DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










Hırvatistan’ın Türkiye Büyükelçisi ile İzmir Fahri Konsolosu MİTSO’da “MİLAS KUTSANMIŞ BİR YER”

Hırvatistan’ın Türkiye Büyükelçisi ile İzmir Fahri Konsolosu MİTSO’da “MİLAS KUTSANMIŞ BİR YER”
12.06.2014 08:29
0
A+
A-

*MİTSO’nun konuğu olarak Milas’ı ziyaret eden Hırvatistan’ın Türkiye Büyükelçisi Drazen Hrastic, Milas’tan çok etkilendiğini belirterek “Burası kutsanmış bir yer” dedi.

 

*Türkiye’nin yanı sıra bazı Türk Cumhuriyetleri ve Afganistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkenin Büyükelçiliğini yapmakta olan Drazen Hraztic iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha da gelişmesini beklediklerini belirterek “Bunun şimdilik bir başlangıç olmasını isterim” diye konuştu.

 

*Türkiye ile Hırvatistan’ın pek çok konuda işbirliği yapabileceğini belirten Büyükelçi Hraztic öncelikle zeytincilik konusunda bir AB projesi kapsamında işbirliği yapılabileceğini ve ayrıca turizm konusunda da birlikte çalışılabileceğini söyledi.

 

            Hırvatistan’ın Türkiye Büyükelçisi Drazen Hrastic ve eşi ile İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu ve eşi Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın konuğu olarak Milas’ı ziyaret ettiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve eşi ile bazı MİTSO yönetim kurulu üyeleri tarafından ağırlanan konuklar Milas Müzesi’ni, Ulu Cami’yi, Uzunyuva Anıtmezarı’nı ve Hacı Ali Ağa Konağı ile buradaki Turhan Selçuk Karikatürlü Evi’ni, Çöllüoğlu Hanı’nı ve Uzunyuva Anıtmezarı’nı da gezdiler. Gezi sonrasında Milas’tan çok etkilendiğini belirten Büyükelçi Hrastic “Binlerce yıldır insanların burada yaşadığını ve yaşamak istediğini anladım. Burası kutsanmış bir yer” dedi. Büyükelçi Hrastic Milas’a yönelik ilgileri için “Bunun şimdilik sadece bir başlangıç olmasını isterim. Bu ilişkimizi, dostluğumuzu daha da geliştirmek isteriz” diye konuştu.

 

MİTSO’da Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve eşi Zuhal Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Kont, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yiğit ve Halil İbrahim Gülen ile oda personeli tarafından karşılanan Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic ve eşi Blazenka Hrastic, Hırvatistan’ın İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu ve kendisi aynı zamanda Milaslı olan tıp doktoru Abdullah Çorbacıoğlu, bir süre başkanlık odasında sohbet ettiler.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Hırvatistan temsilcisi konuklara Milas ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Tarih boyunca Milas’ın Karialılara ve Menteşeoğulları Beyliğine başkentlik yapmış olduğunu, 27 antik kent ve ören yerine sahip olduğunu, Milas halılarının dünyaca ün kazanmış olduğunu söyledi. Reşit Özer; Milas’ın ayrıca Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip olduğunu ve dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Muğla ve Aydın’ın Kuşadası’nda üretildiğini ve bunun da yaklaşık üçte birinin Milas’ta yapıldığını anlattı. Milas’ın mermerleriyle de ün kazanmış olduğunu ve ilçede çıkartılan feldspatın birçok ülkeye ihraç edildiğini ifade etti. Milas’ın son yıllarda kültür balıkçılığında çok büyük gelişme gösterdiğini de vurgulayan Reşit Özer “Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’i Milas’ta üretilmektedir ve bunun büyük çoğunluğu ihraç edilmektedir” dedi.

 

TARİHTEN GELEN DOSTLUK BAĞLARI

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in Milas hakkında sunduğu bilgilerden çok etkilendiğini belirten konuk Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic iki ülke arasında tarihten gelen dostluk bağlarının bulunduğunu bu bağları daha da geliştirmek istediklerini söyledi. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesini arzu ettiklerini belirten Büyükelçi Hrastic daha sonra şöyle konuştu:

 

“Türkiye ile Hırvatistan arasında tarihten gelen dostluk bağları var. Biz bu dostluk bağlarının daha da gelişmesini istiyoruz. Dostluk ilişkilerinin yanı sıra ticari ilişkilerin de gelişmesini istiyoruz. Dostluk ilişkilerimiz çok gelişmiş olmasına rağmen ticari ilişkilerimiz ne yazık ki istenen düzeyde değil. Hırvatistan İtalya ile yılda 5 milyar dolar, Almanya ile 4 milyar dolar, Slovenya ile 2 milyar dolarlık ticaret yapıyor. Oysa Türkiye ile sadece 630 milyon dolarlık bir ticaretimiz var. Bunu geliştirmek istiyoruz”.

 

Hırvatistan’ın özellikle gıda sanayi, kimya sanayi, tıbbi sanayi ve tarım ürünleri sanayinde gelişmiş bir ülke olduğunu belirten ve zeytincilik konusunda Milaslı yatırımcılarla işbirliği yapabileceklerini ifade eden Büyükelçi Hrastic şunları söyledi:

 

“Hırvatistan’da sanayi sektörü gelişmiş durumda. Tıbbi araçlar sanayi, tarım ürünlerini işleyen gıda sanayi, gıda sanayi için gereken makine sanayi, kimya sektörü çok gelişmiş durumda. Özellikle organik tarım ürünlerini işleme ve ihraç bakımından çok iyi durumdayız. Geçen yıl zeytin konusunda ortak yatırım yapmak için AB ülkeleri dışında ortak aradık, fakat bulamadık”.

 

Konuşmasında ülkesinin nüfusu ve coğrafi özelliklerinden de söz eden Büyükelçi Hrastic “Hırvatistan’ın nüfusu 4.5 milyon. Nüfusumuzun çok büyük kısım yurtdışında yaşıyor. Yeni Zelanda’da, Amerika’da ve diğer ülkelerde Hırvatlar var. Yurttaşlarımız iş için ülkemizden göç ediyorlar. Hırvatistan’ın Adriyatik denizinde 1000 km.lik kıyısı ve bu kıyılarda 1200 adası var” dedi.

 

TÜRKİYE VE HIRVATİSTAN TURİZMDE BİRBİRLERİNİ RAKİP GÖRMEMELİ

 

Hırvatistan için turizmin çok önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Büyükelçi Hrastic ülkesine gelen Türk turistlerden daha çok Hırvat turistin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Büyükelçi Hrastic turizmde turistlerin her şey dahil tesislerden çıkmadan ülkelerine döndüklerini ve bunun iyi bir şey olmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

 

“Hırvatistan için turizm çok önemli. Nüfusumuz 4.5 milyon fakat gelen turist sayısı 12.5 milyon. Bu yıl 13 milyon turist geldi. Hırvatistan’ın 7.5 milyar avro turizm geliri var. Hırvatistan’ın doğal güzelliği, tarihi eserleri, sağlık tesisleri turist çekiyor. Gelen turistlere organik tarım ürünleri satışı yapılıyor. Küçük çiftliklerde organik olarak üretilen ürünler gelen turistlere satılıyor. Batı Avrupa ülkelerinin yanında Japonya’dan, Çin’den, Kore’den turistler özellikle Hırvatistan’ı ziyaret etmek istiyorlar. Türkiye’den daha çok turist gelmesini istiyoruz. Fakat Türkiye’den Hırvatistan’a giden turist sayısından daha çok Hırvatistan’dan Türkiye’ye turist geliyor. Türkiye ve Hırvatistan birbirlerini rakip olarak görmemeli. Turizmde ortak olmalı. Ortak projeler üretmeli, ortak yatırımlar yapmalı. Hırvat turistler sportmendirler. Yürüyüşler yaparak gezmeyi severler. Kapadokya gibi bilinen yerlerin dışındaki yerleri de keşfetmek ve gezmek isterler. Turistler bir yere gidip oradan çıkmadan geri dönüyor. Onlara ülkenin farklı yerlerini de göstermek isteriz. Hedefimiz bu olmalı. Şimdilerde Batı Avrupa’da giderek yaygınlaşan bir moda var. Büyük şehirlerde yaşayan Avrupalılar, küçük çiftliklere gidip orada bir süre yaşıyorlar. Böylece onlara daha kolay gıda ürünleri satabiliyoruz”.

 

TÜRKİYE İLE BİRLİKTE 8 ÜLKENİN BÜYÜK ELÇİSİ

Daha sonra kendisinin Türkiye’nin yanı sıra bazı Türk Cumhuriyetleri ve Afganistan ile birlikte 8 ülkenin büyükelçiliğini de yapmakta olduğunu söyleyen Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic “Hırvatistan’ın Türkiye büyükelçiliğinin yanı sıra Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetleri ile Afganistan’ın da içinde olduğu 8 ülkenin Büyükelçiliğini yapıyorum. Kısa süre önce büyükelçiliğini yaptığım ülkeler arasından Kazakistan ayrıldı. Şimdi Türkiye ile birlikte 7 ülkenin büyükelçiliğini yapıyorum” dedi.

 

MİLAS GEZİSİ

 

Yapılan konuşmaların ardından konuklara MİTSO lokalinde öğle yemeği ikram edildi. Yemeğe, bir süreliğine Milas Kaymakamı Fuat Gürel ile Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da katıldılar ve Hırvatistan temsilcisi konukları Milas’ta görmekten duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Yemeğin ardından konuklar Olcay Akdeniz’in rehberliğinde bir Milas gezisi yaptılar. Konuklar Milas Müzesi’ni, Ulu Cami’yi, Hacı Ali Ağa Konağı ve Turhan Selçuk Karikatürlü Evi’ni, Çöllüoğlu Hanı’nı ve Gümüşkesen Anıtmezarı’nı gezdiler.

 

“MİLAS KUTSANMIŞ BİR YER”

 

Yapılan gezinin ardından Milas ziyaretinden çok memnun kaldığını ifade eden Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic şöyle konuştu:

 

“Bugünkü Milas ziyaretimizden çok memnun kaldım. Sizlerin gösterdiği ilgi, şehir turunda gördüğümüz tarihi yerler çok ilgimizi çekti, çok etkilendik. Binlerce yıldır insanların burada yaşadığını ve yaşamak istediğini anladım. Burası kutsanmış bir yer. Milas’ı görmekten, sizin göstermiş olduğunuz ilgiden çok memnun olduk. Bunun şimdilik sadece bir başlangıç olmasını isterim. Bu ilişkimizi, dostluğumuzu daha da geliştirmek isteriz”.

 

“MİLAS’IN HER TAŞINI TEK TEK GÖRECEĞİM”

 

Daha sonra kendisinin eşinin dolayısıyla Milaslı olduğunu belirten Hırvatistan’ın İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu Milas’ı daha önce böyle tanımadığını, yapılan gezi sayesinde Milas’ın çok farklı bir yanını gördüğünü ifade ederek şunları söyledi:

 

“Benim eşim Milaslı tıp doktoru Abdullah Çorbacıoğlu. Eşim dolayısıyla ben de Milaslı sayılırım. Yıllar önce Milas’a gelmiştim. O zaman biraz gezmiştim. Fakat aradan uzun yıllar geçti. Çok uzun zamandır Milas’a gelmemiştim. Nüfusumuzda Milas yazıyor. Fakat Milas yazmasını pek istemezdim. Oysa şimdiki Milas gezimizde gördüm ki Milas çok farklı, çok önemli bir yer. Bunu gördüm. Bu gezi yetmedi. Ayrıca geleceğim ve uzun uzun Milas’ı gezeceğim. Her taşını tek tek göreceğim. Bütün büyükelçilerin eşlerini de Milas’a getireceğim. Böyle bir Milas gezisi düzenleyeceğim. Gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim”.

 

Daha sonra MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Hırvatistan temsilcisi konuklara Milas zeytini, zeytinyağı ve sabunu ile Uzunyuva’da bulunan lahdin üzerindeki “Hekatomnos” kabartmasının olduğu birer plaket armağan etti.

 

hırv.büy.elç5hırv.büy.elç1 hırv.büy.elç2 hırv.büy.elç3 hırv.büy.elç4