MİTSO’NUN HİJYENDE ERTELEME İSTEMİNİ TOBB, BAKANLIĞA İLETTİ REŞİT ÖZER; “TOBB BİZİ HAKLI BULDU”

19.08.2014 16:53

*5 Temmuz 2014’ten geçerli olmak üzere işyerlerinde hijyen eğitim belgesi olmayan çalışanlar için 250 – 1000 TL ceza uygulamasına başlanılması üzerine MİTSO tarafından TOBB’ye yapılan denetimlerde ceza uygulamasının ertelenmesi istemi TOBB tarafından bakanlığa iletildi.

5 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren meslek gruplarında 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi zorunluluğu getirilmişti. Sürenin dolmasına çok kısa bir süre kala, halen eğitim kursuna katılmamış çalışanların olması ve 5 Temmuza kadar bunların eğitim belgesi alabilme olanağının bulunmaması üzerine MİTSO, denetimlerde para cezası uygulanmasının ertelenmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başvuruda bulunmuştu. MİTSO’nun istemini yerinde bulan TOBB yönetimi, konuyu bir yazıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletti. TOBB tarafından MİTSO’ya gönderilen yazıda konunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletildiği bildirildi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “TOBB isteğimizi yerinde buldu dedi”

İnsan sağlığı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili işyerlerinde çalışanların 5 Temmuz 2014 tarihine dek, hijyen eğitimi almamaları üzerine uygulanacak para cezalarına dikkati çeken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Biz daha süre dolmadan, kursların yoğun şekilde devam ediyor olmasına rağmen hijyen eğitimine katılması gerekenlerin 5 Temmuz’a dek eğitimden geçip başarı belgesi almalarının mümkün olmadığını gördük.  Bu nedenle biz de, 5 Temmuz’dan geçerli başlayacak ve her çalışan için 250 ile 1000 TL arasında uygulanacak cezaların ertelenmesini talebimizin ilgili bakanlıklara iletilmesi istemiyle TOBB’ye başvuruda bulunduk. TOBB, istemimizi yerinde bularak ceza ertelemesi talebimizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletti. Bu  durumu da bize bir yazıyla bildirdi. Umarız, Bakanlık da isteğimizi haklı bularak denetimlerin sürdürülmesine rağmen para cezası uygulamasını erteler” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Yılbaşından bu yana yoğun bir şekilde hijyen eğitimi vermeyi sürdürüyoruz. İşyeri sahipleri ve işletenler, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belge sahibi personel çalıştırılmasından birinci derecede sorumlular. İşyeri sahipleri de işyerlerinde fiilen çalışıyorlarsa kendilerinin de mutlaka eğitim almaları gerekiyor. İlgili yönetmelik gereği 5 Temmuzdan sonra para cezası uygulamaları başlayacak. Öyle ki, işyerinde belgesi olmayan her çalışan için 250 ile 1000 TL arasında para cezası uygulanacak. Hijyen eğitimleri için süre bitti sayılır. Ancak halen pek çok kişinin eğitim alması gerektiğini biliyoruz. Üyelerimizin mağdur olmaması için TOBB’ye başvuruda bulunarak ceza uygulamalarının ertelenmesi için girişimde bulunulmasını talep ettik” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yılbaşından bu yana MİTSO olarak diğer meslek odaları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitimi Müdürlüğü ile işbirliğini sürdürdüklerini belirterek “Üyelerimizin mağdur olmaması için yoğun eğitim programları ve kurslar düzenledik. Bugüne kadar ilgili meslek gruplarımıza yönelik 25 eğitim kursu düzenledik ve bu kurslara 1362 kişi katılarak eğitim belgesi aldılar. Eğitim kursu için başvurular, halen sürüyor. Yeterli sayıya ulaşan iş kollarında eğitim kursları düzenlemeyi sürdüreceğiz” dedi.