DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46










BAKANLIK DA MİLAS ZEYTİNYAĞINA AB’DEN COĞRAFİ İŞARET ALINMASININ TAKİBİNDE

BAKANLIK DA MİLAS ZEYTİNYAĞINA AB’DEN COĞRAFİ İŞARET ALINMASININ TAKİBİNDE
06.08.2018 15:44
0
A+
A-

MİTSO’nun, Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak üzere başlatığı süreç devam ederken T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Pazarlama Daire Başkanlığı ve Türkpatent uzmanları konuyla ilgili olarak Milas’ta teknik çalışma yaptılar. MİTSO’da süreç hakkında bilgi alan Bakanlık uzmanları daha sonra bir zeytin bahçesi ve TARİŞ’in zeytinyağı sıkım tesislerinde incelemelerde bulundular. Milas’ta zeytinin hasadından yağ haline dönüşmesine kadar tüm aşamalarının kontrol edilebilir olduğunu belirten uzmanlar bunun da AB tarafından zorunlu olarak istenen bir sistem olduğunu belirttiler.

Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Arttırılması Projesi kapsamında Milas’a gelen Bakanlığın Pazarlama Daire Başkanlığı personeli ve Çalışma Grup Sorumlusu Nazlı Şimşek, Ziraat Mühendisi Hüseyin Demir, Gıda Kontrol ve Laboratuarlar Daire Başkanlığı personeli Mühendis Mehtap Aydınlı ve Türk Patent ve Markalar Personeli Uzman Yardımcısı Özden İlhan; MİTSO da zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınması süreciyle ilgili bilgiler aldılar. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Genel Sekreter Kazım Sarıoğlu, Ar-Ge ve Projeler Memuru Sabiha Çiftçi ile süreç hakkında görüşen Bakanlık yetkilileri, sürece ilişkin çeşitli sorular yönletip notlar aldılar. Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınması nedeniyle Oda yönetimini kutlayan Bakanlık temsilcileri, AB’den de coğrafi işaret alınması için girişim başlatılmasının çok büyük önem taşıdığını anlattılar.

Bakanlık uzmanları daha sonra Milas’ın Menteş Mahallesinde bir zeytinlikte incelemelerde bulunduktan sonra TARİŞ’in zeytinyağı fabrikasına geçtiler. Bakanlık uzmanları MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve projelerle ilgili personel ile Milas S.S. 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi (TARİŞ) Başkanı Kamil Gül ve kooperatif yöneticileri ve kooperatif Müdiresi Elin Alpay ile görüştüler. Zeytinin hasadından sıkımına kadar geçen süreç hakkında çeşitli sorular yönelten ve notlar alan  Çalışma Grup Sorumlusu Nazlı Şimşek “Muhteşem bir kooperatifçilik örneği” diye  TARİŞ’i övdü ve TARİŞ yöneticilerine teşekkür etti. TARİŞ zeytinyağı sıkım tesislerinde zeytininin sıkımı ve yağ elde edilmesinin bütün aşamalarının kontrol edilebilir bir sistemde yapılmasını “muhteşem” olarak değerlendiren Nazlı Şimşek “Ne diyeceğimi bilemiyorum. Müthiş!. Herşey mükemmel ve müthiş. Burada mükemmel bir kooperatifçilik örneği görüyoruz. Bunu görünce çok etkilendim; tüylerim diken diken oldu. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Sizleri kutlarım” diye  konuştu.

Bakanlık uzmanları daha sonra MİTSO’da Oda yöneticileri, TARİŞ yöneticileri ve Milaslı coğrafi işaretli zeytinyağı üreticileriyle bir toplantı yaparak coğrafi işaret uygulaması ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundular. Toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu, Genel Sekreter Kazım Sarıoğlu, TARİŞ Başkanı Kamil Gül ve kooperatifin yönetim kurulu üyeleri, zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe, Mehmet Ateş, Emre Sivri, Özgür Özdemir katıldılar.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye’de AB’den coğrafi işaret almak üzere başvuruda bulunulan tek zeytinyağının Milas zeytinyağı olduğunu belirterek “Olmazları olur yaptık ve zorlu bir mücadeleden sonra Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardık. Şimdi hedefimiz AB. AB’den de zeytinyağımıza coğrafi işaret alacağız. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz” dedi.