2. Milas Zeytin Hasat Şenliği başarıyla gerçekleştirildi. MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİYLE ŞENLENDİ
*Bu yıl ikincisi yapılan Zeytin Hasat Şenliği’ne İstanbul basını da ilgi gösterdi.
*Türk ve Yunan usta aşçılar bu yıl da şenliğe renk kattı.
*Şenlik kapsamında yapılan mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışmasını bu yıl Ören kazandı.
2. Milas Zeytin Hasat Şenliği, 21 – 22 Kasım günleri başarıyla gerçekleştirildi. Milas Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Milas Kültür ve Turizm Müdürlüğü, MİTSO, Ziraat Odası, Milas Şoförler Odası, Tariş, Süt Birliği, Türk ve Yunan Aşçıların oluşturduğu Aregala Gastronomi Federasyonu (Aregela Hellas) ve Sınır Tanımayan Şefler Birliği, Milas’ı Kalkındırma ve Geliştirme Derneği ile Zeytindostu Derneği’nin çabaları, katkıları ve desteği ile yapılan 2. Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne bu yıl İstanbul basını da ilgi gösterdi. Yalçın Bayer ile birlikte İstanbul basınından bir grup gazeteci de şenliği baştan sona ilgiyle izlediler. Şenliğe, Muğla Milletvekillerinden yalnızca Prof. Nurettin Demir geldi.
Muğla S. Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar’ın da katılarak destek verdiği şenlikte, Türk ve Yunan aşçılar yaptıkları yemekleri şenliğe katılanlara tattırdılar. Aşçıların zeytinyağı kullanarak yaptıkları ot içli tavuk, tavuk kavurması ve incirli, domatesli, kremalı ilginç Yunan adaları tatlısı izleyenlere dağıtılarak tattırıldı ve bu yemeklerle tatlı çok beğenildi.
Milas’ın mahalleleri arasında yapılan zeytinyağlı yemek yarışmasını, dut yaprağına sarılıp tuzla kaplanarak pişirilmiş sinarit balığı yemeği ile Ören mahallesi kazandı. Yarışmada Dibekdere ikinci, Damlıboğaz ise üçüncü oldular. Yarışmaya katılan fakat ilk üçe giremeyen tüm mahalleler katılım belgesi ve birer çeyrek altınla ödüllendirildiler. Şenlik alanındaki stantlarda Milas’ın markalı zeytinyağları ve üstün kaliteli zeytinlerinin yanı sıra zeytin fidanları ve hasat gereçleri de üreticilerin ilgisine sunuldu.
Şenliğin ikinci günü Şenköy mahallesinde yapılan hasatta toplanan zeytinler Selimiye’deki zeytinyağı fabrikasında sıkıldı ve lezzet ve pazarlama değeri üst düzeyde, 0.65 asitli yağ elde edildi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet, Muğla S. Koçman Üniversitesi Milas MYO Öğretim Üyesi Y.Doç. Dr. Figen Çukur ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Erdil’in katılımıyla, Muğla S. Koçman Üniversitesi Milas M. Y. Okulu Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Mehmet Günlük’ün oturum başkanlığında yapılan panelde kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili bildiriler sunuldu.
Şenlik kapsamında ayrıca Muğla S. Koçman Üniversitesi Milas MYO Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Gülizar Çelebilik, Öğretim Görevlileri Canan Kork Çiftçi, Evrim Çoban ve Sinan Şiveroğlu tarafından zeytin ve zeytinyağı temalı kişisel el işleri ve takı sergisi de açıldı.