“BABALAR VE KIZLARI” MUĞLA’DA ÖDÜLLENDİRİLDİ
*TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun Muğla’da babasının işini devir alarak sürdürmekte olan 63 işkadınının öyküsünün derlendiği “Babalar ve Kızları” projesinin tanıtımı yapıldı.
*Proje kapsamında hazırlanan “Babalar ve Kızları” kitabında Milas’tan 5 işkadının da öyküsü yer alıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, Muğla ilinde babasının işini devir alarak sürdürmekte olan 63 kadının öyküsünün anlatıldığı “Babalar ve Kızları” projesinin tanıtımı Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapıldı. Yaklaşık iki yıldır süren kapsamlı bir çalışmanın ardından işlerini babalarından devir alarak sürdürmekte olan Muğlalı 63 kadının öykülerinin yer aldığı kitabın tanıtımının da yapıldığı geceye Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinin kurucu üyesi ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ onur konuğu olarak katıldı.
Muğla Valisi Orhan Tavlı, Adalet ve Kalkınma Partisi Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökçan, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk, Başkan Yardımcısı Günseli Özen, Ege Bölge Başkanı Esen Türker ile birlikte gecede yer aldılar Projeye destek veren Muğla’nın TOBB üyesi borsa ve odalarından Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Nurgül Candan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon tanıtım gecesinde yer alırlarken gecede Milas Ticaret ve Sanayi Odasını Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Meclis Üyesi Ferudun Bakçek ile MİTSO’nun Kadın Girişimcileri Mutlu Çokyüce Özcan ile Feray Serat temsil ettiler.
Gecenin açılış konuşmasını KGK Muğla Başkanı Meptap Şeniz Çahan yaptı. Çahan “TOBB ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası öncülüğünde, TEPAV iş birliğinde bir karne hazırlandı. 81 ilde Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi. Bu karnede Muğla 81 ilin içerisinde birinci seçildi. Yani Muğla en eşitlikçi il ilan edildi. Bu sonuç, bu ilin ve dolayısıyla ülke ekonomisi için, toplumun her alanında daha büyük mücadeleler vermek zorunda kalan biz kadın girişimcileri oldukça onurlandırdı” diye konuştu. Çahan konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü: “Biz bunu ön plana çıkartmak, bu başarıyı taçlandırmak için ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde dedik ki; örnek teşkil edebiliriz. Evlatlarına eşit hak sunan – sunmayan, hakkını savunan – savunamayan, istediğini hak ettiğini alan- alamayan herkese örnek olsun, kadınları ötekileştiren herkese inat, kadınların varlığını gözler önüne seren bir çalışma için kolları sıvadık. Bu doğrultuda yapılan başvurular sonucunda, ilimizde, evlat ayrımı yapmadan kızını işine dahil eden, onlara güvenip onları yetiştiren babaları ve onların bayrağını büyük bir onurla ve başarıyla üstlenen kızlarını tespit ettik. Bu 63 baba-kız hikayesini sizler için derledik. Röportajlar yaptık, hikayelerini öğrendik. Ve bu hikayeleri tüm baba kızlara örnek olması için bir kitap ve video filmler olarak hazırladık. Kitabımız, bu kurulun prestij projesi olarak yerini alacak. Web sayfamız üzerinden ise her hafta iki kadının hikayesini sizlerle paylaşıyor olacağız. Biz süreç içerisinde duygudan duyguya sürüklendik” dedi ve projeye destek veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Muğla Borsa ve Odalarına teşekkür etti.
KGK Muğla Başkanı Meptap Şeniz Çahan proje kapsamında ailesini kaybetmiş çocuklara eğitim desteği sağlamak için Darüşşüfaka Cemiyetine bağışta bulunulduğunu belirterek “Biz istedik ki bu anlamlı projeyi anlamlı bir dokunuşla taçlandıralım. Bu nedenle projede yer alan tüm kadınlarımız, Odalarımız ve TOBB camiası adına projeden desteklerini esirgemeyen iştirakçilerimiz adına; ailesini kaybetmiş çocuklara eğitim imkanı sunan, köklü geçmişi ve eğitimdeki başarısı ile adından sıkça söz ettiren Darüşşafaka Cemiyetine bağışta bulunduk. İstedik ki babasının emaneti işletmeleri yöneten kadınlarımıza, babasını kaybetmiş kız çocuklarımızın hayatlarına dokunma imkanı sunalım. Bu ülke için bir taş koyan herkese, emeğinize, varlığınıza şükranlarımı sunuyorum. Tüm çocukların, tüm kadınların eşit hak ve koşullara sahip olabilmesi dileklerimle.” diye konuşmasını tamamladı.
Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da konuşmasında Muğla kültüründe kadınlara ayrı bir değer ve önem verildiğini belirterek projeye emeği geçenlere teşekkür etti.
Gecenin onur konuğu olan işkadını Arzuhan Doğan Yalçındağ iş yaşamında babası ile yaşadığı anıları anlattı. Arzuhan Doğan Yalçındağ “Kızının yoluna ışık olan, onun parlamasını için destekleyen babaları sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Törende daha sonra Babalar ve Kızları projesinde yer alan 63 kadına ve projeye emeği geçenlerle projeye destek olan TOBB üyesi borsa ve odaların başkanlarına kutlama belgeleriyle proje kapsamında hazırlanmış olan “Babalar ve Kızları” kitapları armağan edildi.
Babalar ve Kızları projesi kapsamında babalarının işlerini devralarak sürdürmekte olan Milaslı işkadınları Zehra Buket Karadeveci, Zeliha Sever, Ayşe Begüm Besler, Merve Bakçek Özdemir ve Fatma Günüç de “Babalar ve Kızları” projesi kapsamında hazırlanan kitapta yer aldılar. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, aynı zamanda MİTSO üyesi de olan Milaslı işkadınlarını kutladılar ve başarılar dilediler.
Yazı detayını buraya yazınız