TİCARET SİCİL HARÇLARI 1 OCAK 2017’DEN BAŞLAYARAK ODALARA YATIRILACAK

30.12.2016 14:05

TİCARET SİCİL HARÇLARI 1 OCAK 2017’DEN BAŞLAYARAK ODALARA YATIRILACAK

*Ticaret, Ticaret ve Sanayi Odaları üyelerinin vergi dairelerine yatırmakta oldukları ticaret sicil harçları, 2017’de odalara yatırılabilecek.

*Böylece oda üyeleri ticaret sicil harçlarını yatırmak için vergi dairelerine veya bankalara gidip gelmek zorunda kalmayacaklar.

Aralarında Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu pek çok odanın; üyelerinin ticaret sicili işlemlerini yaptırabilmek için vergi dairelerine veya bankalara harç yatırmak amacıyla uğradıkları zaman kaybına dikkat çeken şikayetleri üzerine yasal düzenleme yapıldı. Böylece oda üyeleri ticaret sicil işlemleri için 1 Ocak 2017’den başlayarak bu harçlarını odalara yatırılabilecekler. Böylece oda üyeleri, ticaret sicil harçlarını yatırabilmek için vergi dairelerine veya bankalar gidip gelerek uğradıkları zaman kaybından kurtulacaklar.

Ticaret Odalarının üyeleri, ticaret sicili işlemleri için harç yatırmak üzere vergi dairelerine veya bankalara gidip gelmekten kurtuldular. 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 34. Maddesi ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 132’inci maddesine eklenen fıkra çerçevesinde, 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçlar, bundan sonra odalar tarafından tahsil edilebilecek. Ticaret Odaları, tahsil ettikleri harçları kanunda belirtilen usullerle Maliye Bakanlığı’na iletecekler.

Oda üyeleri ticaret sicili işlemleri için gereken harçları odalara yatırabilecekler. Bu uygulamayı düzenleyen kanunun 34’üncü maddesinde, “Ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçlar, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları veyahut ilgili odalar tarafından makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilir” hükmünün yer almasıyla oda üyeleri 1 Ocak 2017’den başlayarak çok büyük bir zaman kaybından kurtulmuş olacaklar.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, oda üyelerinin ticaret sicil harçlarını vergi daireleri yerine odalara yatırılabilmesini sağlayan yasa değişikliği hakkında şöyle konuştu:

“Üyelerimiz ticari sicil işlemleri için odamıza gelerek işlemlerini başlatıyorlar, sonra gerekli harçları vergi dairelerine yatırmak üzere gidip, yatırdıklarına ilişkin makbuzlarla yeniden odalara dönüyorlardı. Şehir içi trafik sorunu, vergi dairelerinin uzaklığı, taşıtların park yeri sorunu gibi sorunlar nedeniyle üyelerimiz çok büyük zaman kaybına uğruyorlardı. Bu durumu başta MİTSO olmak üzere pek çok kardeş odamız TOBB Başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve ilgili bakanlıklara aktardık ve bu konudaki odalarımızın ve üyelerimizin sıkıntılarını ilettik. Sonuçta yapılan yasal bir düzenleme ile ticaret sicil harçlarının odalar tarafından alınabilmesinin önü açıldı. Şimdi üyelerimiz harçlarını yatırmak üzere vergi dairelerine gidip gelerek zaman kaybetmekten kurtulacaklar. Böylece işlemler çok daha hızlı bir şekilde yapılabilecek”...