MİTSO’nun girişimiyle gündeme geldi. MİLAS HALILARININ COĞRAFİ İŞARET TESCİLLERİ YENİLENİYOR

MİTSO’nun girişimiyle gündeme geldi.  MİLAS HALILARININ COĞRAFİ İŞARET TESCİLLERİ YENİLENİYOR
10.05.2016 12:57

*Sümer Holding’in elinde bulunan ve aralarında Milas halılarının da bulunduğu coğrafi işaret tescilli Anadolu halılarının coğrafi işaret tescilleri yenileniyor.

*MİTSO’nun sürdürdüğü girişimler sonucunda, aralarında Milas halılarının da bulunduğu Anadolu halılarının coğrafi işaret patentlerinin yenilenmesi için oluşturulan komisyon, Milas’ın Karacahisar ve Bozalan köylerinde inceleme ve tespit çalışmaları yaptı.

Aralarında Milas halılarının da olduğu, Anadolu’nun birçok bölgesinde dokunmakta olan geleneksel Anadolu halılarının Sümer Holding’in sahipliğinde olan coğrafi işaret tescillerinin yenilenmesi için çalışma başlatıldı. Coğrafi işaret tescilinin devam etmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında oluşturulan komisyon, Milas’ın Karacahisar ve Bozalan gibi halıcı köyleri ile Antalya’nın Döşemealtı bölgesinde incelemelerde bulundu. Komisyon, çalışmalarını daha sonra yurt genelinde sürdürecek.

Sümer Holding, 1996 yılında başlattığı çalışmayla Anadolu’nun değişik yörelerinde dokunmakta olan 21 halı ve 4 kilimin coğrafi işaret tescilini yaptırmıştı. Ancak Sümer Holding’in bazı birimlerinin özelleştirilmesi ve bazı birimlerinin kapatılmasıyla birlikte coğrafi işaret tescili bulunan halı ve kilimlerin üretimine son verildi. MİTSO’nun, coğrafi işaret tescil sahipliğinin, üretimin içinde ve coğrafyasında bulunanlarda olmasının daha etkin takip imkanı sağlayacağı düşüncesiyle üç yıldır sürdürmekte olduğu Milas halılarının coğrafi işaret hak sahipliğinin devralınması girişimlerinde önemli gelişmeler sağlandı. İlgili bakanlıklar düzeyinde, yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescillerinin alınabilmesi sürecini kolaylaştıran ve süreçte yaşanan bazı sorunlara çözüm getiren yasal düzenleme çalışmaları başlatıldığı öğrenildi.

Coğrafi işaret tescilli halı ve kilimlerin tescil sürelerinin her 10 yılda bir yenilenerek Türk Paten Enstitüsüne ibrazı gerektiğinden Sümer Holding tarafından tescilli 21 halı ve 4 kilim tipine ait coğrafi adların kullanım ve tescile uygunluk denetimi için çalışma başlatıldı. MİTSO’nun ısrarlı takibi sonucu, Sümer Holding Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla coğrafi işaret tescilinin ,kullanım ve tescile uygunluğunun denetimi çalışmaları Milas’tan başlatıldı. Bunun için Sümer Holding’te bir komisyon kuruldu. Pernur Alaybeyoğlu’nun başkanlığında ve Ogün Dursun ile Mehmet Özyavuz’dan oluşan komisyon ulaştırma görevlisi Cengiz Taşdemir ile birlikte Milas’a geldiler.

Sümer Holding’in coğrafi işaret tescilli halı ve kilimlerin denetimini yapmak üzere Milas’a gelen ve önce Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile ziyaret eden komisyon üyeleri daha sonra MİTSO’da Milas halıcılığının son durumu konusunda MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve MİTSO Basın Danışmanı Olcay Akdeniz ile görüşme yaptılar. Daha sonra Karacahisar ve Bozalan köylerinde köy muhtarları ve halıcılarla da görüşen ve belgeleme çalışması yapan komisyon üyeleri, daha sonra Antalya’nın Döşemealtı bölgesi halılarını incelemek üzere Milas’tan ayrıldılar.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede MİTSO’nun ısrarlı girişimleri sonucunda Anadolu halılarının ve kilimlerinin durumunun yeniden gündeme geldiğini belirterek “Sümer Holding’in, özelleştirme ve bazı alanlardan çekilmesi nedeniyle ellerinde bulunan halı ve kilimlerin coğrafi işaret tescilleri de neredeyse unutulmuş. Bizim girişimlerimizle konu yeniden gündeme geldi ve bu halı ve kilimlerin tescil denetim raporlama sürelerinin dolmasına az bir zaman kaldığı anlaşıldı. Böylece coğrafi işaret tescilinin devamlılığı için sahipliğinin devrine ilişkin de yasal düzenleme yapılacak. Bu konuda çalışmalar var. Biz de bu düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Yasal düzenleme yapılır yapılmaz Milas Halılarının coğrafi işaret hak sahipliğini MİTSO olarak almak için çalışma başlatacağız” dedi.