KOSGEB Kanununda Değişiklik Öngören Tasarı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

06.08.2013 17:24

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun ile artık sadece sanayilerin değil, bakkal, manav, berber gibi hizmet esnafının da KOSGEB desteklerinden yararlanabileceğini belirtti.Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, “devrim” olarak nitelediği yeni düzenleme ile Kanunda yer alan “sanayi” ibaresinin, “işletmeleri” şeklinde değiştirildiğini ve imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere de KOSGEB desteklerinden yararlanma yolunun açıldığını ifade etti.Üretim, ihracat, istihdam konusunda Türk ekonomisinin dinamiğini oluşturan KOBİ’lerin en büyük destekçisinin KOSGEB olduğuna dikkat çeken Çağlayan, bu kuruluşun eğitim programları ve destek yöntemleriyle KOBİ’lere, Ar-Ge’den ihracata kadar geniş kapsamlı katkıda bulunduğunu vurguladı.KOSGEB’in 2007-2008 döneminde bilişim, bölgesel kalkınma, danışmanlık, eğitim, girişimciliği geliştirme, kalite geliştirme, pazar araştırma ve ihracatı geliştirme, teknoloji geliştirme ve yenilik, uluslararası işbirliğini geliştirme destekleri adı altında çoğu geri dönüşümsüz olmak üzere 6 bin 257 işletmeye, 35,2 milyon lira destek sağladığını bildiren Bakan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti: “Ayrıca KOBİ’lerin, reel sektörün, imalat sanayinin en büyük destekçisi olan KOSGEB aracılığıyla 2008 yılında ilkler gerçekleştirilmiştir. Sıfır faizli kredi destek programları uygulamaya konulmuştur. Bu çerçevede 2008 yılında 25 bini aşkın işletmeye 1,6 milyar TL sıfır faizli cansuyu desteği verilmiştir. Yine Cumhuriyet tarihinde ilk kez esnaf ve sanatkara sıfır faizli kredi imkanı sağlanmıştır. Uygulamaya konulan 1000 1000 KOBİ Makine Teçhizat Kredisi Faiz Desteği, İmalatçı Esnaf ve Sanatkar Kredisi Faiz Desteği, İhracat Kredisi Faiz Desteği ve İstihdam Endeksli İşletme Kredisi Faiz Desteği programlarıyla toplam 1,6 milyar TL kredi hacmi yaratılmıştır. Ayrıca 2009 yılının ilk KOSGEB desteği olan İhracat 2009 Cansuyu Kredisi Programına 20 Nisan 2009 tarihi itibariyle 6 bin 574 başvuru gerçekleşmiş ve 1 milyar 35 milyon dolar kredi talebinde bulunulmuştur.”Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan açıklamasında, bugün imalat sanayinde faaliyet göstermeyip, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyette bulunarak, ekonomiye katkı sağlayan milyonlarca işletme bulunduğunun da altını çizdi ve bu nedenle yeni Kanunda KOSGEB’in hedef kitlesinin tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti.Türk ekonomisine katkı sağlayan imalat, ticaret ve hizmet sektöründeki işletmelere destek sağlamanın temel prensipleri olduğuna vurgu yapan Çağlayan, “Artık bakkal, kasap, manav ile pansiyon işletmecisi gibi hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler de KOSGEB desteklerinden yararlanabilecek” açıklamasında bulundu. Yapılan bu değişiklikle imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerin de KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri için gerekli hukuki zeminin oluşturulduğunu ifade eden Çağlayan, yeni düzenlemenin diğer temel unsurlarını şöyle sıraladı:”-KOSGEB tarafından verilecek hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel önceliklerin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre belirlemesini Bakanlar Kurulu yapacak.-KOSGEB, girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için gerekli önlemleri alacak ve bu kapsamda girişimcileri destekleyecek. -İşletmeler arası işbirliğini geliştirme yerli veya yabancı sermaye katkısıyla gerçekleştirilecek ortak yatırımların oluşturulmasını, yaygınlaştırılmasını destekleme, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli önlemleri alma, destekleri sağlama da KOSGEB’in görevleri arasında olacak. -KOSGEB, işletmelerin ve girişimcilerin yatırım, üretim, ihracat, istihdam, teknoloji geliştirme, pazarlama ve diğer konularda ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri temin edebilmelerini, sermaye piyasalarına açılabilmeleri için gerekli geri ödemeli ve ödemesiz destekleri sağlayacak. -KOSGEB ile ihtilaflı hale gelmiş olan KOBİ’lerin KOSGEB’e olan borçlarını ödemelerini kolaylaştırıcı düzenleme de getirildi. Kanun değişikliğinin yürürlüğe gireceği tarihe kadar aldığı KOSGEB destekleriyle ilgili olarak bu kuruluş ile ihtilaflı olan KOBİ’ler, alınan desteğin ana parasını 31 Ekim 2009 tarihine kadar defaten ödemek kaydıyla, KOSGEB alacağının faizini ödemeyecek.”Yapılan düzenleme ile KOSGEB’in hedef kitlesinin 300 binden 2 milyonu aşkın işletmeye ulaştığını da bildiren Çağlayan, nitelikli hizmet amacıyla KOSGEB’in 2008 yılında 222 milyon lira olan bütçesinin yüzde 48 oranında arttırıldığını ve 2009 yılı bütçesinin 329 milyon liraya çıkarıldığını belirtti. Bu rakamın yanısıra krize karşı alınan önlemler kapsamında KOSGEB’e Hazine tarafından da 75 milyon lira tahsis edildiğini hatırlatan Çağlayan, açıklamasının son bölümünde şu görüşlere yer verdi:”KOSGEB bütçesinde yapılan bu artışlarla daha çok işletmeye destek sağlanabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu değişiklikle KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş niteliğine kavuşan KOSGEB, daha geniş bir etki alanında KOBİ’lerimizin geliştirilmesi için bundan sonra da çalışmalarını sürdürecektir. Bu çerçevede KOSGEB’den Türk ekonomisinin en önemli aktörleri olan KOBİ’lerimizle, esnaf sanatkarımıza 2009 yılında 4 milyar liraya yakın bir destek sağlanmasını öngörüyoruz.”