakanlıktan bulunabilmesi için Ankara’da görüşmeler yapacağını belirten Uğur Terzioğlu “Bu bilgiler kaybolmamalı”diye konuştu.

Uğur Terzioğlu, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile yaptığı görüşmede Milas ekonomisinin daha da gelişmesi konusunda bazı tavsiyelerde de bulundu. Özellikle Milas’ta zeytin, zeytinyağı, bal ve balık gibi ürünlerin ihraç edilebilmesi için sürdürülebilir bir üretimin olması gerektiğini söyleyen Uğur Terzioğlu “ABD’ye bir miktar zeytinyağı götürüyoruz. Adamlar beğeniyor ve almak istiyor. Her ay belli miktarda satın almak istiyorlar. Ancak biz onların bu talebini karşılayamıyoruz. Sürdürülebilir bir üretimimiz yok. Bu şekilde dünya pazarlarına açılmak mümkün değil. Öncelikle üreticilerin bir araya gelerek belli standartta sürdürülebilir bir üretim yapmaları gerekir. Bu zeytinyağında da, balda da, balıkta da böyle… Birçok ürünü çok üretmek önemli değil. Önemli olan, belli standartta ve her istendiğinde talebi karşılayabilecek düzeyde sürekli üretim yapabilmek. Eğer sürdürülebilir bir üretim yapamıyorsak ihracattan söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de “amcam” dediği Uğur Terzioğlu’nu MİTSO’da ağırlamaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, “Kendisi, dünyaca tanınmış bir işadamı. Çok büyük tecrübe sahibi. Aynı zamanda dünyada çok önemli bağlantıları var. Kendisinin fikirlerinden her zaman yararlanmak isteriz. Milaslı olduğunu her fırsatta övünerek söyleyen amcam Uğur Terzioğlu’nun hem MİTSO yönetimi için, hem Milas’ın ekonomik geleceği için bir şans olduğunu düşünüyorum. her zaman O’nun fikirlerinden, görüşlerinden yararlanabilme şansımız var ve bu şansı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bundan sonra da kendisiyle sık sık görüşerek değerli fikirlerinden ve önerilerinden yararlanacağız” diye konuştu.

UĞUR TERZİOĞLU KİMDİR?

1930’lu, 40’lı yıllarda Milas’ın en büyük tüccarı ve sanayicisi olan Mustafa Zeki Terzioğlu ile Nilüfer Terzioğlu’nun tek oğulları olarak 20 Ekim 1933’te Milas’ta doğan Uğur Terzioğlu, babasının ölümü üzerine17 yaşındayken işleri üstlenmek durumunda kaldı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in övgüsünü ve desteğini kazandı. Terzizade Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Kimyagerler A.Ş.’de genel müdürlük yapan Uğur Terzioğlu daha sonra İtalya’ya gitti. İtalya’da arkadaşlarıyla birlikte Filmcentre adlı bir şirket kurarak sinema dünyasına giren Uğur Terzioğlu dünyanın dört yanına sinema filmleri gönderdi. “Spagetti Western” denilen İtalyan kovboy film tarzını yarattı. O sıralarda Türkiye’de film ithal edecek döviz olmadığı için çimento, mermer takası yaparak filmlerin satışını yaptı. Şirketini büyüttü ve dünyanın önde gelen firmaları arasına sokmayı başardı. İtalya’dayken dönemin Başbakanı Turgut Özal’dan aldığı davetle İtalyanların Türkiye’de otoyol yapımı işine girmelerini sağladı. Bu işte dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden birisi olan Astaldi’nin uzun süre koordinatörlüğünü yaptıktan sonra bu firmanın başdanışmanı oldu.

Uğur Terzioğlu’nun yaşamında bazı satırbaşları şöyle:

1985 yılında İtalya’da Filmcentre adlı şirketi kurdu. Standard A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Astaldi S.p.A. Genel Koordinatörü oldu. EPS Holding Yönetim Kurulu Başkanı, (1994-1995) TABA Amcham Yönetim Kurulu Başkanı, (1995-1996) Taba Amcham Yönetim Kurulu Üyesi (1996-2012) Taba Amcham Genel Başkanı, Kanada Ticaret Odası (Yönetim Kurulu Üyesi) oldu. TESEV’in kurucu üyesi de olan Uğur Terzioğlu aynı zamanda İtalyan Ticaret Odası ve Fenerbahçe Kulübü’nün de üyesidir. Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA) Başkanı da olan Uğur Terzioğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un düzenlediği yedi kıtadan özel olarak seçilen 25 ülkenin 25 temsilcisiyle birlikte katılacağı toplantıya Bakan Clinton’un özel konuğu olarak katıldı.

İngilizce ve İtalyanca bilen Terzioğlu, 1995 yılında Fransız Cumhurbaşkanlığı Şövalyelik Nişanı ve 2005 yılında MPEA (US) Certificate of Merit Ödülü, 2006 yılında da İtalyan Cumhurbaşkanlığı Şövalyelik Nişanı ile ödüllendirildi.

m.uğur terzioğlu3