MİTSO VE KÖLN TİCARET ODASI, GENÇLER İÇİN EĞİTİM İŞBİRLİĞİ YAPACAK

15.09.2015 16:13

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Almanya’nın Köln kenti Ticaret Odası arasında gençlerin ticari alanda gelişimlerini sağlamak amacıyla bir eğitim işbirliğinin ilk adımları atıldı. Almanya’da Köln’de açılacak ticari eğitim kurslarının Türkçe / Almanca, Türkçe / İngilizce dersleri mezuniyet sınavlarında MİTSO görev alacak. Kurslara Almanya’da katılan öğrenciler Türkçe dersleri için dönem dönem Milas’a gelerek burada uygulama yapacaklar. Milas’ta açılacak eğitim kurslarına katılacak olanlar da Almanya’da uygulama yapma fırsatı bulacaklar.

MİTSO ve Mimarlar Odası Milas Temsilciliği’nin işbirliğinde yapılmakta olan Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumları için geçen yıl Milas’a geldiğinde MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile MİTSO ve Köln Ticaret Odaları arasında gençlerin eğitimi için işbirliği yapılması önerisinde bulunan Rut Blümel, 8. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu için Milas’a gelen eşi Prof. Wolfgang Blümel ile birlikte MİTSO’yu ziyaret etti. Geçen yıl MİTSO ile yapılan görüşmenin ardından  bu konuda Köln Ticaret Odası yönetimi ile yaptığı görüşmeyi aktaran Rut Blümel “Köln Ticaret Odası, gençlerin eğitimi için MİTSO ile işbirliğine çok olumlu yaklaşıyor. Bir an önce bu konuda resmi yazışmaların başlatılması ve karşılıklı protokol yapılması gerekiyor” dedi. Kendisinin 1980 yılından beri Köln Ticaret Odası’nın sınavlarını kontrol etmekle görevli olduğunu belirten Rut Blümel “Tercümanlık ve  Dış Ticaret Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin mezuniyet sınavları Almanya’da ticaret odaları tarafından hazırlanır ve yapılır. Biz Köln Ticaret Odası olarak Türkçe / Almanca, Türkçe /  İngilizce sınavlara Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın katılmasını istiyoruz. Türkiye’de çevirmenlik ve dış ticaret öğrenimi gören öğrenciler de bu sınavlara katılıp, hem Köln Ticaret Odası hem de MİTSO’dan sertifika alsın” dedi.

Almanya’da artık birçok Türk gencinin Türkiye’ye dönmeyi istediğini ancak Türkiye’ye döndüklerinde ellerinde meslekleri için veya iş bulabilmek amacıyla kullanabilecekleri bir diploma olmasını istediklerini belirten Rut Blümel şöyle konuştu:

“Artık birçok Türk genci Almanya’dan Türkiye’ye dönmek istiyor. Döndüklerinde burada ticaret yapabilecek, iş yapabilecek bir diplomaya sahip olmak istiyorlar. Biz Köln Ticaret Odası olarak bu gençlere yardımcı olmak istiyoruz. Bu gençlere nasıl yardımcı olabiliriz, diye düşünürken aklımıza böyle bir proje geldi. Ben de Türkiye’de işbirliği yapılacak oda olarak MİTSO’yu önerdim. Çünkü biz Arkeolog / Epigraf olan eşimle birlikte yıllardır Milas’a geliyoruz. Yazları Güllük’te kalıyoruz ve Milas’ı çok seviyoruz. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumlarına katılıyoruz. Bu nedenle Milas’ın Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yapılmasını istedim. Köln’deki oda yöneticileri önerimizi kabul ettiler” dedi.

Milas’a geldiklerinde yörenin zeytin ve zeytinyağını beğenerek yediklerini belirten Rut Blümel, Almanya’da, Köln’de pek çok Türk marketi var. Oralarda alışveriş yaparken hep Milas’ın zeytin ve zeytinyağını anlatıyorum. Milas’ın bu ürünlerini o marketlere götürmek istiyoruz. Tabii bunlar yavaş yavaş yapılacak işler. Yavaş yavaş gelişme sağlanacak” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer,  Rut Blümel ile eşi Prof. Wolfgang Blümel’in ziyaretinden çok memnun kaldığını söyledi. Reşit Özer “Biz her zaman odamızı, üyelerimizi, gençlerimizi dış dünyaya açmak istiyoruz. Köln Ticaret Odası ile ilke olarak anlaştığımız proje gerçekleştiğinde Almanya’daki birçok Türk ve Alman genci eğitim için Milas’a gelecek. Milas’tan da bizim gençlerimiz Almanya’ya gidebilecek. Ayrıca yıllarca Almanya’da çalışmış ailelerin yurda dönmek isteyen çocuklarına, gençlerine biz de yardımcı olmak isteriz. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Projenin eğitim işbirliği konusunda öncelikle Kaymakamlıkla, Milli Eğitim ile görüşerek mevzuat konusunu görüşerek yolumuzu çizmemiz gerekecek. Gerekirse bu konuda Bakanlıktan destek istememiz söz konusu olacak” diye konuştu.

Toplantının ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer daha sonra Alman konuklara Milas zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu armağan etti.