DOLAR
32,4734
EURO
34,9533
ALTIN
2.437,28
BIST
9.716,77










IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın kitabında MİTSO’dan 5 sorun, 5 çözüm önerisi

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın kitabında MİTSO’dan 5 sorun, 5 çözüm önerisi
09.11.2016 15:11
0
A+
A-

06.10.2016 – Ankara

 

TOBB’nin ev sahipliğinde 6 Ekim 2016 tarihinde Ankara’da yapılan ve Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu ve meclis başkanlarının katılımıyla yapılan IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası‘nda, odaların dile getirdiği en çok 5 sorun ve çözüm önerileri kitaplaştırıldı. TOBB tarafından hazırlatılan kitapta, odaların, belli bir uzunluğu aşmamak üzere yazılı olarak bildirdikleri sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı. Kitapta, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın TOBB’ye bildirdiği 5 sorun ve çözüm önerileri de yer aldı.

TOBB tarafından Ankara’da düzenlenen IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası öncesinde, birlik üyesi 365 oda ve borsaya gönderilen yazıyla odaların belirleyecekleri en çok 5 sorun ve 5 çözüm önerisini, belli bir uzunluğu aşmamak kaydıyla göndermeleri istendi. Ayrıca, illerdeki odaların bir araya gelerek ortaklaşa belirleyecekleri 5 sorun ve 5 çözüm önerisini, kendi aralarında seçecekleri bir temsilcinin Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanların da katılacağı şurada 3 dakika içinde anlatması gerektiği ifade edildi. Bunun üzerine Muğla’da bir araya gelen TOBB üyesi 6 oda ve borsa, ortak sorun niteliğindeki 5 sorunu belirlediler. Daha önce yine Ankara’da, TOBB’de yapılan ortak toplantıda Muğla odalarının sözcülüğünü MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yapmışken, bu kez Muğla odalarının sözcülüğünü Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal yaptı. Baysal, Başbakan ve bakanların huzurunda 3 dakika içinde Muğla odalarını ortak belirledikleri 5 sorunu dile getirdi.

IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasının öncesinde, tüm oda başkanlarının yazılı olarak iletmiş oldukları en çok 5 sorun ve çözüm önerileri TOBB tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2 sorun, 2 çözüm, Muğla Borsası’nın 1 sorun, 1 çözüm, Bodrum Ticaret Odası’nın 5 sorun, 5 çözüm, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3 sorun, 3 çözüm, Marmaris Ticaret Odası’nın 5 sorun ve 5 çözüm önerisi ve MİTSO’nun 5 sorun, 5 çözüm önerisi de yer aldı.

TOBB’nin IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası için hazırlattığı 896 sayfalık kitapta MİTSO’nun 5 sorun ve çözüm önerileri şu şekilde yer aldı:

Sorun : 1

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Ek – 1 bölümünde “30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran işyerleri” kapsamında zeytinyağı fabrikalarının bir ziraat / gıda/ kimya mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Çözüm önerisi :

Zeytin, doğası gereği iki yılda bir bolun ürün verir. Zeytin hasadı ürünün bol olduğu yıllarda ancak üç / dört sürer. Bu nedenle fabrikaların üç / dört ay çalışacak bir mühendis bulabilmeleri mümkün değildir. bu madde ya iptal edilmeli veya esnetilmelidir. Hijyen denetimleri İlçe Tarım Müdürlükleri veya bağımsız denetçi kuruluşlar veya şirketler tarafından yapılabilir ya da 7 fabrika ortaklaşa 1 mühendis çalıştırabilirler. Ya da fabrikalar ihtiyaç fazlası HP gücüyle kuruldukları için mühendis çalıştırma zorunluluğunda fabrikanın kurulum gücü esas alınmamalıdır. Mühendis çalıştırma zorunluluğu 20’den çok işçi çalıştıran fabrikalarda uygulanmalıdır. bunun için yasa değişikliği yapılmalıdır.

İlgili Kurumlar :

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Sorun : 2

Türkiye, dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üretici ve ihracatçısı ülkelerden birisidir. Zeytin ve zeytinyağı üreticisi, ürününün karşılığını alamamaktadır. En sağlıklı yağ olan zeytinyağının iç tüketimi çok yetersizdir ve Türkiye buna rağmen dışarıdan yemeklik yağ ithal etmektedir.

Çözüm önerisi :

Kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik için kaliteli zeytinyağına daha yüksek, düşük kaliteli zeytinyağına daha az prim ödenmelidir. Zeytinyağı fabrikalarında yağ kalitesini arttırmak için sıcak sıkım yasaklanmalı, soğuk sıkım yöntemi uygulanmalıdır. Zeytinyağı üreticisinin desteklenmesi ve daha sağlıklı nesiller için zeytinyağının iç tüketimi arttırılmalıdır. Bu nedenle; başta hastane mutfakları olmak üzere askeri mutfaklarda, öğrenci yurtları ve okulların mutfaklarında, personeli için yemek çıkaran kamu kurumlarının mutfaklarında zeytinyağı kullanımı zorunlu olmalıdır. Zeytinyağının iç tüketimini arttırmak amacıyla televizyonlarda ve radyolarda kamu spotları yayınlanmalıdır.

İlgili Kurumlar :

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sorun : 3

Levrek ve çipura türü kültür balığı üretiminin % 68’i Milas kıyılarında, denizdeki havuzlarda veya toprak havuzlarda üretilmektedir. Üretilen balığın % 70’i Rusya ve AB ülkelerine ihraç edilmektedir. İhracatın arttırılabilmesi için kültür balığı üretiminin desteklenmesi gerekmektedir.

Çözüm önerisi :

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği gereğince; 40 metre su derinliğine sahip denizlerde olması gereken ağ havuzlardaki balık üretimine lojistik destek sağlamak amacıyla Güllük Körfezi kıyısında uygun bir yere acilen yeterli bir iskele yapılması gerekmektedir. Toprak havuz balıkçılarının yer altından çektiği yavan sular için kaynak suları harcı alınmamalıdır. Toprak havuz balıkçılarına ÖTV’siz mazot desteği sağlanmalıdır. Balık üreticilerinin kullandığı elektriğe indirimli tarife uygulanmalıdır. Balık ihracatını arttırmak amacıyla Türk Hava Yolları indirimli kargo tarifesi uygulamalıdır.

İlgili Kurumlar :

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı

Sorun : 4

Güneybatı Anadolu’nun tarım, orman, maden ve sanayi ürünleri, ihracat limanı olarak İzmir veya Güllük limanlarına taşınmaktadır. Aydın – Güllük yolu aynı zamanda Bodrum bağlantılı turizm yoludur. Bu yolda özellikle feldspat madeni taşıyan kamyonlar trafiği olumsuz şekilde etkilemekte, taşıma maliyetini arttırmaktadır.

Çözüm Önerisi :

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın gündeminde olan ve projesi hazırlanan Aydın – Çine – Yatağan – Güllük demiryolu ivedilikle yapılmalıdır. Milas ticaret ve Sanayi Odası’nın İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü’ne GEKA’nın hibe desteğiyle yaptırdığı fizibiliteye göre; Milas OSB – Güllük Limanı demiryolunun en iyi senaryoya göre 66 ayda, en kötü senaryoya göre 116 ayda maliyetini karşılayacağı hesaplanmıştır. Bu nedenle Aydın – Güllük demiryolu Milas OSB’den geçirilmelidir.

İlgili kurumlar :

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı

Sorun : 5

Türkiye’nin değişik yörelerinde dokunmakta olan ve kendine özgü özellikleri bulunan 21 farklı el halısı ve 4 kilimin coğrafi işaret tescili Sümer Holding tarafından alınmıştır. Ancak tasfiye sürecinde olan Sümer Holding, halı ve kilimlerin coğrafi işaret denetimlerini yapamamaktadır.

Çözüm önerisi :

Tasfiye sürecindeki Sümer Holding’in elinde bulunan Türk el halısı ve kilimlerinin coğrafi işaret tescili kullanım haklarının ilgili yörelerin istekli olan Ticaret ve Sanayi Odalarına, borsalarına veya o yörelerin belediyelerine ya da üniversitelerine devri için yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu kapsamda Milas halılarının coğrafi işaret tescil hakları Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na devredilmelidir. Başta özgün el dokuması Türk el halılarının, kilimlerinin ve battaniyelerinin korunabilmesi ve yaşatılabilmesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleme alımları yapılmalı, tanıtımı için ise bakanlıkların yurt dışı gezilerinde Türk halıları armağan edilmelidir.

İlgili Kurumlar :

Türk Patent Enstitüsü (TPE), Kültür ve Turizm Bakanlığı

Başbakan Binali Yıldırım : “İşimiz bundan sonra daha fazla takip”

 

Ankara’da TOBB’nin ev sahipliğinde yapılan IX. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda illerin ortaklaşa hazırladıkları 5’er sorun ve çözüm önerilerini dinleyen Başbakan Binali Yıldıdırm, anlatılan sorunların yüzde 60-70’inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğunu” belirterek “Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır” dedi.

 

Yıldırım, şurada sanayinin daha da geliştirilmesi, yeni OSB’ler yapılması, lojistik merkezler yapılması, birtakım bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gibi taleplerin dile getirildiğini aktararak, “Ben burada lükse yönelik, israfa yönelik hiçbir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, hepsi de ülkeye katma değer sağlayacak, bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız, hiç kimse olamaz.” diye konuştu.

cozum-onersi-2