Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü işbirliğinde;

07.05.2018 15:39

MİLASLI HACIABDÜLAZİZ AĞA MİTSO’DA ANILDI

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin kurucu vakıflarından Milaslı Hacı Abdülaziz Ağa, Milas’ta, Ticaret ve Sanayi Odası salonunda düzenlenen panelde anıldı.

Vakıf Haftası etkinlikleri çevresinde, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen “Kurucu Vakıfımız Milaslı Hacı Abdülaziz Ağa – Hayatı ve Vakıf Hizmetleri” paneline MİTSO ev sahipliği yaptı.

Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman‘nın oturum yöneticiliğinde yapılan panelde Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, Türk – İslam kültüründe vakıfların yeri ve önemini anlattı. Ersoy konuşmasında 16. yüzyılın başındoa devlet bütçesinin yüzde 17’lik kısmının vakıflara ayrıldığını ve devletin adalet, dış politika ve emniyet dışındaki tüm kamusal ve sosyal alanlarda vakıf kurduğunu ifade etti.

Panelin ikinci konuşmacısı, Fatih Sultan Mehmet  ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdülkadir Özcan ise konuşmasında Osmanlı döneminde eğitim vakfı için belirlenen köylerin vergiden muaf tutulduğunu, cami, mescit gibi yapıların yanı başında vakıfların gelirleriyle kütüphane, imaret gibi yapıların da inşa edildiğini anlattı.

Üniversitenin araştırmacılarından Said Nohut ise Milaslı Hacı Abdülaziz Ağa’nın hayatını ve Milas’taki vakfının yapmış olduğu hizmetleri anlattı.

Panelin bitiminde aralarında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in de olduğu konuklara Said Nohut tarafından yazılmış olan Milaslı Hacı Abdülaziz Ağa kitabı armağan edildi. Panelin ardından bir süre MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in konuğu olan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri daha sonra Milas’taki Abdülaziz Ağa’nın konaklarıyla mezarlıklarını ziyaret ederek Milas’tan ayrıldılar

.