MİLAS ZEYTİNYAĞINA AB’DEN COĞRAFİ İŞARET ALMAK İÇİN YOL KISALDI.
*AB, MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi almak üzere göndermiş olduğu başvuru dosyasını eksiksiz bularak kabul etti.
*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, TSE’den sonra AB’den de coğrafi işaret alınmasının Milas zeytinyağının değerine değer katacağını ifade etti.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas zeytinyağına Avrupa Birliği’nden de coğrafi işaret tescili almak için yapılan başvuru kabul edildi. Başvuru dosyasını eksiksiz bulan AB’nin ilgili komisyonu MİTSO’nun Milas zeytinyağı için coğrafi işaret başvurusunu işleme koydu. MİTSO, Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alırsa bir ilki başarmış olacak ve Milas zeytinyağı AB’den coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı olacak.
MİTSO’nun Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almak için yaptığı başvuruda olumlu gelişmeler yaşanıyor. AB’nin coğrafi işaretlerle ilgili komisyonu MİTSO’nun başvuru dosyasını kabul etti. TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) gibi kuruluşların AB ile olan ilişkilerini takip eden Bülent Bilgiç, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret etti. MİTSO’nun AB’ye yapmış olduğu Milas zeytinyağına coğrafi işaret başvurusunu değerlendiren Bülent Bilgiç “MİTSO’nun başvuru dosyasını AB komisyonunun kabul etmiş olması, dosyanın eksiksiz olduğunu gösteriyor” dedi. AB’de benzer işlemlerin çok yavaş ilerlediğini ve birkaç yıl alabildiğini belirten Bülent Bilgiç “Ancak bu konuda MİTSO çok hızlı davranıyor. İstenilen belgeleri ve başvuru dosyasını hemen birkaç ay içinde teslim etti. Bu, onların alışık olmadığı bir hız” diye konuştu.
Daha önce Aydın inciri, Malatya kayısısı ve Gaziantep baklavası için coğrafi işaret başvurusu yapıldığını ve bu ürünlere AB’den coğrafi işaret alındığını anlatan Bülent Bilgiç, “Bu üç ürünümüze AB’den coğrafi işaret iki buçuk üç yılda alınabildi. Siz bu kadar hızlı davranınca sürenin bu kadar uzayacağını sanmıyorum” dedi.
AB’den birkaç ay içinde başvuruyla ilgili bir dosya gönderileceğini anlatan Bülent Bilgiç, bu dosya kapsamında verilmesi gereken bilgiler ve bu bilgilerin sunuluş biçimleri hakkında bilgi vererek Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasının önemine değindi. Bülen Bilgiç “Dünyada gıda maddelerine çok büyük bir ilgi var. Gıda maddelerinin fiyatları muazzam artıyor. Buna karşılık Çin’in piyasaya girmesiyle birlikte teknolojik ürünlerin fiyatları da hızlı bir şekilde düşüyor. Gıda maddelerinde ise ürünün kalitesini ve güvenilirliğini ortaya koyan belli standartlar aranıyor. Bu bakımdan sizin Zeytinyağına coğrafi işaret başvurunuz çok önemli. Bir sorun çıkmadan alabileceğinizi umuyorum” diye konuştu.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Bülent Bilgiç’e verdiği bilgiler ve yaptığı öneriler nedeniyle teşekkür ederek “Biz işimizi en kısa sürede yapmak istiyoruz. Sadece AB’den zeytinyağımıza coğrafi işaret alınmasında değil bütün işlerimizde hızlı çalışmak istiyoruz. TSE’den de coğrafi işaret alırken çok hızlı davrandık. Bir yıl içinde coğrafi işaretimizi aldığımızda hiç kimse inanamadı” dedi. Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınmasıyla birlikte ihracat konusunda çok önemli bir aşama kaydedileceğini anlatan Reşit Özer, AB’den gelecek talep dosyasının en kısa sürede doldurularak gönderileceğini ifade etti. Reşit Özer “TSE’den sonra AB’den de coğrafi işaret almak, Milas zeytinyağının değerine değer katacak, ihracatın da kapılarını açacaktır” dedi.