7. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU 5-6 EYLÜL’DE MİLAS’TA
*Bu yıl, eski Yunan dili ve lehçeleri konusunda uzman Alman Prof. Wolfgang Blümel’in Karia bölgesindeki 30’uncu çalışma yılı olması nedeniyle onun onuruna düzenlenen 7. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu 5 – 6 Eylül’de Milas’ta yapılacak.
*Prof. Blümel’in Milas yöresindeki eski yazıtlar üzerine yaptığı çalışmalar, Prof. Blümel ve Prof. Riet van Bremen tarafından sempozyum için özel olarak kitaplaştırıldı. Milas yazıtlarından oluşan kitap Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanıyor.
Olcay Akdeniz
7. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, 5 – 6 Eylül’de Milas’ta Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile TMMOB Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliğinin işbirliğinde yapılıyor. Sempozyum bu yıl, eski Yunan dilleri ve lehçeleri konusunda uzman Alman Prof. Wolfgang Blümel’in Karia bölgesindeki 30’uncu çalışma yılı olması nedeniyle Blümel’in onuruna yapılıyor.
5 – 6 Eylül Cuma ve Cumartesi günleri saat 10.00’da Milas – Bodrum – Muğla kavşağındaki Milashan Otel’de, saat 10.00’da başlayacak sempozyumun ilk bölümünde Prof. Blümel’in yaşamı ve Karia bölgesindeki çalışmaları, Hollandalı Bayan Prof. Riet van Bremen tarafından anlatılacak.
7. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun Prof. Ahmet Tırpan’ın başkanlığında yapılacak ikinci bölüm oturumunda Prof. Blümel, “Mylasa ve İasos’un yabancı hakemleri” konulu bir bildiri sunacak. Hollandalı Dr. Signe İsager ve Prof. Poul Pedersen ise “1894 yılında akademisyenler tarafından belgelenmiş Halikarnassos yazıtları”nı anlatacaklar. Prof. Mustafa Hamdi Sayar “Roma Cumhuriyet ve İmparatorluk dönemlerinde Karia bölgesinin yazıtlara yansıyan tarihinden sayfalar” konulu sunumunu yapacak. İtalyan Prof. Raffaella Pierobon “Didyma ve İasos arasında yeni araştırmalar” konulu sunumda bulunacak. İtalyan Dr. Roberta Fabiani ise “Yeni keşifler ve İasos’un bazı ileri gelen kişileri hakkında düşünceler” konulu bildirisini sunacak. İtalyan Prof. Massimo Nafissi “Ana tanrıca kültü ve İasos’taki Frigya ana tanrıçası hakkında yeni kanıtlar” başlıklı bildirisini anlatacak. Sunumların ardından duvarlarında pek çok eski Yunanca yazıtın bulunduğu Milas’taki Ulu Cami ile Milas Müzesine gezi düzenlenecek ve buradaki yazıtlar hakkında Prof. Blümel tarafından açıklamalarda bulunulacak.
Sempozyumun ikinci günü Prof. Celal Şimşek’in oturum başkanlığında başlayacak ve ilk sunumu Bodrum Müzesinden Arkeolog Banu Mete Özler “2013 yılı Müsgebi Miken nekropolü kurtarma kazısı”nı anlatacak. Alabanda kazısı başkanı Doç. Dr. Suat Ateşlier “Alabanda Apollon tapınağı” konulu sunumda bulunacak. Arkeolog ve Arkeoloji ve Sanat Yayınları Yöneticisi Nezih Başgelen “Karia’nın konuşan taşları ve gezginler” konulu sunumunu yapacak. Stratonikeia kazısı başkanı Prof. Bilal Söğüt ise “Antik dönemden günümüze Stratonikeia yazıtları” konulu sunumda bulunacak. Laodikya kazısı başkanı Prof. Celal Şimşek’in bildiri konusu ise “Laodikya’da depremin izleri”. Sempozyumun son sunumunu ise Lagina kazısı başkanı Prof. Ahmet Tırpan yapacak. Prof. Tırpan “Lagina kazısı sorunları” konulu sunumda bulunacak. Prof. Tırpan’ın sunumunun ardından sempozyuma katılanların yöneltecekleri sorular ve arkeoloji dünyasında yaşanan sorunlar tartışılacak. Sempozyum, sunumda bulunan arkeologlara plaketlerin ve çeşitli armağanların verilmesiyle sona erecek.
Öte yandan Karia bölgesindeki çalışmalarının 30’uncu yılı olması nedeniyle bu yıl 7. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun onuruna düzenlendiği Prof. Wolfgang Blümel’in Mylasa ve çevresinde bulduğu ve çevirisini yaptığı yazıtlar, sempozyum için özel olarak kitaplaştırıldı. Prof. Blümel ile Prof. Riet van Bremen’in çalışmasıyla hazırlanan kitap, yine sempozyuma destek veren Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak basıldı. Kitaplar ve ayrıca Karia bölgesi için hazırlanmış diğer yayınlar sempozyum süresince satışa sunulacak.