TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan üyelere kefalet desteği: “BABASI OĞLUNA KEFİL OLMAZKEN SENİN ODAN SANA KEFİL OLUYOR”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan üyelere kefalet desteği:    “BABASI OĞLUNA KEFİL OLMAZKEN SENİN ODAN SANA KEFİL OLUYOR”
25.08.2017 16:05

*MİTSO’da konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün babanın oğula, kardeşin kardeşe kefil olmadığı bir ortamda odaların üyelerine kefil olduğunu söyledi.

*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu TOBB ve üye oda ve borsalar sayesinde 260 üyenin KOSGEB hibe desteğine ulaştığını bildirdi.

*Hisarcıklıoğlu krediye ulaşmakta zorluk çeken 313 bin üyeye TOBB ve odalar olarak kefil olunduğunu anlatarak bu şekilde 220 milyar TL tutarında bir riske girildiğini bildirdi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Milas Ekonomisinin Öncüleri” ödül törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredi ve kredi için kefil bulmakta güçlük çeken üyelere destek olduklarını belirterek babanın oğula, kardeşin kardeşe kefil olmadığı bir ortamda odalar olarak oda üyelerine kredi kefili olduklarını söyledi. TOBB ve üyesi oda ve borsalar kanalıyla 260 bin üyeye 50’şer bin liralık hibe desteği sağlandığını anlatan Hisarcıklıoğlu mevduat faizinin % 15 olduğu bir ortamda % 9.9’luk faizle kredi sağlandığını da belirterek “Bu, odalarımız ve borsalarımız sayesinde sağlandı” dedi.

MİTSO tarafından düzenlenen “Milas Ekonomisinin Öncüleri” ödül töreni için Milas’a gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu finans konusunda sıkıntı çekmekte olan oda üyeleri için kredi sağlamak için yapılan çalışmaları anlattı. TOBB ile üye oda ve borsaların kaynaklarını bir havuzda topladıklarını sonra TOBB’nin kurmuş olduğu Kredi Garanti Fonu’nu devreye sokarak üyelerin finans sorununu çözdüklerini ve düşük faizli kredi desteği sağladıklarını anlattı. Kredi için kefil bulmakta zorluk çeken üyeler için de odaların kefil olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu “Bu şekilde 313 bin üyemize kefil olduk” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu bu şekilde TOBB olarak girilen riskin 220 milyar TL olduğunu ifade etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üyelerin finansmana ulaşmakta zorluk çektiğini görünce yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

“Üyelerimizin en önemli sıkıntılarından bir tanesi bu yılın başında finans sıkıntısı idi. Finans konusunda sıkıntı çekiliyordu. Üyelerimiz finansmana ulaşmakta zorluk çekiyor dedik. Bu kapsamda beraber çalıştık. Bütün odalarımla birlikte, Ticaret Odalarımız, Borsalarımız… Önce iğneyi kendimize batırdık. Bütün odalarımızla birlikte, Ticaret ve Sanayi Odalarımız, Borsalarımız, bütün kaynaklarımızı bir havuza koyduk. Odalar Borsalar Birliği ile beraber. Sonra üyelerimize kredi olarak bankacılık sektöründen tekrar verilmesini sağladık.”

Oda üyelerinin krediye ulaşmakta karşılaştıkları en büyük zorluklardan birisinin yüksek faizler olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu “Bu arada faizler nedir, hatırlayanınız var mı? Yapılanlar çabuk unutuluyor. Yapılmayanlar akılda kalıyor. Yıllık 9.90 faizle üyelerimize verilmesini sağladık. Bunu da sağlayan kimdi? Benim oda ve borsa başkanlarımdır. 9.90 deyince bugün ile mukayese ettiğin zaman, bugün mevduat faizi % 15, kredi faizi % 9.9 ki, bu odalarımız ve borsalarımız sayesinde sağlandı” dedi.

Üyelerden gelen hibe desteği konusunda da yardımcı olunduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Yine odalarımız sayesinde hibe krediye ulaşmak istediklerini söylediler. Ben de sayın Sanayi Bakanımıza ilettim. Ki KOSGEB’de, yönetim kurulunda sizleri temsilen orada yer almaktayım. Bu kapsamda da üyelerimize yönelik olmak üzere toplam 260 bin üyemiz bundan faydalandı. 50 bin TL . 1 yılı faizsiz olmak üzere 3 yıl vadeli kredi imkanı sağlandı” dedi.

Üyelerin bankalardaki kredi borçları konusunda odanın kurucusu olduğu Kredi Garanti Fonu’nu devreye soktuklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Yine benim başkanlarımın talepleri doğrultusunda, dediler ki, bankalardaki kredilerde sorun yaşıyorlar, bunun yeniden yapılandırılması lazım. Ne yapmamız lazım; Kredi Garanti Fonu’nu devreye sokmamız lazım. Kredi Garanti Fonu, değerli kardeşlerim; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kurduğu 365 oda ve borsa ile beraber çalıştığımız üyelerimize kefil olduğumuz bir kuruluş. Düşünebiliyor musunuz; bugün, baba oğula kefil olmuyor. Kardeş kardeşe kefil olmuyor. Senin odan sana kefil oluyor… Yok böyle bir şey. Bu dünyada artık kimse kimseye kefil olmaz noktaya geldi. Güven yok ama senin kurumun sana kefil oluyor. Bizim bu kefaletimiz sayesinde sağolsun, başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız olmak üzere bizim kefil olma miktarımızı 250 milyar liraya çıkardılar. Biz de toplam 313 bin firmamıza kefil olduk. Ve bu sayede değerli kardeşlerim; toplam ulaştığımız üye sayısı, toplam yaşayan üye sayımız 1 milyon. 1 milyon üyemizin 600 binine bir türlü destek sağladık. % 60’ına ya ucuz maliyetli kredi, ya faizsiz kredi, ya da kredisine kefil olduk ki bankacılık sisteminde işi tıkanmasın diye. ”

TOBB’nin üyelerin kredi sorunlarını çözmek için üstlendiği risk miktarına da değinin Hisarcıklıoğlu “Toplam hacmi de işin riskine girdiğimiz miktarda 220 milyar TL. bu işin maliyeti oldu. Üyelerimize sağladığımız destek oldu. Bunu da sağlayan benim oda ve borsa başkanlarımın yoğun çalışması ve taleplerinizle oldu” diye konştu..