DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










VARLIK BARIŞINDA SÜRE UZATILDI

VARLIK BARIŞINDA SÜRE UZATILDI
30.12.2016 15:16
0
A+
A-

VARLIK BARIŞI’NDA SÜRE 30 HAZİRAN 2017’YE DEK UZATILDI

 

Kamuoyunda “Varlık Barışı” olarak bilinen düzenlemenin 31 Aralık’ta biten başvuru süresi, 30 Haziran 2017’ye dek uzatıldı.

Bakanlar Kurulu’nun “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 7. Maddesinde Yer Alan Sürelerin Uzatılması Hakkında Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Kararı” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf etmesine imkan sağlayan ve kamuoyunda “Varlık Barışı” olarak bilinen düzenlemede başvuru süresi 31 Aralık 2016’dan 30 Haziran 2017’ye dek uzatıldı.

Kamuoyunda “Varlık Barışı” olarak bilinen tebliğ gereğince, yurtdışında para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıkları hangi tarih döneminde sahip olduklarına ilişkin bir soruyla karşılaşmaksızın bunları serbestçe tasarruf edebilecekler.

Varlık Barışı’ndan yararlanarak her türlü menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirenler, herhangi bir vergi ödenmeyecekler. Gerçek ve tüzel kişiler, yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edebilecekler.

Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının banka veya aracı kurumlara bildirilmesi, söz konusu kıymetlerin Türkiye’ye getirildiğinin kabulü için yeterli olacak. Banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formları, deklarasyon/bildirime istinaden Gümrük İdaresi’nden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun belgelendirilmesinde kullanılabilecek.

Yurtdışından Türkiye’ye getirilen varlıkların hangi değerleme ölçütü ile değerleneceği konusu da tebliğ ile açıklığa kavuşturuldu. Buna göre Varlık Barışı kapsamına giren varlıkların Türkiye’ye getirilmesi nedeniyle, ithalde alınanlar da dahil olmak üzere her türlü vergi, resim, harç ve fon yönünden herhangi bir inceleme ve tarhiyat yapılamayacak, ceza kesilemeyecek.