Emlakçiler MİTSO’da… “EMLAKÇILIĞI BİLGİLİ, YETKİLİ, EHİL KİŞİLER YAPMALI”

26.11.2018 16:38

Milas Emlak Müşavirleri Derneği Yönetimi, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Muğla Emlak ve Danışmanlık Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan’ın da katıldığı ziyaret sırasında Milaslı emlakçiler, mesleğin eğitimli uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini belirttiler.

Muğla Emlak ve Danışmanlık Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan ve Odanın Menteşe ilçesi Temsilcisi Ömer Ülkü ile Milas Emlak Müşavirleri Dermeği Yönetim Kurulu Başakan Hadi Karasu ve derneğin yönetim kurulu üyeleri Mehmet Kırkık, Saffet Avcılar, İsrafil Gürsoy, Ferhat Yaşar, Pınar Çakır; MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında emlakçilik mesleğinin mutlaka eğitimli, Oda kaydı bulunan, mesleki yeterliliğe sahip kişilerce yapılması gerektiğini anlatan Oda ve Dernek yöneticileri bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği ifade ettiler. Emlakçiler Oda ve Dernek yöneticileri emlak satın almak isteyenlerin, yetkili ve ehil olmayan kişilerden emlakçilik hizmeti almaları durumunda mağdur olabileceklerini belirterek bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla MİTSO’dan da destek istediler.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Muğla Emlak ve Danışmanlık Esnaf Odası ile Milas Emlak Müşavirleri Derneği yöneticilerinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Milas’ta emlak alımı ve satımı konusunda canlı bir ortam var. Biz de emlakçilik mesleğinin bilgili ve ehliyetli kişilerce yapılmasını istiyoruz. Biz de üyelerimizin bu konuda bilgilendirilmesi için elimizden geleni yapmak isteriz” dedi.

Öte yandan Milas Emlak Müşavirleri Derneği tarafından Milaslı emlakçilere yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. MİTSO salonunda yapılan toplantıda 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre yetki belgesi olmayanların emlakçilik yapamayacağı bildirildi.

Toplantıda yeni yasal duruma ilişkin açıklamalar yapan Milas Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu İl Ticaret Müdürlüğü tarafından yetki belgesi verilmeyen hiçbir kişinin hangi ad altında olursa olsun emlakçilik yapamayacağını anlattı. Karasu “Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmeliğin 5. maddesine göre ‘taşınmaz ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler veya esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılır’ şeklindedir. Yine aynı yönetmeliğe göre; yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden verilir, yenilenir, askıya alınır ve iptal edilir’. Bu durumda Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından alınmış  yetki belgesi olmayanlar artık emlakçilik yapamayacaklar.Ayrıca yine bu yönetmeliğe göre; yetki belgesi her bir işlem için ayrı ayrı düzenlenir ve hiçbir şekilde devir de edilemez. Belgesi olmadan emlakçilik yapmaya çalışan ayakçı emlakçiler de ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar” dedi.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu ve dernek üyelerine başarılar diledi.