TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANINA FAHRİ DOKTORA TÖRENİNE REŞİT ÖZER DE KATILDI

09.03.2015 11:34

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a, Ankara’da, TOBB binasında düzenlenen törenle, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) tarafından Fahri Doktora Diploması verildi. Törene, birçok oda başkanıyla birlikte MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de katıldı.  TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada iki ülkenin işbirliğinin, bütün bölgenin kaderini değiştireceğini belirterek, tek milletin farklı iki devleti olduklarını bir kez daha teyit ettiklerini söyledi.​

Konuşmasında Türkmenistan’ın kalkınma hamlesini yakından takip ettiklerini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’a “Sizinle birlikte Türkmenistan, sanayileşme vizyonu kazandı ve Orta Asya’da çekim merkezi haline geldi. Gelişen ve kalkınan Türkmen halkını, parlak bir gelecek bekliyor.  Biz de, Türkmenistan’ın başarılarını kendi başarımız olarak görüyor ve Türkmen kardeşlerimizle her zaman iftihar ediyoruz” dedi.

Konuşmasında Türkiye’den giden işadamlarının Türkmenistan’daki yatırımlarından söz eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye firmalarının Türkmenistan’da üstlendiği proje sayısının 2 bini aştığını anlatarak “Bu projelerin değeri de 55 milyar dolara ulaştı. Sadece 2014’de 10,7 milyar dolarlık iş üstlendik. Türkmenistan, Türk özel sektörünün dünyada en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında geliyor. Türkiyeli müteşebbislere duydukları güven ve itimattan dolayı size teşekkür ediyorum. Sizin destekleriniz sayesinde, Türk müteahhitlik şirketleri, dünya ölçeğinde 2. sıraya yükseldi. Bundan sonra şirketlerimizin, Türkmenistanlı şirketlerle birlikte, 3. ülkelerde de iş yapmalarını hedefliyoruz. Zat-ı alinizin Türkiye ve Türkmenistan özel sektörüne verdiğiniz destek ve önem, bizler için en büyük teşviktir” diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Türkmenistan, ulaştırma ve taşımacılık alanında da, uluslararası bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Bu konuda karşımızda çok önemli bir fırsat olarak, İpek Yolu’nu görüyoruz. Yine birlikte çalışarak, tarihi İpek Yolu’nu geniş tren ağlarıyla, karayolu ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla yeniden canlandırmak, bölgemizi ticaret üssü yapmak istiyoruz. Tarihi İpek Yolunun hayata geçirilmesi için altyapının yanı sıra gümrük geçişleri, ortak belgelendirme gibi konularda da işbirliğimiz geliştirilmeli. Türkmenistan –Kazakistan – İran Demiryolu projesi ile Türkmenistan ve Orta Asya devletleri Basra Körfezine ulaştı. Kars – Tiflis – Bakü Uluslararası Demiryolu da bu sene inşallah tamamlanacak. Böylece tarihi ipek yolu demiryolları üzerinden fiilen tamamlanmış olacak.

Türkmenistan’ın Hazar Denizindeki girişimlerini de büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı bölgenin en büyüğü olacak, dünyanın da sayılı limanları arasında yer alacaktır. Dün Hazar için bizi ayıran deniz diyorduk. Sayenizde Hazar, bundan sonra bizi birleştiren deniz olacak”.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye ve Türkmenistan’ın bu bölgenin lider aktörleri olduğunu vurgulayarak “Birlikte, Türk coğrafyasını, huzurun ve refahın merkezi haline getirebiliriz. Türk dünyasına yepyeni ufuklar açabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise törende yaptığı konuşmada, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesine teşekkür ederek, onursal fahri doktora unvanının sadece şahsına değil, aynı zamanda Türkmenistan halkına verilmiş bir unvan olarak kabul ettiğini söyledi. İki ülkenin ilişkilerinin tarihi köklere dayandığını belirten Berdimuhamedov, Türk iş adamlarının Türkmenistan’daki yatırımlarından dolayı TOBB üyelerine ve Türk girişimcilere teşekkür etti. Eğitim alanındaki çalışmaların önemine vurgu yapan Berdimuhamedov, “En iyi yatırım kişilerin, bireysel yeteneklerini geliştirmek için yapılan yatırımlardır. Kişilerin gelişimine ve eğitimine büyük önem veriyoruz ve gençleri bilimsel araştırmalar yapmaya teşvik ediyoruz” dedi. Berdimuhamedov, BM bünyesinde enerji ve ulaştırma konularında Türkmenistan’ın gündeme getirdiği önerilerin kabul edildiğini anımsatan Berdimuhamedov, projelerin hayata geçmesi için Türk şirketlere öncelik verildiğini belirtti

Fahri doktora töreninden sonra, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Döwran Orazmyradow ve Türkmenistan Girişimciler ve Sanayiciler Birliği Başkanı Aleksandır Dadaev arasında işbirliği mutabakatı imzalandı.

20156-45

20156-3