DOLAR
34,0306
EURO
37,8106
ALTIN
2.802,18
BIST
9.774,49










TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muğla Odaları ve Borsası ile ekranda buluştu: “TALEPLERİNİZDEN 70 MADDELİK ÖNERİ SETİ HAZIRLAYIP CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNDUK”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muğla Odaları ve Borsası ile ekranda buluştu:   “TALEPLERİNİZDEN 70 MADDELİK ÖNERİ SETİ HAZIRLAYIP CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNDUK”
21.10.2020 14:54
0
A+
A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla’daki Birliğe üye Borsa ve Odaların yöneticileri ile ekranda buluştu. Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda ülke ve bölge ekonomisinin durumu ve geleceğine ilişkin görüş ve önerileri not eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, pandemi sürecinde sürekli olarak oda ve borsalarla iletişimi sürdürdüklerini ve  gelen taleplerden 70 maddelik bir öneri seti hazırlayıp Cumhurbaşkanlığına sunulduğunu ve bunlardan büyük bir kısmının da hayata geçtiğini ifade etti.

            TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Muğla’nın Birliğe üye Borsa ve Odalarıyla video konferans yöntemiyle bir toplantı yaptı. Hisarcıklıoğlu’nun video konferans toplantısını, Muğla Borsası ve Odalarının yönetim kurulları ve meclisleriyle meslek komitelerinin başkan ve üyeleriyle kadın ve genç girişimcilerden oluşan 170 kişi izlerken 42 kişi de söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 4 buçuk saat süren toplantıda dile getirilen görüş ve önerileri not  alırken bunları ilgili makamlara ileteceğini bildirdi.  

            TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada salgının başladığı ilk andan itibaren Oda ve Borsalarla birlikte hızlı bir çalışma yaptıklarını belirterek “Tüm illerden ve sektörlerden bilgileri topladık. Muğla Oda ve Borsa Başkanlarımız da dertlerinize tercüman oldu ve sizlerin taleplerini bize gönderdi. Allah hepsinden, emeklerinden ve gayretlerinden razı olsun. Biz de tüm bunlarla, 70 maddelik bir öneri seti hazırladık. Mart ayında sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Bunların büyük bir kısmı hayata geçti” dedi.

            Konuşmasında Odalardan ve Borsalardan gelen talepler doğrultusunda hayata geçen önerilerden örnekler veren Hisarcıklıoğlu pek çok sektörde Muhtasar – KDV – SGK ödemelerinin 6 ay ertelendiğini, turizm – restoran – yolcu taşıma sektörlerindeki KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirildiğini, İşyeri Kira Stopajının yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldüğünü, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet kapasitesinin arttırıldığını, KGF teminatıyla kamu bankalarının düşük faizli kredi paketleri çıkardığını, KGF teminatıyla TOBB Nefes Kredisi başlatıldığını ve Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları iyileştirilerek 600 gün sürenin 450 güne, 120 gün şartının ise 60 güne indirildiğini söyledi.

            TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasının devamında Odalarla ve Borsalarla koordinasyon içinde çalışmaya devam ettiklerini, gelen talepleri Hükümete ilettiklerini belirterek “İşte en son eğitim sektöründeki KDV oranı indirildi. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma süresi 31 Ekim’e uzatıldı. Yatırım Teşvik sisteminde ilçe bazlı yeni bir yapılanma başlatıldı. Turizm sektörüne özel bir finansman destek paketi çıkarıldı. Son olarak da istihdamın teşvikine dair yeni bir düzenlenme hazırlandı” diye konuştu ve bu toplantıda da dile getirilecek her konuyu değerlendirmeye alacaklarını ifade etti.

            Muğla Borsası ve Odalarının yönetim kurulları ve meclisleriyle meslek komitelerinin başkan ve üyeleriyle kadın ve genç girişimcilerden oluşan 170 kişinin izlediği toplantıda 42 kişi de söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

            MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel pek çok konuda pek çok sektöre yönelik ödemelerin yapılandırılmasına rağmen madencilik sektörünün bu yapılanmanın dışında tutulduğunu belirterek madencilerin de yapılandırılmalardan yararlandırılmasını istedi ve madencilik alanlarının kiralanma süreçlerinin hızlandırılmasını istedi.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise konuşmasında motorlu taşıtlar ticaretinde yaşanan sorunları dile getirerek araba alım satımındaki vergilerin yüksekliğinden yakındı. Reşit Özer, bütçe açığının dengelenmesinde ilk akla gelen vergi kaynağı sürekli olarak taşıt sektörü olmaktadır. ÖTV olarak, KDV olarak alınan vergiler, taşıt vergilendirmelerinde dünya rekoru seviyesindedir. Bu durum tüketici hakları açısından açık bir haksızlıktır” dedi.

            MİTSO Meclis üyelerinden Melda Haktanır, pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörün eğitim sektörü olduğuna dikkat çekerek yeni dönemdeki öğrenci kayıtlarının yüzde 53’e kadar düştüğünü ifade etti. Melda Haktanır eğitim sektörünün mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

            MİTSO Meclis Üyesi Uğur Bıçakçı da madencilik sektörünün kamuoyunda kötü olarak gösterildiğini, oysa madencilerin çevre ile uyum içinde ülke ekonomisine katkı sağlamakta olduğunu belirterek madencilik sektörünün kamuoyuna doğru bir şekilde tanıtılması gerektiğini bildirdi.

            MİTSO Meclis Üyesi Reşat Uygun ise konuşmasında atıkların genel bir rakam üzerinden ücretlendirilmekte olduğunu anlatarak bu konuda kirletenin kirlettiği kadar, atık üretenin ise ürettiği atık kadar ücret ödemesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

            Toplantıda Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon ecrimisiller konusunda haksız uygulamaların olduğunu anlattı ve şirketlerin şubelerinin kazandıkları yerde vergi ödemelerinin sağlanmasını istedi.

            BODTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise bütün Ege’nin bir hücum altında olduğunu anlatarak yerelde olan firmalar büyük sermayeler altında eziliyor. Yereldeki yerleşik ekonomi büyük şehirlerden gelen büyük sermayeler karşısında zarar görmekte” dedi.

            BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ağan ise yat çekek yerlerinin KDV oranlarında haksız uygulamalar olduğunu ileri sürerek “marinalar KDV’den muafken çekek yerlerinin KDV ödemesi yanlıştır. Bunun düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.

            BOTDO 2 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Şemayi Yaman ise konuşmasında Bodrum’da yeni otel yapımlarının bir süre durdurulması gerektiğini ileri sürdü.

            Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurul Başkanı Osman Çıralı ise konuşmasında turizm açısından 2021 yılının öngörülemediğini ifade ederek “Turizm sektörünün, büyük ölçekli acentelerin yanı sıra KOBİ sayılacak şirketlere verilecek düşük faizli kredi ya da hibelerle desteklenmesi gerekiyor” dedi.

            FTSO Meclis Üyesi Erol Aksoy ise internetten elektronik ürün satışlarının haksız rekabete yol açtığını ve sektörü olumsuz etkilediğini belirterek bu konuda önlem alınmasını istedi.

            FTSO 8 No’lu Sigorta ve Finans Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Fadıl Ardıç ise PTT dahil, birçok kurumun poliçe kesmesi nedeniyle sigorta sektöründe yaşanan haksız rekabeti vurgulayarak bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini bildirdi.