75 Fabrika Yerinin Tapusu Alındı
Milas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili olarak bir yandan OSB alanının altyapı projelendirme işinin ihaleye çıkarılması için çalışmalar sürdürülürken diğer yandan bu alanda kurulacak 75 fabrika arsasının tapuları alındı. Milas OSBnin altyapı projelendirme işi için Halk Bankasından 3 yılı ödemesiz, yüzde 3 faizli 500 bin TL kredi sağlandı. Milas OSByi gerçekleştirme yolunda büyük adımlar atılırken şu ana kadar 33 firma fabrika yeri satın almak için başvuruda bulunarak teminat yatırdı.
Milasta bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla ilk adımın 1997 yılında atılmasının ardından OSBnin müteşebbis heyetinde yer alan Muğla Valiliği adına Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı ve Milas Ticaret Odası arasında gerekli uyum ve işbirliğinin bir türlü sağlanamaması nedeniyle çok uzun bir zaman bir gelişme sağlanamamıştı. Milas Ticaret Odası Başkanı Enver Tunanın oda başkanlığı seçimini kaybetmesinin ardından tümüyle rafa kaldırılan Milas OSB projesi, Tunanın 2009 yılında yeniden oda başkanlığına seçilmesiyle hızlı bir gelişme sürecine girdi. OSBnin yönetim kurulunu oluşturan Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (Mi.T.S.O) arasında uyumlu ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasıyla OSBnin kuruluşu konusunda kaybolan zamanı telafi etmek için yoğun bir çalışma içine girildi. Öncelikle OSBnin kurulacağı alanın Milas İzmir karayoluna bağlantısını sağlayacak yolunun açılabilmesi için girişim başlatıldı. OSB alanı ile karayolu arasında arazisi ve tesisleri bulunan ESAN ile yapılan görüşmelerde bu kuruluş yol terkini bedelsiz olarak yapmayı kabul etti. Aynı yerde bulunan TOPRAK A.Şnin yönetiminin TMSFye devredilmiş olması nedeniyle yaşanan sorun da sürdürülen görüşmeler sonucunda aşıldı. TMSF, bağlantı yolu için gereken yerin sembolik bir fiyattan devredilmesini kabul etti. Böylece OSBye ulaşım sorunu büyük ölçüde aşılırken OSB arazisinin altyapı projelerinin hazırlanması için ihale hazırlıkları başlatıldı. İhalenin bu mart ayı içinde gerçekleştirileceği açıklandı. İhalenin ardından hazırlanacak altyapı projesinin yaklaşık bir yıl içinde hazırlanmasının ardından bu projeye uygun olarak gerekli altyapı çalışmaların hemen başlatılacağı bildirildi.
Öte yandan çok büyük bir bölümü hazineye ait arazi üzerine kurulacak olan OSBnin daha önce gerçekleştirilen arazi istimlaklerinin ardından yapılan parselasyona uygun şekilde oluşan 75 fabrika arsasının tapuları önceki gün alındı. Milas Tapu Kadastro Müdürlüğünde düzenlenen törenle 75 fabrika arsasının tapularını alan Milas OSB Yetkili Yönetim Kurulu Üyeleri Kaymakam M. Bahattin Atçı, Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna düzenledikleri bir basın toplantısıyla OSB hakkındaki gelişmeleri anlattılar.
Kaymakam M. Bahattin Atçı Mi.TSO başkanlığına sayın Enver Tunanın yeniden seçilmesiyle OSB konusundaki gelişmeler hız kazandı. İşe dört elle sarıldı. Kendisine teşekkür ediyorum. Kısa süre içinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla OSB arazisinin imar uygulaması yapıldı, parseller oluşturuldu. İmar planına göre oluşan 75 fabrika arazisinin tapularını aldık. 3 bin ile 7 bin 500 metrekare arasında fabrika arsaları var. Toplam arsa miktarımız 411 bin metrekare. Ayrıca yollar ve yeşil alanlar da var. OSB ile Milasın çehresinin değişeceğine inanıyoruz. Elbette burada yapılacak fabrikalar çevreye duyarlı olacak. Çevreye zarar verilmemesi için her türlü önlem alınacak diye konuştu.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da son zamanlarda Milasta kurumlar arasında çok iyi bir işbirliği havasının yakalandığını belirterek Bugün OSB konusunda kısa sürede geldiğimiz aşama kurumlar arasındaki uyumlu çalışmanın bir sonucudur. Kaymakamlık, Belediye ve MiTSO olarak bu uyumlu çalışmanın bir meyvesi olarak tapuları aldık. OSBnin tamamlanmasıyla birlikte en az 2 bin 500 kişiye iş sağlanacağını düşünüyoruz. Bu aşamaya gelişimizde emeği geçenleri kutluyorum ve teşekkür ediyorum dedi.
MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da konuşmasında OSB konusundaki ilk adımın kendisinin Milas Ticaret Odası başkanı olduğu 1997 yılında atılmış olduğunu anımsatarak Biz o zaman görevden ayrıldıktan sonra ne yazık ki hiçbir adım atılmamış. Dolayısıyla Milas çok önemli yıllarını kaybetmiş. Şu anda tapuları almış olmanın sevincini yaşıyoruz. Bizim için en büyük sorun karayolu ile OSB arazisi arasındaki bağlantı yolu sorunuydu. Bu sorunu da çözdük. Proje ve altyapı çalışmaları için Halk Bankasından yüzde 3 faizli ve 3 yılı ödemesiz 11 yıl vadeli 500 bin TL kredi sağladık. Altyapı projesinin hazırlanması işi Mart ayı içinde ihaleye çıkarılacak. En çok bir yıl içinde orada iş makineleri çalışmaya başlayacak. Şu anda 75 fabrika arsamız var. Bunların 33ünün talibi çıktı ve teminatlarını yatırdılar. Fabrikaların kurulmasıyla yöredeki işsizlik sorunu da büyük ölçüde çözümlenecek dedi.