DOLAR
35,1591
EURO
36,7307
ALTIN
2.978,60
BIST
9.949,01










MİTSO’nun Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. “EKONOMİDE 2015 YILI SIKINTILI BİR DÖNEM OLACAK”

MİTSO’nun Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. “EKONOMİDE 2015 YILI SIKINTILI BİR DÖNEM OLACAK”
05.05.2015 17:35
0
A+
A-

*MİTSO’nun meclis toplantısında konuşan Prof. Mehmet Marangoz son 5 yıldır ekonomide durgunluk yaşandığına dikkat çekerek 2015 yılının sıkıntılı bir dönem olacağını ve 2016 yılında da belirsizliğin devam edeceğini söyledi.

 

MİTSO’nun Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Muğla odaları danışmanı Prof. Mehmet Marangoz “2015 yılında ekonomide büyük bir belirsizlik olduğunu belirterek oda üyelerine çok dikkatli olmaları, bilinmeyen alanlarda yatırıma girilmemesini önerdi. Porf. Marangoz 2015 yılında ekonomide büyük bir belirsizlik olduğunu de belirterek “Bu nedenle çok dikkatli olun. Bilmediğiniz alanlarda yatırıma girmeyin. 2015’te borçlanmayın, nakte dönün. Çünkü büyük bir belirsizlik var. 2015 yılı sıkıntılı bir dönem. Belirsizliklerle dolu bir dönem. 2015 yılı böyle. 2016 da böyle görünüyor” dedi.

MİTSO’nun Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. Mustafa Yüksel’in başkanlığında toplan MİTSO meclisinde gündemin birinci maddesi gereğince oda genel sekreteri Kazım Sarıoğlu, odanın Mart ayı kati mizanını okudu. Mart ayı sonu itibariyle hazırlanan kati mizan cetvelinde gelir / gider dengesinin 347 bin 339 TL olduğu belirtildi. Meclis Başkanı Mustafa Yüksel’in oylamaya sunduğu Mart ayı kati mizanı oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesi gereğince TOBB üyesi Muğla odalarının danışmanlığını yapmakta olan Prof. Mehmet Marangoz “Dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisi” konulu bir konferans sundu.

Prof. Mehmet Marangoz konuşmasında 2015 yılında Türkiye ekonomisinde belirsizlik olduğunu ve bu nedenle herkesin çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı. 2015 yılının sıkıntılı geçeceğini anlatan Prof. Mehmet Marangoz son 5 yıldır ekonomide durgunluk yaşandığına dikkat çekerek 2016 yılında da belirsizliğin devam edeceğini söyledi. Prof. Mehmet Marangoz ülke ekonomileri için üretim ve ihracatın son derece önemli olduğunu da belirterek “Ülkeler üretime veya ihracata dayalı büyür. İkisi birbirini tetikler. Fakat biz bunun ikisini de yapamıyoruz. Katma değer yaratan üretim ve ihracat yapamıyoruz. Bu da ülkenin kalkınmasını engelliyor. Orta gelir tuzağında 5 yıldır debeleniyoruz. Bu tuzaktan çıkamıyoruz. Üretimi arttıramıyoruz. 2015 sıkıntılı geçecek. Gelişmelerden bu anlaşılıyor” dedi.

Konuşmasında Güney Kore’nin ekonomik gelişmesine dikkat çeken Prof. Mehmet Marangoz “Güney Kore, özel sektörünün girişkenliğiyle gelişiyor. Güney Kore’nin dünyada tanınan birçok markası var. Bizim dünya pazarlarında bilinen bir markamız yok” dedi.

Türkiye’de nüfus artışının ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemekte olduğunu belirten Prof. Mehmet Marangoz “Dünya ekonomisi 2014 yılında yüzde 3.4, Türkiye ekonomisi ise 2.9 büyüdü. Türkiye’nin 2015 yılı tahmini büyümesi 3.1, 2016 yılı tahmini büyümesi ise 3.6 olarak öngörülüyor. Biz yüzde 2’nin altında büyürsek bu gerileme demektir. Nüfus artışı yüzde 2 olunca büyüme olmamış, yerinde saymış demektir. Büyüme olmayınca işsizlik artar. Bu da ekonomi için iyi değildir” diye konuştu.

Türkiye’de enflasyon oranının dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu anlatan Prof. Mehmet Marangoz “Türkiye’de enflasyon oranı dünya ortalamasının çok üstünde. Türkiye’de 2014 yılında enflasyon yüzde 8.2 oldu. 2015 yılında enflasyonun yüzde 7 olması tahmin ediliyor. 2016 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 6” dedi.

Küresel ekonomide önümüzdeki 2 yıl içinde önemli bir hareket beklenmediğini anlatan Prof. Mehmet Marangoz, Rusya’daki ekonomik gelişmelerin Türkiye’ye zarar vereceğini bildirdi. Prof. Marangoz “Rusya’ya ilişkin beklentiler çok kötü durumda. Gelecek 2 yıl içinde Rusya’nın yüzde 4 küçüleceği tahmin ediliyor. Bu bizim için, özellikle Muğla için iyi bir şey değil. Çünkü bu durumda Rusya’dan Muğla’ya turist gelmez. Son 2 – 3 yılda Muğla’ya gelen turistler içinde Rus turistler 2., 3. sırada. Oysa bu yıl Rus turist yok denecek kadar az. Bu da bizi etkileyecektir… Rusya’daki ekonomik kriz sonrasında gelen turist sayısındaki azalmayı telafi edecek alternatif ülkeler bulmalıyız” diye anlattı.

Türkiye’nin üretime ve ihracata önem vererek kendi markasını yaratması gerektiğini vurgulayan Prof. Mehmet Marangoz “Biz geçmişte tekstil sektöründe çok geliştik. Hatta fason mallar ürettik. Fakat tekstilde kendi markamızı yaratamadık. Çin bizim yapamadığımızı yaptı ve bir yandan fason mallar üretirken bu arada kendi markalarını üretti” dedi.

İşsizliğin ekonomi için önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Mehmet Marangoz “İşsizlik ekonomi için önemli bir sorun. 2013 yılında işsizlik Türkiye genelinde yüzde 9.7, Muğla’da ise 7.3 oldu. 2014 yılında işsizlik Türkiye’de 9.9, Muğla’da 7.3 oldu. İşsizliğin önüne geçmek gerekiyor. Eskiden kamu sektörünün istihdam yaratmada etkisi vardı. Fakat şimdi bir etkisi kalmadı. Kişilerin kendi işlerini kurmaları gerekiyor. Kişisel girişim dünyada önem kazanıyor” diyerek kişisel girişimin önemine değindi.

Muğla’da açılan / kapanan işyeri ortalamasının Türkiye ortalamasının üstünde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Mehmet Marangoz ” Muğla’da 2014 yılında 4 bin 40 işyeri açılmış, 2 bin 153 işyeri kapanmış” dedi.

Muğla’nın turizm potansiyeline de dikkat çeken Prof. Mehmet Marangoz “Muğla, 1 479 km ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili. Bu kıyıların turizmde değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de en çok turist gelen iller sıralamasında Antalya 1., İstanbul 2., Muğla 3. sırada. Muğla turizminin 12 aya çıkarılması gerekiyor. Bunun projesini çıkarmalıyız diye konuştu.

Konuşmasında Muğla’ın dış ticarete katkısından övgüyle söz eden Prof. Mehmet Marangoz “Muğla’da dış ticaret fazlası var. Muğla her yıl 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Bu büyük bir başarıdır” dedi.

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri de değerlendiren Prof. Mehmet Marangoz ekonomide 2015 yılının zor geçeceğini 2016 yılında da büyük bir belirsizlik olduğunu anlattı. Prof. Marangoz “2015 yılında ekonomide büyük bir belirsizlik var. Bu nedenle çok dikkatli olun. Bilmediğiniz alanlarda yatırıma girmeyin. 2015’te borçlanmayın, nakte dönün. Çünkü büyük bir belirsizlik var. 2015 yılı sıkıntılı bir dönem. Belirsizliklerle dolu bir dönem. 2015 yılı böyle. 2016 da böyle görünüyor. Türkiye’de piyasa daralıyor. Piyasanın daralması üretimin düşmesi demektir” diye konuştu.

Muğla’nın il olarak kendi değerlerini ortaya çıkarması ve “Muğla” markasıyla tanıtmasının daha yararlı olacağını anlatan Prof. Marangoz “Her il yerel değerleriyle öne çıkar. Biz de Milas’ın, Muğla’nın, Bodrum’un, Datça’nın yerel değerlerini bulup ortaya çıkarmalıyız” diye öneride bulundu.

Konuşmasının son bölümünde ekonomide uluslararası gelişmelere dikkat çeken Prof. Marangoz dünya ekonomisindeki ABD – AB yakınlaşmasına dikkat çekti. Prof. Marangoz “Trans Atlantik anlaşmasına gidiliyor. ABD – AB ticari bütünleşmeye gidiyorlar. Belki tek para birimi olacak. Büyük bir ihtimalle ortak para birimi dolar olacak” diyerek konuşmasını bitirdi.

MİTSO Meclis toplantısında daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, son bir aylık dönemdeki oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Muğla odaların ortak toplantısında ili ilgilendiren sorunların belirlendiğini bu sorunlar arasında Milas OSB’ye demiryolu bağlantısı kurulması, denizde üretim yapan balıkçılar için Güllük – Kazıklı arasına bir lojistik destek iskelesi yapılmasını, zeytinlik alanlarda yapılaşmayı kolaylaştıracak yasa değişikliğinin geri çekilmesini, Milas Bodrum Havalimanı’na kargo gümrüğü açılmasını, kıyılarda aşırı rakamlara ulaşan ecrimisil sorununa bir çözüm bulunmasını önerdiklerini anlattı. Reşit Özer, Ankara’da TOBB’de yapılan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı şurada Muğla odalarının ortak sorunlarını kendisinin anlattığını belirterek “Muğla odaları olarak iyi işler yaptık. Başbakanın da katılıp illerin temsilcilerini dinlediği şurada ecrimisili dile getiren sadece bizdik. Ecrimisili sadece Muğla dile getirdi. Başbakan hemen ilgililerle görüştü, talimat verdi. Bu sorun çözülüyor” dedi.

MİTSO Meclis toplantısı, başka söz almak isteyen olmayınca Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından kapatıldı.

 

IMG_6324 IMG_6330