MİTSO’NUN DAVETİYLE MUĞLA’NIN NAZIM İMAR PLANI TANITILDI

25.04.2016 16:53

MİTSO’NUN DAVETİYLE MUĞLA’NIN NAZIM İMAR PLANI TANITILDI
*MİTSO’nun davetiyle Milas’a gelen Muğla Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal ve çalışma arkadaşları Muğla’nın 1/25 000 ölçekli Nazım İmar Planı hakkında Milaslıları bilgilendirdiler.

Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliği ile kabul edilerek bilgilendirme amaçlı olarak askıya çıman Muğla ilinin 1/25 000 ölçekli Nazım İmar Planı, MİTSO’nun daveti üzerine gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal ve çalışma arkadaşları tarafından Milas kamuoyuna tanıtıldı. Muğla NİP’in tanıtımını yapan Ayşe Ünal, planın Muğla’daki belediyelerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlandığını ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildiğini bildirdi.
Muğla’nın 1/25 000 ölçekli NİP tanıtım toplantısı, MİTSO salonunda şehitler için yapılan saygı duruşu ve ardından hep birlikte söylenen İstiklal Marşı ile başladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, kendilerin oda yönetimi olarak NİP’nun Muğla’daki tanıtım toplantısına katıldıklarını ancak planın özellikle Milas’ı ilgilendiren bölümlerinin Milaslılara tanıtımı amacıyla Muğla BŞB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ayşe Ünal’ı davet ettiklerini belirterek böyle bir sunumu yapmak üzere gelen Ünal ve ekibine teşekkür etti.
Daha sonra Ayşe Ünal, NİP’in tanıtım sunumuna başlarken planın Muğla’nın 13 ilçesi ve 565 mahallesini kapsadığını, 13 bin 747 km2’lik yüzölçümüne ve 1479.68 km. kıyı uzunluğuna sahip olduğunu belirterek planın Muğla il sınırları içinde yaşayan 909 bin kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. NİP’in askı sürecinde 570 – 580 dolayında itiraz dilekçesi geldiğini ve bu dilekçelerin 700 – 800 dolayında farklı itiraz konusu içerdiğini anlatan Ayşe Ünal bütün itirazların tek tek değerlendirildiğini ve sonuçta planın 10 Mart 2016 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildiğini ve planın kesinleştiğini vurguladı. Ayşe Ünal, bundan sonra yapılacak itirazların itirazlarını yargıya başvurarak ve dava açarak yapabileceklerini söyledi. Muğla’da artık bir NİP olması nedeniyle Plansız Alanlar Yönetmeliği’nin uygulanamayacağını anlatan Ayşe Ünal, çeşitli nedenlerle Muğla’nın 13 bin 742 km2’lik alanından ancak 9 bin 706 km2’lik alanında planlama yapabildiklerini ifade etti.
Toplantıda daha sonra Muğla’nın 1/25 000 ölçekli NİP üzerine bilgilendirmeyi Muğla BŞB İmar ve Şehircilik Dairesi’nden Özlem Çerçi sürdürdü. Çerçi, 2015 verilerine göre Milas’ın nüfusunun 132 bin 437 olduğunu, yüzölçümünün 1 948 km” olduğunu ve bu alanın 486 km2’lik bir bölümünün çeşitli nedenlerle koruma altında bulunduğunu anlattı. Bu verilere göre Milas’ın yaklaşık dörtte birinin NİP sınırları dışında kaldığını belirten Özlem Çerçi, Milas sınırları içinde 5 tane turizm merkezi işaretlenmiş olduğunu ve planda yeni turizm alanlarının belirlenmediğini ve var olanların geliştirilmesine çalışıldığını, planda yeni golf alanlarının da olmadığını söyledi.
Milas’ta 2025 yılında nüfusun 153 bin 878 olacağının öngörüldüğünü ve planlamanın buna göre yapıldığını da ifade eden Özlem Çerçi, Milas’taki ikinci konutların bolluğuna da dikkat çekerek bu yüzden yaz aylarında nüfusunun iki kat arttığını, ayrıca OSB nedeniyle de Milas’ın Muğla’nın sanayi şehri olarak adlandırılabileceğini ve ayrıca Milas’ın Muğla’nın en uzun kıyı şeridine sahip ilçesi olduğuna da dikkat çekti.
Milas’ta geçmişte yapılan planlamalar nedeniyle sıkıntılı üç bölge olduğunu, bunların Boğaziçi, Dörttepe ve Kıyıkışlacık olduğunu vurgulayan Özlem Çerçi, bu bölgelere ilişkin 1/5000 ölçekli plan çalışmalarına başlandığını ancak Boğaziçi bölgesinin sorunlu bir bölge olduğunu yargıya gitmeden de bu sorunların çözümünün zor göründüğünü sözlerine ekledi.
Toplantıya daha sonra MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel’in yönetiminde devam edilirken Muğla BŞB uzmanları, izleyenlerin yönelttikleri çeşitli soruları yanıtladılar.
Soruların ardından Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna bir konuşma yaptı. Enver Tuna konuşmasında Türkiye’de ilk defa Muğla BŞB’nin 1/25 000’lik NİP yaptığının altını çizdi. Enver Tuna konuşmasında NİP’nın BŞB Meclisinde oybirliği ile kabul edilmesinin de ayrıca bir başarı olduğunu vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Muğla BŞB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ayşe Ünal ve ekibine sunumları nedeniyle teşekkür ederek bir Hekatomnos tabağı armağan etti.