MİTSO KÖLN’DEKİ ANUGA 2017 GIDA FUARINDA

17.10.2017 14:32

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Anuga 2017 Gıda, İçecek ve Gıda Teknolojileri Fuarı’na Milas Ticaret ve Sanayi Odası da gözlemci olarak katıldı. 6 / 11 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Anuga Fuarı’nda 107 ülkeden gelen 7 bin 405 firma ürünlerini sergiledi. Fuara en çok katılım 853 firma ile İtalya’dan olurken ikinci sıradaki Almanya’dan 716, İspanya’dan 546, Çin’den 543 firma katıldı. Firma katılımı bakımından 5. sırada yer alan Türkiye’den 298 firma fuarda stant açarak ürün tanıtımı yaptı. Ayrıca bazı Türk firmaları ise Polonya, Kanada, Almanya, Hollanda, Bulgaristan, Belçika gibi ülkelerin çatısı altında yer alarak açtıkları stantlarda ürünlerini tanıttılar.
Almanya’nın Köln kentindeki Anuga 2017 Gıda, İçecek ve Gıda Teknolojileri Fuarı’na Türkiye’den katılan firmalar zeytin, zeytinyağı, meyve suları, doğal içecekler, pastırma, sucuk, döner, fındık, çay gibi ürünlerini sergilediler.
Fuara katılan firmalara KOSGEB de proje desteği sağladı. KOSGEB, fuara katılan firmalara konaklama, tercümanlık, rehberlik ve fuar giriş ücretleri için yüzde 50 oranında destek verdi. Bu tür fuarlara katılan firmalara destek sağlayan KOSGEB, fuar merkezine yakın ülkeler için 3 bin, uzak ülkeler için ise 5 bin TL’ye kadar destek veriyor.
MİTSO : ANUGA FUARINDA MİLAS ÜRÜNLERİ İÇİN PAZAR ŞANSI VAR
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Anuga Fuarı’nı izlettiklerini belirterek gelecek yılki fuarda başta zeytin, zeytinyağı ve bal olmak üzere Milas ürünlerini tanıtmak üzere fuara katılmayı düşündüklerini söyledi. Reşit Özer, “Odamız adına fuarı izleyen ve gözlemlerde bulunan memurumuz fuar hakkındaki izlenimlerini aktardı. Milas’ın coğrafi işaretli zeytinyağı başta olmak üzere zeytininin, balının, balığının bu fuarda tanıtılmasının ilçemiz ekonomisi için yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.
MİTSO adına “Milas ürünlerinin pazar araştırması” için Anuga fuarını izleyen Ar-Ge ve Dış İlişkiler Memuru Gülay Aytaç ise, 11. holde stant açan Türk firmalarının zeytinyağı, zeytin, bakliyat ve hazır gıda firmaları ürünlerini tanıttığını belirterek Milas firmalarının gelecek yılki fuara katılmalarının yararlı olacağını söyledi. Gülay Aytaç “Firmalar yeni pazarlar araştırmanın yanı sıra, hali hazırda iş ilişkileri bulunan yabancı müşterileri ile de fuarda buluşma ve yeni ürünlerini tanıtma, pazarlama imkanı buldular. Fuarda İtalya ve İspanya’dan zeytin ve zeytinyağı sektörü göze çarpıyordu. Fuarda, Milas ürünleri için pazar şansı var. Bu nedenle gelecek yıl Anuga 2018 fuarına katılmakta fayda var. Fuarda zeytin ve zeytinyağı Avrupa ülkelerinden ziyade, Uzak Doğu ve Arap ülkelerine pazarlanıyor. Ayrıca Türk zincir marketler de ürün çekebilmek için bayilik soruyorlar” diye konuştu.
Fuarda yer alan bazı kurumların temsilcilerinin fuarla ilgili görüşleri şöyle:
TÜRK FİRMALARI KENDİNİ GELİŞTİRİYOR.
İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, fuarda basına yaptığı açıklamada Türk firmalarının kendilerini geliştirdiğini Avrupa’ya uygun ürünler ve sunumlar yaptıklarını belirtti. Topçu “Gıda sektöründe ülkemiz iyi bir yere doğru ilerliyor, inşallah daha iyi olacağız. Gıda üreticilerimiz kendilerini değiştiriyorlar. Sürekli Avrupa’ya uygun, dünyaya uygun daha kaliteli, organik ürünler yetiştirme gayreti içindeler. Gıda üretim teknolojimizi ne kadar fazla geliştirirsek dünya pazarlarına o kadar daha fazla girebiliriz” dedi. Fuara Türkiye’den katılan firmalara ürünlerini sergileyebilmeleri için daha çok imkan tanınması gerektiğine değinen Topçu, hem Almanya’nın hem de AB’nin vizeler konusunda kolaylık ve tolerans sağlamasını arzu ettiklerini söyledi. Ayrıca Topçu, Irak’ta yaşanan sorunların da biran önce sonuçlanmasının ticaret açısından olumlu olacağını kaydetti.