TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARAŞTIRMASI BAŞLADI

01.04.2015 13:38

*İstanbul Sanayi Odası tarafından 1968 yılından bu yana yapılmakta olan “Türkiye’nin 500 Sanayi Kuruluşu” arasında yer alabilmek için bu kuruluşların yıl içinde üretimden en az 65 milyon TL’yi aşan satış yapmış olmaları gerekiyor.

*Bu yıl, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alabilmek için başvuruların geçen yıllardan farklı olarak internet üzerinden “Anket Kullanıcı Girişi” ile yapılması gerekiyor.

*MİTSO, değerlendirme koşullarına uyan üyelerini “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına katılmaya davet etti.

İstanbul Sanayi Odası, 1968 yılından bu yana her yıl yapmakta olduğu ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırması için başvuru çağrısı yapıldı. İSO tarafından yapılan çağrıya göre başvurular geçen yıllardan farklı olarak bu yıl internet üzerinden “Anket Kullanıcı Girişi” uygulamasıyla yapılacak. Değerlendirmeye katılacak sanayi kuruluşlarının 2014 yılı üretimden net satışlarının 65 milyon TL’yi geçmesi gerekiyor. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, koşulları uyan oda üyelerini İSO’nun “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına katılmaya davet etti.

Konuya ilişkin olarak İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırması için yaptığı ve MİTSO aracılığıyla üyelerimize duyurulması istenen açıklama şöyle:

“İstanbul Sanayi Odası tarafından 1968 yılından bu yana her yıl kamuoyuna sunulan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırması, sanayimize ve ekonomimize ilişkin önemli bir referans niteliğindedir. Türk sanayi sektöründeki gelişmeleri yansıtan çalışma, aynı zamanda araştırmaya katılan kuruluşların yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında da katkıda bulunmaktadır.

Geçmiş yıllardan farklı olarak, 2014 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın internet üzerinden ‘Anket Kullanıcı Girişi’ uygulaması ile yürütülmesine karar verilmiştir. söz konusu uygulamaya giriş için 2013 yılında ‘Türkiye’nin Birinci ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında yer almış kuruluşlara kullanıcı adı ve parola bilgileri e-posta aracılığıyla (İSO tarafından) gönderilecektir. Çalışmaya yeni katılacak kuruluşların ise web sayfası üzerinden uygulamaya kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

2014 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’na katılabilme alt sınırı üretimden satışlarda 65 milyon TL olarak tespit edilmiştir. Büyüklük sıralamasında temel kriter olarak alınan net üretimden satış verilerinin Kurumlar Vergisi Beyannamesi (E-beyanname) ile tutarlı olması gerekmektedir.

Üretimden satışları 65 milyon TL’yi aşan ve 2014 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’na katılmak isteyen kuruluşların;

www.iso.org.tr/iso500anket adresinde yer alan ‘Anket Kullanıcı Girişi” uygulamasını kullanarak anket bilgilerini doldurmaları ve mali mühür uygulaması ile Kurumlar Vergisi Beyannamesini (E-beyanname);

4 Mayıs 2015 tarihe kadar sisteme yüklemeleri gerekmektedir. bu tarihe kadar ‘Anket Kullanıcı Girişi’ uygulamasını kullanarak e-beyannamelerini yüklemeyen firmalar değerlendirmeye alınmayacaktır”.

Öte yandan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İSO’nun 47 yıldır yapmakta olduğu Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın Türkiye açısından önemli bir araştırma konusu olduğunu belirterek “İSO’nun 47 yıldır yapmakta olduğu Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu her yıl büyük bir merakla beklenir. Bu listenin oluşması, firmalar arasında da tatlı bir rekabetin yaşanmasını sağlar. Firmaların, bu firmaların bulunduğu bölgelerin gelişmesinin bir göstergesi olarak biz de bu araştırmayı çok önemsiyoruz. Araştırmaya katılabilmek için bu yıl başvuruların internet üzerinden yapılması gerekiyor. Başvuruda bulunacak firmalar, üretimlerinden 65 milyon TL satış yapmış olmalılar. Bu koşulları taşıyan firmalarımızı bu yarışmaya katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.