KOSGEB’DEN 1 MİLYON 500 BİN LİRAYA KADAR FAİZSİZ VE 36 AY VADELİ YERLİ VE YENİ MAKİNE TECHİZAT ALIM DESTEĞİ

21.09.2016 13:01

KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı, imalat sanayinde faaliyet gösteren ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine teçhizat alımları için, işletme başına 1 milyon 500 bin liraya kadar uygun koşullarda finansal desteği sağlayacak. Bununla ilgili olarak 2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Protokolü ilgili taraflarca imzalanarak yürürlüğe girdi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, oda üyelerine çağrıda bulunarak yerli ve yeni makine teçhizat alımları için KOSGEB tarafından sağlanacak faizsiz ve 36 ay vadeli 1 milyon 500 bin liraya kadar kredi desteğinden yararlanmaları çağrısında bulundu.

KOSGEB’in yerli ve yeni makine teçhizat alımları için sağlayacağı uygun koşullardaki kredilerde; işletme başına kredi üst limiti 1.500.000 (Bir milyon 500 bin) TL faizsiz finans desteği sağlanıyor. Sağlanacak finans desteğinin ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere 3’er aylık taksitler halinde 36 ay vadeli olarak uygulanacak.

Programdan yararlanmak isteyen işletmeler, KOSGEB ile yapılan protokole taraf olan Akbank, Denizbank, T.C.Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, T. İş Bankası, Vakıflar Bankası şubelerine başvuruda bulunarak finans desteğinden yararlanabilecekler.

Program kapsamında, işletme başına 300.000 (Üç yüz bin) TL olan faiz/kar payı bedelinin tamamı, KOSGEB Başkanlığı tarafından karşılanacak.

Finans desteğinden yararlanmak isteyen işletmelerin, 19 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında http://kredi.kosgeb.gov.tr adresinden başvuru formunu doldurmasıyla birlikte KOSGEB Müdürlüğü onay süreci başlayacak. İlgililer, bu sürece ilişkin açıklamaları başvuru sayfasında bulunan kullanıcı rehberinden izleyebilecekler.

Finans desteğinden yararlanmak isteğine onay verilen her bir işletme için yazılım sistemi bir başvuru kodu üretiyor. İşletme, KOSGEB Müdürlüğünden aldığı başvuru kodu ile protokole taraf olan banka şubelerinden birine kredi başvurusunda bulunacak. İletmeye sırasıyla; banka şubesi onayı, banka genel müdürlüğü onayı, KOSGEB uzmanı onayı, KOSGEB müdür onayı ve KOSGEB daire başkanı onayı veriliyor.

Kredi kullandırılması ilgili banka tarafından yapılıyor ve kredi tutarı tedarikçi hesabına aktarılıyor. Makine teçhizatın işletmeye teslim edildiğinin tespiti ve periyodik kontrolü de yine ilgili banka tarafından yapılıyor.

Teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler de Kredi Garanti Fonu A.Ş.’nin sunduğu kefalet hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

KOSGEB’in 2016 yılı yerli ve yeni makine teçhizat alımına sağladığı kredi faiz desteği programı 16.12.2016 tarihinde sona eriyor.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, KOSGEB’in yerli ve yeni makine teçhizat alımları için sağlayacağı ilk altı ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık taksitler halinde ödenmek üzere faizsiz 1 milyon 500 bin liraya kadar kredi desteği konusunda oda üyelerine çağrıda bulunarak bu olanaktan yararlanmalarını istedi.