MİTSO YERLİ ÜRÜNLERİN RAFLARA GİRMESİ İÇİN TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜNDE

08.06.2017 15:12

*Büyük mağazaların ve zincir mağazaların raflarında yer alacak yerel ürünler ile bu ürünlerin üreticilerinin ve tedarikçilerinin bu yılın Aralık ayına kadar belirlenmesi gerekiyor.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, yaptığı girişimlerin ardından büyük mağazaların ve zincir mağazaların toplam raf alanlarının yüzde1’inin yerli ürünlere tahsisi ile ilgili maddenin Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamına girmesinin ardından şimdi de yasanın uygulanma sürecinin takibinde. Muğla Ticaret İl Müdürlüğünü ziyaret eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yasanın ilgili maddesinin uygulanma süreciyle ilgili bilgi aldı.

MİTSO, yerli ürün ve üreticilerin korunması amacıyla başta TOBB olmak üzere ilgili bakanlıklara ve Muğla milletvekillerine yapmış olduğu başvuruların ardından 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 14 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanunda, MİTSO’nun dile getirdiği şekliyle büyük mağazaların ve zincir mağazaların toplam raf alanının yüzde 1’inin yerli ürünlere tahsisi de yer aldı. Yasanın uygulanmasına yönelik yönetmelik ise 6 Ağustos 2016 tarihinde yayınlandı. Yönetmelikte, büyük mağaza ve zincir mağazaların toplam raf alanın yüzde 1’inin yöresel ürünlere tahsisi için uygulanacak esaslar yer aldı.

Yöresel ürünlerin büyük mağazaların ve zincir mağazaların raflarında yer alması için T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü de bir genelge yayınlayarak yapılacak çalışmalara yer verdi. Genelgeye göre mağazaların raflarında yer alacak yöresel ürünler ile bu ürünlerin üreticileri ve tedarikçilerinin aralık ayı sonuna kadar belirlenmesi ve bu listenin güncellenmesinin 1018 Aralık ayı içinde yapılması gerekiyor.

Öte yandan MİTSO, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’un yayınlanmasının ardından Muğla Ticaret İl Müdürlüğüne başvurarak Milas yöresinde üretilen markalı ürünlerin ve üreticilerin adlarını yazılı olarak bildirimde bulundu. Muğla’da bu konuda ürün bildiriminde bulunan ilk oda MİTSO olurken listede başta Milas zeytinyağı, zeytini, sabunu ve bal olmak üzere Milas’ta üretilmekte olan çeşitli ürünler yer aldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yasanın uygulanması konusundaki gelişmeleri öğrenmek amacıyla Muğla Ticaret İl Müdürlüğünü ziyaret etti. Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş ve kurum mühendisi Ali Kocagöz’den bilgi alan Reşit Özer, yerel ürünlerin bir an önce büyük mağazaların ve zincir mağazaların raflarında yer almasını istiyoruz. Bazı ürünler, bazı mağazaların raflarında yer aldı fakat, bunun yasanın kapsamına giren tüm mağazalarda uygulanmasını istiyoruz. Bu konuda her zaman sizinle işbirliğine hazırız” dedi.

Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş da yasanın uygulanması konusunda ilgili meslek odalarıyla işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Demirtaş, yasanın çıkmasının ardından uygulama yönetmeliğinin çıkması için beklediklerini yönetmelik yayınlandıktan sonra gerekli incelemelerin sürdürüldüğünü anlattı. Demirtaş, yerli ürün kapsamındaki Muğla ürünlerini de odaların görüşlerini alarak kurumun sitesinde ilan ettiklerini belirterek en kısa sürede yasa ve yönetmelik gereğince toplam raf alanının yüzde 1’ini yerli ürünlere tahsis etme zorunluluğu kapsamına giren mağazalara bildirimde bulunulacağını ifade etti.