DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50










Zeytin yağhanesi işletmecileri gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğuna çare istiyor. MİTSO, YAĞHANECİLERİ YETKİLİLERLE BULUŞTURDU

Zeytin yağhanesi işletmecileri gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğuna çare istiyor.   MİTSO, YAĞHANECİLERİ YETKİLİLERLE BULUŞTURDU
12.11.2015 08:42
0
A+
A-

*MİTSO’nun 3 No’lu Meslek Komitesi’nin girişimiyle Milas’taki zeytin yağhanelerinin işletmecileri sorunlarını görüşmek üzere il ve ilçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve Toplum Sağlığı yetkilileriyle bir araya geldiler.
*Zeytin ve zeytinyağı üreticileri halkalı leke hastalığına çare bulunmasını istediler.
*Yağhane işletmecileri her yağhanenin bir gıda mühendisi çalıştırması zorunluluğuna karşı çıkarken Çevre Sağlığı uzmanı ise yağhanelerin kaloriferlerde yakılmak üzere prina satmamasını istedi.
*Toplantıda Milas’taki hava kirliliğine de vurgu yapılırken yapılan ölçümlerde Milas’ın havasının tüm sınır değerlerin çok üzerinde kirli olduğu vurgulandı.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın tarım ve hayvancılık işkolunu bir araya getiren 3 No’lu Meslek Komitesi tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinden uzmanlarla Milas Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı biriminden bir uzmanı zeytinyağı yağhanesi işletmecileri ve zeytin üreticileriyle buluşturdu. Toplantıda zeytin yağhaneleri gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını talep ettiler.
Yağhaneler gıda mühendisi zorunluluğunun kaldırılmasını istiyor
MİTSO’nun 3 No’lu Meslek Komitesi’nin çağrısıyla zeytin üreticileri, zeytin yağhanesi işletmecileri ve uzmanlar bir araya gelerek sorunlarını görüştüler. MİTSO Meclis Başkanı ve 3. Nolu Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Yüksel, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, 3. Nolu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Gıda ve Yem Şube Müdürü Yıldırım Yurdusev, Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Oktay Çelik, Gıda Yüksek Mühendisi Mehmet Ali Ceylan, TAR-GEL biriminden Ziraat Yüksek Mühendisi Erizan Yılmaz, Milas Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı’ndan Nizamettin İpteş , Milas TARİŞ 153 No’lu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ile zeytin üreticileri ve zeytinyağı fabrikası işletmecileri katıldılar.
MİTSO Meclis Salonunda yapılan toplantıda zeytin yağhaneleri işletmecileri her işletmenin bir gıda mühendisi veya ziraat mühendisi veya kimya mühendisi ya da kimyager çalıştırması zorunluluğuna karşı çare istediler. Yılda ancak iki, üç ay çalışan işletmelerinin gıda mühendisi çalıştırabilmesinin mümkün olmadığını ileri süren işletmeciler, işletmelerinin maddi olanakları yetse bile yeter sayıda gıda mühendisi bulabilmenin mümkün olmadığını ileri sürdüler. 11.06.2010 tarih, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çıkarılırken zeytinyağı fabrikalarının yılda ancak iki üç ay çalışabildiğinin ve bölgedeki zeytin ağaçlarının çoğunlukla iki yılda bir ürün verdiğinin gözardı edildiğini ileri sürdüler. Zeytin yağhanesi işletmecileri, işletmelerinin birer fabrika değil zeytinyağı çıkaran yağhane olduğunu ileri sürerek yılda ancak birkaç ay çalışan işletmelerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını talep ettiler.
Muğla Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Yıldırım Yurdusev ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince 30 (hp) beygir üzeri motor gücü ile çalışan işletmelerle 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde bir gıda mühendisi veya gıda bölümü mezunu bir ziraat mühendisi veya bir kimya mühendisi ya da bir kimyagerin çalıştırılmasının zorunlu olduğunu, yasa yürürlükte olduğu sürece kendilerinin denetimlerde yapabileceği bir şey olmadığını belirterek ancak yasa değişikliği yapılırsa işletmecilerin isteğinin yerine getirilebileceğini söyledi.
Zeytin ağaçlarında halkalı leke ile mücadele
Toplantıda zeytinyağı üreticileri ise yöredeki zeytin ağaçlarında çok yaygın bir şekilde halkalı leke hastalığı olduğunu ve bu hastalık nedeniyle ürün kaybı yaşandığını belirterek hastalığa karşı orak mücadele geliştirilmesini ve hastalık görülen bölgelerde genel ilaçlama yapılmasını istediler.
Prina işlenmeden kalorifer yakıtı olarak satılmasın
Toplantıda bir konuşma yapan Milas Toplum Sağlığı Merkezi Çevre Sağlığı’ndan Nizamettin İpteş, Milas’ta Mart ayında 31 gün boyunca yapılan ölçümlerde tüm sınır değerlerinin çok üstünde bir hava kirliliği olduğunun görüldüğünü, Türkiye’nin en kirli havasının Milas’ta olduğunun ortaya çıktığını belirterek hava kirliliğinde konutlarda ısınma amaçlı kötü kaliteli kömür ve işlemden geçirilmemiş zeytin prinası yakılmasının ve egzoz gazlarının yoğunluğunun etkili olduğunu söyledi. Zeytinyağı fabrikalarının işletmecilerinden içindeki nem ve yağ oranı yüksek prinanın konutlara kalorifer yakıtı olarak satılmamasını isteyen çevre sağlığı uzmanı Nizamettin İpteş, ilçede hava kalitesini koruma amacıyla önümüzdeki günlerde kaloriferli konutlarda ve zeytinyağı fabrikalarında denetimlere başlayacaklarını söyledi. Milas’ın hava kalitesinin korunması amacıyla ilçeye doğalgaz getirilmesi için bir imza kampanyası başlatıldığını, havadaki oksijen miktarını arttırmak amacıyla kent ormanı kurulacağını anlatan Nizamettin İpteş “Geçen sene zehir soluduk. Farkında olsanız da olmasanız da Milas’ta zehir soludunuz. Bunu mutlaka önlememiz gerekiyor. Kirlilikte ısınma amacıyla kötü kaliteli kömür ve işlemden geçirilmemiş prina yakılması kadar egzoz gazları da etkili. Bu nedenle önümüzdeki günlerde trafikte yeni bir denetime gidilecek. Zeytinyağı fabrikalarında işlenmemiş prina satışına yönelik denetimler yapılacak. Apartmanlardaki kalorifer yakıtları denetlenecek. Bir kalorifercinin beşten fazla kalorifer yakmaması gerekiyor. Bu yüzden kaloriferciler de denetlenecek” diye konuştu.
Çözümün adresi Ankara
Toplantıda, zeytinyağı fabrikalarında bir gıda mühendisi veya gıda bölümü mezunu ziraat mühendisi veya kimya mühendisi ya da kimyager çalıştırılmasının bugünkü koşullarda mümkün olmadığı ve bu zorunluluğun kaldırılması talebinin öne çıkması ve sorunun çözümü için yasa değişikliği yapılması konusunda görüş birliği sağlanması üzerine, bir komisyon kurularak, seçilecek temsilcilerle Ankara’da milletvekilleri ve ilgili bakanlıklarda girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı. MİTSO Meclis Başkanı ve 3 No’lu Meslek Komitesi üyesi Mustafa Yüksel, kurulacak komisyonun Ankara’ya gidip gerekli görüşmeleri yapması için odanın öncülük yapacağını söyledi.

IMG_9033

IMG_9038