DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46










MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Radyo Gözlem’in sorularını yanıtladı:

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Radyo Gözlem’in sorularını yanıtladı:
18.11.2016 16:26
0
A+
A-

“MİLAS FUARLAR ŞEHRİ OLMALI

 

19 – 20 Kasım tarihlerinde 3’üncüsü yapılacak Milas Zeytin Hasat Şenliği öncesi Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Radyo Gözlem’den Gizem Kapusuz’un sorularını yanıtladı. Reşit Özer, bugün için Milas’ın sahip olduğu zenginliklere rağmen hak ettiği yerde olmadığını belirterek Milas’ı hak ettiği yere çıkarmanın çabası içinde olduklarını söyledi. MİTSO’nun girişimleriyle Milas’ın Aralık ayı başlarında zeytinyağının coğrafi işaret patentini alacağını belirten Reşit Özer, “Milas zeytinyağı artık raflarda şık şişeler içinde pazarlanmalı” diye konuştu. Mart ayında Milas’ta 8. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın yanı sıra Yapı İnşaat Fuarı da yapılacağını belirten Reşit Özer “Milas artık bir fuarlar şehri olmalıdır” dedi.

 

– Öncelikle Radyo Gözlem’e teşekkür ediyorum. Milas deyince akla zeytin geliyor. Türkiye’nin 100 milyon zeytin ağacının yaklaşık % 10’u Milas’ta. Milas’ta 10 milyon zeytin ağacı var. İstiyoruz ki biz bunun tanıtımını hem ülke genelinde, hem uluslararası boyutta çok iyi bir şekilde yapalım. Bu konuda başta Kaymakamlık ve Belediye olmak üzere kurumlarla ortak çalışmalar yapıyoruz.

– Milas hem zeytin anlamında hem genel anlamda hak ettiği yerde değil. İstiyoruz ki, Milas zeytinyağı cam şişelerde, sağlıklı şekilde pazarlanmalı. Zeytinyağı soğuk sıkım yapılmalı. Bunun çalışması içindeyiz,

– Milas memecik zeytinyağı çok farklı bir özelliğe sahiptir. Ağza alındığında genizde yanma duygusu uyandırır.

– Biliyorsunuz, zeytin daha önce hep köylerde sırıkla silkiliyordu. Şimdi artık makineler var. Hem fuarda sergileniyordu. Şimdi de şenlikte yine gösterilecek. Bunu üreticilerimize anlatmaya, göstermeye çalışıyoruz.

– Bu yıl şenliğin 3’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Geçen yıllarda yaptıklarımızı değerlendiriyor, eksiklerimizi ortaya çıkarıyoruz. Geçen hafta Ankara’da EGEM Fuarında Milas’ın zeytinini, zeytinyağını, balını, halısını tanıttık. Öte yandan Milas çok önemli tarihi bir yer. 27 ören yeri var. Özellikle Uzunyuva Hekatomnos lahdi, UNESCO’nun geçici tarihi miras listesine girdi. Aynı şekilde Beçin de yine UNESCO’nun geçici dünya mirası listesinde. Bu bizim için çok önemli. Bunun tanıtımını yapmamız gerekiyor.

– Basın yoluyla, facebook yoluyla, internet aracılığıyla yeterince tanıttığımıza inanıyorum. Ayrıca Posta gazetesi de bize bir tam sayfa yer ayırdı. Bunlar, tanıtım konusunda çok önemli. Tanıtım konusunda elimizden geleni yaptık. Milas tarihi bir merkez. Milas, Karia medeniyetine başkentlik yapmış. Demin de dediğim gibi, 27 tarihi kent ve ören yeri var. Özellikle UNESCO’nun dünya geçici miras listesinde Uzunyuva’nın ve Beçin’in olması çok önemli. Biz bunların tanıtımına çok önem veriyoruz. Milas’ın sırf zeytinyağı yok, halısı, balı da var. İnşallah gelecek yıllarda tanıtıma daha da önem vererek belli bir yere geleceğimize inanıyorum.

– Milas’ta şu an 34 tane markalı zeytinyağı var. Biz iki yıldır Milas’ın coğrafi işaret için çalışma yaptık. Nedir coğrafi işaret? Biz kaliteyi yakalayabilmek için, kaliteli zeytinyağı için çalışma yaptık. Markalı zeytinyağı için çalışma yaptık. Milas memecik zeytinyağının farklı olduğunu anlattık. Milas zeytinyağının özelliklerini anlatarak, bunun coğrafi işareti alacağız. 5 ay önce askıya çıktı. İnşallah Milas, Aralık ayı başında coğrafi işarete kavuşacak. Bu çok önemli bir olay. Ayvalık, Nizip ve Tariş’in markası var. İnşallah 5’incisi, 6’ıncısı, 7’cisi de olacak. Bunlar arasında Milas zeytinyağı da olacak. Biz bunu aldığımızda Milas zeytinyağı şu anda 10 – 15 liraya satılırken 35 – 40 liraya satılabilecek.

– Milas’ta 73 zeytinyağı fabrikası var. Zaman zaman fabrikacılarla toplanıyoruz. Fabrikacılarımıza çuvalda taşıma sisteminin yanlışlığını anlatıyoruz. zeytinin fabrikalara kasalar içinde taşınmasını anlatıyoruz. Zeytinyağının soğuk sıkım yapılmasını, hijyenik ortamlarda sıkılıp saklanmasını anlatıyoruz. Biz, bakanlıklara, TOBB’ye başvurduk. Büyük marketlerde yerel ürünlerin raflarda yer almasını istedik. Biz rafların % 10’unu istemiştik. Yasa taslağına % 5 girdi. Yasa % 1 çıktı. Olsun, bu da büyük bir başarıdır bizim için. Bunu ilk kez biz başardık. Tüm üreticilere örnek olacak bir işi başardık. Yılbaşından sonra büyük marketlerin raf alanlarının % 1’inde yerel ürünlerimiz de olacak. İl Ticaret Müdürlüğü bizden markaları istedi, 34 markayı bildirdik. Artık raflarda Milas ürünleri olacak. Milas’ın dökme yağ, rafinelik yağ imajını yıkmamız gerekiyor. Artık Milas zeytinyağı şık şişelerde raflarda olmalı. Biz bakanlıklara yazdır, iç tüketimin arttırılmasını istedik. Askeri mutfaklarda zeytinyağı kullanılmasını istedik, zeytinyağının kullanılmasının teşvik edilmesini istedik. yine bakanlıklara yazarak kaliteli zeytinyağına yüksek prim verilmesini istedik. bunlar önemli konular.

– Geçen yıl, hibe desteği alarak GEKA’ya başvurarak zeytinyağı fabrikalarımız için, balıkçılarımız için güneş veya rüzgar enerjisi üretmek için proje hazırladık. Çünkü maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor. Fabrikalarımızın bazı sıkıntıları var; örneğin mühendis çalıştırma zorunluluğu var. Bakanlıklara, TOBB’a başvuruda bulunduk. Zeytinyağı fabrikalarındaki mühendis çalıştırma zorunluluğunun esnetilmesini istiyoruz. bununla ilgili bakanlıklara, TOBB’ye başvuruda bulunduk. Bir mühendisin hiç değilse birkaç fabrikaya bakmasını istiyoruz.

– Geçen yıl 40 standımız vardı. Bu yıl 45 standımız var. Bu stantların dolmasını istiyoruz. İstanbul’dan, İzmir’den dostlarımızı davet ediyoruz. Gönül istiyor ki, tüm markaların bu stantlarda olmasını istiyoruz. Çıtayı yükseltmek istiyoruz.

-Yine 8. Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı yapacağız 8 Mart’ta. . Hemen dört gün sonra 9 – 12 Mart’ta Yapı fuarı düzenlenecek. Fuarımıza çok büyük ilgi var. Fuarımıza Türkiye’nin dört tarafından insanlar geliyor. Her yıl fuarı 100 binin üstünde insan geliyor.Milas’ın artık bir fuar şehri olmasını istiyoruz.

Milas bir zeytincilik memleketi. Bir zeytin diyarı. Milas’ın artık zeytinine, tarihine sahip çıkması gerekiyor.

Milas çok önemli. Fakat Milas hak ettiği yerde değil. OSB’miz var, iş devam ediyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Çabalarımız devam ediyor. 1500 – 2000 insan çalışacak… Zeytinyağını belli bir yere getirdiğimize inanıyorum. Milas ürünlerine dışarıda çok ilgi var. Ankara fuarında mesela balımıza çok ilgi vardı. Halımız çok ilgi gördü. . Bunları değerlendirmek istiyoruz.

– Yarın Zeytin Hasat Şenliğinin dolu dolu geçmesini istiyorum. Zeytin hasat şenliğinin hayırlı olmasını diliyorum.