MAYBİR YÖNETİMİ MİTSO’DA TOPLANDI: ÇAM BALINA COĞRAFİ İŞARET ALINMASINDA ÇEKİŞMEYE SON VERİLSİN!

02.01.2018 12:33

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile MAYBİR Yönetim Kurulunun yaptığı toplantıda Marmaris ve Muğla arasındaki çam balına coğrafi işaret alınması rekabetine son verilmesi çağrısı çıktı.
*MİTSO – MAYBİR toplantısında Şubat ayında Milas’ta bir bal çalıştayı düzenlenmesi de kararlaştırıldı.

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in daveti üzerine aylık olağan yönetim kurulu toplantısını MİTSO’da yaptı. Toplantının ardından Reşit Özer ile yapılan toplantıda Muğla ili ve Milas ilçesindeki bal üreticilerinin sorunlarını çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıda Şubat ayında Milas’ta bir bal çalıştayı düzenlenmesi de kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca Marmaris ve Muğla arasındaki çam balına coğrafi işaret alınması rekabetine son verilmesi çağrısı da çıktı.
Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) 2017 yılının son aylık olağan yönetim kurulu toplantısını MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in daveti üzerine Milas’ta yaptı. MAYBİR Yönetim Kurulu toplantısının ardından MAYBİR Yönetim Kurulu’nun Reşit Özer ile yaptığı görüşmede önemli kararlar alındı.
Bir süre önce MAYBİR’in Milaslı Yönetim Kurulu Üyesi Ümmet Çoban’ı MİTSO’ya davet ederek görüşen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in bu görüşmenin arından yaptığı çağrıya olumlu yanıt veren MAYBİR Yönetim Kurulu, 2017 yılının son aylık olağan toplantısını Milas’ta yaptı. MİTSO’da yapılan MAYBİR Yönetim Kurulu Toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin (Fethiye), İkinci Başkan Yılmaz Kaya (Menteşe), Muhasip Üye Turgut Uysal (Ula), Kerim Şahin (Köyceğiz), Hasan Hüseyin Aydın (Marmaris), Ümmet Çoban (Milas), Hasan Koyuncu (Dalaman), Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Gezer (Milas) katıldılar. MAYBİR Yönetim Kurulu, toplantının ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ederek Muğla arıcılarının sorunlarına gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, yaptığı davet üzerine yönetim kurulu toplantılarını MİTSO’da gerçekleştiren MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin ile yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Reşit Özer, ziyaretin anısına MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin’e bir Hekatomnos tabağı armağan etti.
MAYBİR Yönetiminin MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile yaptığı toplantıda özellikle Marmaris ile Muğla arasında bir süredir yaşanmakta olan çam balına coğrafi işaret alınması rekabeti değerlendirildi. Görüşmede, Muğla ili ve ilçelerinde elde edilmekte olan çam balının ilin adıyla “Muğla çam balı” olarak coğrafi işaret alınması görüşü ağırlık kazandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, coğrafi işaretlerin ürünlere gerek yerel, gerek ulusal, gerekse de uluslararası pazarlarda artı değer kazandırdığını belirterek “Bizim bir an önce Muğla ve Marmaris arasında yaşanmakta olan rekabeti çözmemiz gerekir. Aslında dünyanın çam balı üretiminin üçte biri Milas’ta üretiliyor. Biz buna rağmen bu güne kadar Milas’ı öne çıkarmadık. Fakat uzlaşma sağlanmazsa biz de Milas olarak coğrafi işaret başvurusunda bulunabiliriz. Fakat biz her zaman için uzlaşmadan yanayız. Muğla ilimiz olduğu için de Muğla adıyla coğrafi işaret alınmasına itiraz etmeyiz” diye konuştu.
MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin de MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e, arı üreticilerine ve sorunlarına karşı göstermiş olduğu ilgi nedeniyle teşekkür etti. Bugün kadar MİTSO’nun gösterdiği ilgiyi başka kurumlardan görmediklerinin altını çizen Ziya Şahin “Bundan sonra MİTSO ile işbirliğimizi sürdürmekten memnuniyet duyarız. Size gösterdiğiniz samimi ilgi nedeniyle yönetim kurulumuz ve Muğlalı arıcılar adına teşekkür ediyorum” dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de yaptıkları çağrıya olumlu yanıt vererek yönetim kurulu toplantısını MİTSO’da yapan MAYBİR Yönetim Kuruluna teşekkür etti. Muğla’da en çok bal üretiminin Milas’ta yapılmakta olduğunu belirten Reşit Özer “Biz de MİTSO olarak arı ve bal üreticilerimize her konuda destek olmak istiyoruz. Çünkü bal, Milas için, Muğla için son derecede önemli bir ürün. Piyasada bu kadar çok sahte bal dolaşırken bizim bir an önce çam balımıza coğrafi işaret alarak kalitesini korumaya almamız gerekiyor” dedi.
Daha sonra MİTSO ve MAYBİR işbirliğinde Şubat ayı içinde Milas’ta bir arıcılık ve bal çalıştayı düzenlenmesi kararlaştırıldı.