MİTSO’YA KÖLN TİCARET ODASIYLA DİL EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ

25.09.2014 15:38

*MİTSO’ya, Almanya’nın Köln kenti Ticaret Odası ile Türkçe – İngilizce dil öğrenimi konusunda işbirliği yapma önerisi geldi.

*Yapılacak görüşmeler sonrasında iki oda arasında uzlaşma sağlanabilirse Almanya’da ve Milas’ta açılacak ve 8 ay sürecek dil kurslarında 3’er ay öğrenci değişimi yapılacak. Buna göre Alman öğrenciler 3 ay Milas’ta Türkçe öğrenimi görürken Milas’tan kursa katılacaklar da Almanya’da 3 ay İngilizce öğrenimi görecekler.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na Almanya’nın Köln Ticaret Odası’ndan Türkçe – İngilizce dil öğrenimi amaçlı işbirliği önerisinde bulunuldu. İki oda arasında yapılacak görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanabilirse Köln’de ve Milas’ta 8’er ay sürecek dil kurslarında 3’er aylık öğrenci değişimi yapılacak. Buna göre Alman öğrenciler 3 ay Milas’ta Türkçe öğrenimi görürlerken Milas’tan kursa katılacak öğrenciler de Köln’de 3 ay İngilizce öğrenimi görecekler.

Almanya’nın Köln Ticaret Odası tarafından her yıl düzenli olarak yapılmakta olan İngilizce – Türkçe kurslarında, son yıllarda öğrencilerin başarı düzeyinde düşme saptanınca kursları düzenleyen eğitim kuruluşu tarafından Türkçe kurslarının Türkiye’de ve Milas’ta yapılması önerildi. Bu yıl 7. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun onuruna düzenlendiği Alman Epigraf Prof. Dr. Wolfgang Blümel’in eşi olan ve Köln’de bir dil okulunun sahibi ve yöneticisi olan Rut Blümel MİTSO’ya Köln Ticaret Odasıyla birlikte İngilizce – Türkçe kurslar açmayı önerdi. Kendilerinin Köln’de, Ticaret Odasıyla birlikte uzun süredir Türkçe – İngilizce kurslar açmakta olduklarını anlatan Rut Blümel, Köln Ticaret Odası’nın önerisini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e iletti. Son yıllarda Köln’de açmış oldukları Türkçe kurslarında başarı oranında düşüş gözlemlediklerini ve bu durumu Köln Ticaret Odası yöneticileriyle değerlendirdiklerini anlatan Rut Blümel, başarı düzeyinin arttırılabilmesi için oda yöneticilerine kursların 3’er aylık bölümlerinin Türkiye’de, Milas’ta yapılmasını teklif ettiğini söyledi. Oda yöneticilerinin kendisine Köln’de çok sayıda Türk bulunduğunu belirterek neden Türkiye ve özellikle neden Milas diye sorduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Ben eşimin işi nedeniyle 30 yıldır Türkiye’ye geliyorum. Eşim, başta Milas olmak üzere Karia bölgesindeki eski yazıtlar üzerine araştırmalar yapıyor. Her yaz Milas’a geliyor ve Güllük’te kalıyoruz. Milas’ı bu nedenle çok iyi tanıyor ve seviyoruz. Coğrafyasıyla, tarihiyle, insanlarıyla, ekonomisiyle Milas çok önemli bir yer. Bu nedenle Köln’deki oda yöneticilerine Milas’ın potansiyelini anlattım ve onlar da ikna oldular. Eğer MİTSO ile Köln Ticaret Odası arasında anlaşma sağlanabilirse karşılıklı olarak düzenlenecek İngilizce – Türkçe kursları 8 ay sürecek. Bu sürenin 3 ayında Almanya’dan kura katılacaklar Milas’ta, Milas’ta kursa katılacaklar da Almanya’da dil öğrenimi görecekler”.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Rut Blümel’in önerisinden memnuniyet duyduklarını belirterek Köln Ticaret Odasıyla işbirliği yaparak dil kursları açılmasına ilke olarak olumlu bulduklarını söyledi. Köln Ticaret Odası’ndan ve Rut Blümel’in dil eğitim kuruluşundan gelecek resmi teklifi değerlendireceklerini belirten Reşit Özer en kısa sürede bu konudaki yasal mevzuata ilişkin bilgilerin ve işbirliği sözleşme taslağının MİTSO’ya iletilmesini istedi. Amaçlarının MİTSO’yu uluslararası ilişkiler ve işbirlikleri konusunda geliştirmek olduğunu belirten Reşit Özer şöyle konuştu:

“Sayın Rut Blümel’in önerisi bizim için çok önemli. Sayın Blümel’in Köln Ticaret Odası yöneticilerine ısrarla Milas’ı önermesi ve kabul ettirmesi bizim için çok sevindirici. Bir Milas dostu olarak kendisinin getirdiği öneriyi biz de ilke olarak olumlu bulduk. Bu konuda Köln Ticaret Odası ile işbirliği yapmak hem bizim için hem de bu işbirliği sayesinde düzenlenecek kursa katılacak Milaslı gençler açısından çok yararlı olacaktır. Düzenlenecek kursların en ilginç yanı karşılıklı olarak 3’er ay süreli öğrenci değişimi olacak. Alman öğrenciler Milas’ta, Milas’tan katılacak öğrenciler ise Köln’de eğitim görme fırsatı elde edecekler. En kısa sürede bu konuda resmi teklif yazısını ve ayrıntılı dosyayı bekliyoruz”.