FRANSA’DAN TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NA ‘LEGİON D’HONNEUR’ NİŞANI

FRANSA’DAN  TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NA ‘LEGİON D’HONNEUR’ NİŞANI
23.11.2015 15:40

*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Fransa’nın en üst düzey nişanı olan Legion d’Honneur nişanı verilmesi töreni için MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ile Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen de davetli olarak Fransa’ya giderek törene katıldılar.

Fransa, Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Andre Marcon’un teklifi üzerine, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkılarından ötürü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu Fransa’nın en üst düzey ödülü olan Legion d’Honneur nişanı ile ödüllendirdi. 19 Kasım Perşembe günü Fransa’nın başkenti Paris’te, Fransız Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan nişan törenine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile Muğla Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ile Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen de davetli olarak törene katıldılar. Hisarcıklıoğlu’na Legion d’Honneur madalyasını Dış Ticaret Bakanı Mathias Feki taktı. Hisarcıklıoğlu da Fekl’e, TOBB’un Ankara’daki merkez binasının Fransa bayrağının renkleriyle ışıklandırılmış fotoğrafının olduğu bir tabloyu armağan etti.

Fransa İmparatoru Napolyon’un 1804 tarihinde başlattığı Legion d’Honneur nişanı, Türkiye’den ilk kez Mustafa Kemal Atatürk’e verilmişti. Daha sonra Türkiye ve Fransa arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayan başka Türklere de verilen nişan son olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkılarından dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na verildi. Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Andre Marcon’un teklifi ve Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande’ın onayı ile Hisarcıklıoğlu’na verilen nişan töreninde bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Fransa’da yaşanan terör saldırısını nefretle kınadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

” Terörle mücadele eden halkımız Fransa’nın endişesini anlamaktadır. Terörün seçtiği
hedefler özgürlük eşitlik kardeşlik ve insanlığın onurudur. Terörün dini ve milliyeti yoktur. Bu tür
acıların yaşanmamasını diliyorum. Bugün Fransa Cumhuriyetinden böyle bir nişan almaktan onur duymaktayım. Ben bir girişimciyim sanayiciyim. Türk-Fransız ekonomik ve siyasi ilişkilerin önemine inandım. Yaklaşık 700 yıllık tarihten gelen bir dostluğumuz var. İlişkilerin en zor döneminde Türkiye’deki Fransız dostlarımızla çalıştık. Türk Fransız ilişkileri AB, Ortadoğu ve dünya barışı için önemlidir. Bu anlamlı nişanla Türk Fransız ilişkilerini güçlendirmeye yönelik sorumluluklarımız arttı. Bugün iki ülke arasında 15 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmi var. Bu rakam ne Fransa ne de Türkiye’nin ekonomik gücünü gösteriyor. Ticarete yeni ivme kazandırmalıyız. Fransız şirketlerin Türkiye’deki yatırımı yüzde 10 civarında. Biz daha fazla Fransız şirketlerin yatırım yapmasını destekliyoruz. Enerji ve ulaşım başta olmak üzere yeni Fransız yatırımlarını ülkemizde görmek istiyoruz. Fransa’da da Türkiye’den daha fazla yatırım yapılmalı”.

Törende bir konuşma yapan Fransa Dış Ticaret Bakanı Mattihas Fekl ise her iki ülkenin mevcut fırsatları değerlendirmesi gerektiğini belirterek Gümrük Birliği’nin modernleşmesi ile birlikte ilişkilerin daha üst seviye çıkarılabileceğini söyledi. Fransız şirketlerin Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Fekl, “Ülkenizin kalkınmasına katkıda bulunmaya 2023 vizyonuna önemli katkıda bulunmak istiyorlar. Enerji, altyapı, demiryolu ve finans sektöründe. Türk şirketlerinin de Fransa’da bulunması önemlidir. Dış Ticaret Bakanlığı olarak şunu söylüyoruz. İlişkileri 5 alanda geliştirebiliriz. Türk ve Fransız şirketleri bu potansiyeli değerlendirmeli” diye konuştu.

Tören daha sonra Türk ve Fransız yetkililerin katıldığı fotoğraf çekimiyle tamamlandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ile Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen de fotoğraf karesinde yer aldılar.
Paris 4

Paris 5

Paris 2
Paris 3