TAKOGRAF KARTI İÇİN YETKİLİ ODA AYDIN TİCARET ODASI

20.02.2015 13:57

Yurtiçinde en çok 3 500 kg üzeri yük taşıma amacıyla tescili yapılmış ticari taşıtlar ile sürücüsüyle birlikte 9 ve daha çok yolcu taşıması yapan taşıtların sürücüleri için takograf, sürücü, şirket ve servis kartı işlemleri, bölgemizde TOBB tarafından yetkilendirilen Aydın Ticaret Odası tarafından yapılmaya başlandı.

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM – AEK) “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıt Mürettebatının Çalışmasıyla İlgili Avrupa Anlaşması (AETR)”nın 13. maddesi uyarınca 2013 yılı sonuna kadar yalnızca uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapan firmaların alması zorunlu olan takograf kartı uygulaması geçen yıl yaygınlaştırıldı. Buna göre 2014 yılı itibariyle yurtiçinde yük taşımaya mahsus ticari olarak tescil edilmiş, azami yüklü ağırlığı 3.500 kg. üzeri taşıtlar ile yolcu nakli yapan sürücü dahi dokuz ve daha fazla taşıma kapasitesi olan taşıt sürücüleri için takograf kartı zorunlu hale getirildi.

Takograf kartının zorunlu hale getirilmesiyle birlikte sürücü, şirket ve servis kartı başvuru işlemleri için sürücülere ve ilgililere kolaylık  sağlamak amacıyla T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından bazı odalar yetkilendirildi. TOBB ile yapılan protokol gereğince Aydın Ticaret Odası da takograf kartları konusunda yetkilendirilen odalardan birisi oldu.

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, bölgemizde takograf kartı, sürücü, şirket ve servis kartı almak isteyen sürücülerin bu işlemleri için Aydın Ticaret Odası’na başvurabileceklerini belirterek “Aydın Ticaret Odası, takograf, sürücü, şirket ve servis kartı verilmesi için TOBB tarafından 26 Ocak 2015 tarihinden itibaren yetkilendirilmiştir. Taşımacılık işkolunda faaliyet gösteren ilgililere odamız tarafından bu belgeler verilmeye başlanmıştır” dedi.