MUĞLA VALİSİ İLE TOBB BAŞKANI MİTSO’DA
MİTSO, “MİLAS EKONOMİSİNİN ÖNCÜLERİ ÖDÜL TÖRENİ”
İLE BÜYÜK TAKDİR KAZANDI.
*MİTSO tarafından oda üyesi başarılı işadamlarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen “Milas Ekonomisinin Öncüleri” ödül törenine Muğla Valisi Esengül Civelek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve komşu il ve ilçelerin oda başkanları katıldı.
*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na MİTSO’nun öneri ve talep ve beklentilerini içeren
*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yabancı denetçi kuruluşlar tarafından yapılan denetimler ve değerlendirmeler sonucunda MİTSO’nun akredite olmuş bir oda olduğunu belirterek “Bu da demektir ki Milas Ticaret ve Sanayi Odamız; Londra, Paris, Berlin Ticaret ve Sanayi Odaları ile aynı hizmet kalitesine sahip bir odadır” dedi.
*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada MİTSO’nun talep ettiği balıktaki KDV oranın % 8’den % 1’e indirilmesi için gelecek hafta Maliye Bakanı ile görüşeceğini ve talebi ileteceğini bildirdi.
*Hisarcıklıoğlu, başlatılan istihdam seferberliğine en büyük desteği Muğla ilinin sağladığını ifade ederek “Bu konuda Türkiye şampiyonu ilimiz Muğla olmuştur” dedi.
*Hisarcıklıoğlu konuşmasında markalaşmanın da önemine dikkat çekerek “Biz iş dünyası için en önemli iki şeyden biri marka, diğeri de sağlanan istihdamdır” diye konuştu.
İşte burada gördüğünüz şu coğrafi işaret belgesini almak, o kadar da kolay bir iş değil. Bu belge olmazsa siz dünya pazarında yer alamazsınız. Bu belge, sizin markalaştığınızı, ürününüzün bir marka değeri taşıdığını ve güvenli olduğunu gösterir. İşte bu nedenle bir an önce her alanda markalaşmaya önem vermelisiniz. Çünkü ürettiğiniz bir ürünü bir liraya satıyorsanız, markalaştığınızda aynı ürünü 10 katı değerinde satacaksınız.
İlk 6 ayda sağlanan istihdam sayısı 1 milyon 600 bin oldu. Dünyada bunu başaran hiçbir özel sektör yok. Bu konuda Türkiye şampiyonu ilimiz de Muğla olmuştur.
Biz iş dünyası için en önemli iki şeyden biri marka, diğeri de sağlanan istihdamdır.
var gücüyle çalışan, yatırımlar gerçekleştiren, üreten, istihdam yaratan, devlete ödedikleri vergilerle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan iş dünyamızın siz değerli temsilcilerini can-ı gönülden kutluyorum. İyi ki varsınız.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, 2016 yılında başarılı olarak ihracat ve vergi sıralamalarında ilk beşte yer alan, en çok istihdam sağlayan ve en başarılı kadın girişimci üyelerini ödüllendirmek amacıyla “Milas Ekonomisinin Öncüleri” adıyla bir ödül töreni düzenledi. MİTSO toplantı salonunda yapılan ödül töreni için Muğla Valisi Esengül Civelek ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da MİTSO’ya geldiler.
“Milas Ekonomisinin Öncüleri” töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu MİTSO’nun çalışmalarından övgüyle söz ederek “Bugün Milas Ticaret ve Sanayi Odamız akredite olmuş bir oda olarak Londra, Paris ve Berlin ile aynı hizmet kalitesine sahiptir” dedi. TOBB’nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu Maliye Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde vergisini düzenli ödeyen vergi mükelleflerine yüzde 5’indirim uygulanacağının müjdesini verdi. Hisarcıklıoğlu, MİTSO’nun talebi üzerine balıktaki KDV oranının % 8’den % 1’e indirilmesi için gelecek hafta Ankara’da Maliye Bakanı ile yapacakları KDV toplantısında görüşeceğini ifade etti.
MİTSO tarafından düzenlenen “Milas Ekonomisinin Öncüleri Ödül Töreni”ne katılmak için yeni Muğla Valisi Esengül Civelek ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Milas’a geldiler. MİTSO toplantı salonunda düzenlenen ödül törenine Milas Kaymakamı Eren Arslan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Garnizon Komutanı Albay Cenk Erataç, Milas Emniyet Müdürü Turgay Ava, Ak Parti İlçe Başkanı Levent Akyer, Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas Arkeoloji Müzesi Müdürü Gülnaz Savran, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ Milas Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, eski bakanlardan Kudbeddin Arzu ile eskiMuğla Milletvekilleri İrfettin Akar ve Hasan Kökten’in yanı sıra komşu il ve ilçelerin oda başkanları ve MİTSO üyesi çok sayıda işadamı katıldı.
Yurdumuzun kurtarıcısı ve cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve ardından hep birlikte okunan İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını MİTSO Başkanı Reşit Özer yaptı. Özer konuşmasında MİTSO’nun çalışmalarını ve başarılarını anlattı. Yerel markalı ürünlerin büyük mağazalarla zincir mağazaların raflarının toplam alanının % 1’inde yer almasını sağladıklarını, Milas halılarının coğrafi işaret patent haklarını Sümer Holding’den devralmak için son aşamaya gelindiğini ve yıllardır atıl durumda olan Milas OSB’de kısa süre içinde sanayi arsalarının teslim edilme aşamasına gelineceğini anlatan Reşit Özer’in konuşması şöyle:
“Bizler, 26 meclis üyesiyle bundan 4 yıl önce, 2013 Mayıs ayında göreve başladık ve Milas’ın çıtasını nasıl daha yukarılara çıkarabiliriz diye sürekli istişarelerde bulunduk. Bugüne baktığımızda Milas’a ait birçok ürünün büyük mağazalara girmesini sağladık. 3 yıl önce başlatılan bu çalışma nihayet sonuç verdi ve artık kentimize ait birçok yöresel ürünlerimiz, büyük marketlerin raflarında yer alıyor. Bizler % 10 teklifinde bulunmuş, yasa % 5 olarak çıktı fakat sonra % 1 olarak kesinleşti. Bizler bunu bir başlangıç olarak kabul ediyor, bu oranın daha yukarılara çıkması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bu kent; tarihin, kültürün, doğal güzelliklerin bir arada olduğu, zeytinyağı, balı, balığı, madeni, halısı ve daha sayılabilecek birçok zenginliğiyle, ülkemizin en güzel köşelerinden biridir. MİTSO Yönetimi ve Meclisi olarak bizler de bu değerleri gerektiği gibi ülke içinde ve dışında tanıtmak, değerlerimize değer katmak adına bugüne kadar birçok önemli adım attık. 40’a yakın marka değeri kazanmış zeytinyağımız var. Milas’ın zeytinyağı, ülkemizdeki 5 markadan biridir. Coğrafi işaretini de almış durumdayız.
Bunun yanında yine bizler için çok önemli olan Milas Halısı’nın da bir marka değeri taşıması adına girişimlerimiz devam ediyor ve kısa bir süre sonra bu konuda da sonuç almış olacağız.
Çam balı üretimi konusunda yine Muğla bölgesinde en büyük paya sahip olan Milas, kültür balıkçılığında da Türkiye’nin sayılı firmalarının bulunduğu bir ilçedir.
1996 yılından bu yana kurulması için büyük çabalar harcanan OSB konusunda Milas olarak çok önemli mesafeler alındı. Parselleşme sürecine giren OSB, bilindiği gibi Muğla’da ilk kez ilçemizde kurulacak. Bu konu bizim için son derece önemli, çünkü tamamlandığında en az 2 bin kişi istihdam edilecek.
Turizm denilince hemen akla ‘deniz – kum – güneş’ gelir ancak ülkemizde son derece önemli bir yer tutan kültür turizmi açısından da Milas, son derece önemli bir şehirdir. Bakanlık tarafından onaylanmış 27 ören yerine sahip tek ilçeyiz. Türkiye’nin en uzun sahil şeridi yine Milas’tadır. Son olarak kazı çalışmaları aralıksız devam eden, yapılan çalışmalarla belli bir noktaya gelinen Uzunyuva diye adlandırdığımız Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, uzmanların deyimiyle ‘son yüz yılın en büyük arkeolojik buluşu’ olarak gösteriliyor. Kazı çalışmaların tamamlanması ve ziyarete açılmasıyla, ülkemizin kültür turizmindeki en önemli noktalarından biri olacağına inanıyoruz.
Milas ile ilgili anlatacak, sizlere aktaracak daha o kadar zenginlik var ki, bunları her biri kendi başına uzun bir program konusudur. MİTSO olarak sizinle, sürekli yazışma halindeyiz. Her fırsatta taleplerimizi bir dosya halinde iletiyoruz.
Son olarak, özellikle kültür balıkçılarımız için önemli bir sorun olan yüksek elektrik gideri ve KDV oranındaki eşitsizliği dile getirmek istiyorum. Tarla balıkçılığı yapan işletmelerimizin en büyük gideri elektriktir. Maliyeti oldukça yükselten elektrik giderinin bir an önce aşağılara çekilmesi gerekiyor. Diğer taraftan gıdada % 1 olan KDV oranı, balıkta % 8 olarak alınıyor. Bu oranın da % 1’e düşürülmesi konusunda size talebimizi ilettik.
Bir taraftan da Milas’ı bir fuar kentine dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu sene 9’ncusunu düzenlediğimiz Tarım Fuarı ve ilkini düzenlediğimiz Yapı Fuarı’nın yanı sıra, yine bu sene 4’ncüsünü düzenleyeceğimiz zeytin hasat şenliğimiz ile bu kentin marka değerini yukarılara doğru çekme çabası içindeyiz. Bu konularda bize öncülük yapacağınız inancıyla katılımlarınız için teşekkür ediyorum.”
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in konuşmasının ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok enerjik bir başkana sahip olduğunu belirterek “Müthiş enerjik bir başkanınız var maşallah. Durduğu yerde durmuyor. Gelip Milas’ın sorunları hakkında, üyelerin istekleri hakkında bizden isteklerde bulunuyor. Sümer Holding’deki Milas halılarının coğrafi işaret hakları için geldi istekte bulundu. Hemen Maliye Bakanını aradım, konuştum. Durumu anlattım. Sümer Holding’in zaten kapandığını, coğrafi işareti de Milas odamızın almak istediğini söyledim. Destek olalım, dedim. Sonra ne oldu? Beş dakika sonra Maliye Bakanı Reşit Özer’i aradı. Halıların coğrafi işaret haklarını hiçbir bedel ödemeden Milas Ticaret ve Sanayi Odası’na devredeceğini söyledi. Başkanınız zeytinyağından sonra halıların da coğrafi işareti alıyor, haberiniz olsun Böylece Milas’ın tarihi-kültürel değeri ve aynı zamanda da önemli ihraç ürünü olan Milas halısını koruyup, daha da geliştireceksiniz” diye konuştu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün Milas’ta olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Milas, Türkiye’nin ve turizmin yeni parlayan yıldızı olma potansiyeline sahiptir. Müthiş bir potansiyeli vardır. Milas, dünyada 27 tane antik kente birden sahip başka şehir var mı bilmiyorum. Dünyada 27 antik kente sahip tek şehir benim bildiğim Milas’tır. Müthiş bir hazinenin üzerinde oturuyorsunuz. Burada 3 bin yıllık bir kültür birikimi var. 3 bin yıldır insanlar burada ve hepsi müthiş bir miras bırakmıştır. Bugün sizlerle beraber o mirasın üzerindeyiz ve Milas’ımıza aslında baktığımız zaman turizmin her türlü imkanına sahip. Ovası, denizi, güzel sahilleri, kıyıları, gölü, ormanları, dağları, zeytinliklerinden tutun her türlü özelliğinin hangi birini saysam ki. Bu kadar zenginliğin bir arada olduğu başka bir yer var mı bilmiyorum. Hem bu kadar zenginliğe sahip olacaksın hem de bu kadar mütevazı olacaksın… Bu Milas’ın ayrı özelliğidir.
Bizler, ülke olarak ve şahıslar olarak Milas’ın tam değerini bilemesek de bunu başkaları görüyor Milas’ın gerçek değerini. Ünlü denizbilimci Kaptan Cousteau’nun “Dünyada bir cennet arıyorsan, işte Gökova!”der. Siz çok şanslısınız ve çok zengin bir coğrafyadasınız. Bir de benim geldiğim İç Anadolu’yu görseniz… Oralarla, Milas’ı mukayese edebilme şansımız bile yok. Taşı, toprağı ve çalışkan insanları var. OSB yakın zamanda faaliyete geçecek. Milas’ın bizim için bir başka özelliği de zengin mermer sektörüne sahip olması. Mermer sektörü ile beraber OSB’nin faaliyeti artacak. Milas’ın ekonomisinin temel direği, zeytin ve zeytinyağıdır. Coğrafi işaret tescil belgesi, yıllardır Milas’ın zeytinin ve zeytinyağının tescillendiği bir belgedir. İnşallah bundan sonraki hedef bunu Avrupa’ya taşımaktır. Bu konuda TOBB olarak ben her türlü desteği vereceğim
Gerçekten de Allah burada her nimeti vermiş. Müthiş bir iklim, verimli toprak, böyle çalışkan insanları var. Ben bu noktada, Milas’ın kalkınması için büyük emek veren değerli Oda Başkanımız Reşit Özer kardeşimi kutlamak istiyorum. Muğla’ya yeni eserler kazandırma konusunda müthiş çalışıyor. Milas OSB’yi atıl durumdan kurtardı, faaliyete geçmesini sağladı, yatırımcıları buraya çekti.
Milas ekonomisinin temel direği ve en önemli ihraç ürünü zeytin ve zeytinyağının, hak ettiği değeri bulmasını hedefledi. Milas zeytinyağını, coğrafi işarete sahip değerli bir ürün haline getirdi, böylece üreticinin de yüzü gülmeye başladı. Şimdi Odamız, Milas’ın sofralık yağlı zeytinine de coğrafi işaret kazandırmak için çalışma başlatmış. Ayrıca Milas Zeytinyağını tanıtmak için de Zeytin Hasat Şenliği düzenliyorsunuz. İşte bunlar hep vizyon işi.
Milas için önemli bir sektör de, kültür balıkçılığı. Türkiye’nin kültür balığı üretim ve ihracat merkezi burada. Levrek ve çipura’nın üçte ikisi Milas kıyılarında üretiliyor. Odamız, kültür balığı üretimini desteklemek, sektör üzerindeki vergi ve diğer mali yükleri azaltmak için bakanlıklar nezdinde girişimlere başladı. Biz de Ankara’dan destek veriyor, takip ediyoruz. Zeytinyağı ve balık üretiminde en önemli gider kalemi elektrik. Odamız, buradaki gideri azaltmak için de projeler hazırlamış. Kalkınma Ajansından da hibe desteği sağlamışlar. Bu sayede Milas’a enerji yatırımları çekmek konusunda da, potansiyel yatırımcılar nezdinde, Milas’ın cazibesini artırdılar. Üyelerimizin önemli bir sıkıntısı finansman ve banka kredisine ulaşımdı. Odamız burada da elini taşın altına koydu TOBB Nefes Kredisinde 1,5 milyon lira kaynak aktardı, 29 firmamızın kullanmasını sağladı.
Kısacası Milas’ımız, böyle çalışkan ve kendini Milas’a adamış bir Oda Başkanına sahip olduğu için de ayrıca şanslı . Başkanımız aynı zamanda TOBB’da da komisyon üyesi, Ankara’da birlikte çalışıyoruz.
Sizlerde kendisiyle iftihar etmelisiniz. Başkanımızı, Yönetimini, Meclisini ve tüm çalışanlarını, tüm bu özverili gayretleri ve emekleri için kutluyorum.
İşte benim çalışkan Oda Başkanı arkadaşım Reşit Bey de, seçildiği andan itibaren Milas’ın kalkınması, zenginleşmesi ve gelişmesi konusunda her şeye hâkim bir şekilde ve sürekli ya yazışıyor, ya da sıkça bizleri ziyaret ediyor. Özellikle OSB yıllardır atıl bir durumdaydı ve sürekli gündemdeydi. Ancak bugün gelinen seviye oldukça memnuniyet verici bir durumda…
Milas’ın bir başka özelliği de bölge olarak müthiş bir mermer zenginliğine sahip olmasıdır. Bu zenginlikle OSB, yeni ufukların açılmasına da zemin hazırlayacak bir unsurdur. Milas ekonomisinin temel direği, ihracattaki öncülüğü balıkçılık, zeytin ve zeytinyağıdır. İşte burada gördüğünüz şu coğrafi işaret belgesini almak, o kadar da kolay bir iş değil. Bu belge olmazsa siz dünya pazarında yer alamazsınız. Bu belge, sizin markalaştığınızı, ürününüzün bir marka değeri taşıdığını ve güvenli olduğunu gösterir. İşte bu nedenle bir an önce her alanda markalaşmaya önem vermelisiniz. Çünkü ürettiğiniz bir ürünü bir liraya satıyorsanız, markalaştığınızda aynı ürünü 10 katı değerinde satacaksınız. Anlaşılan sizler yeteri kadar zenginleşmişsiniz. Belki de bu nedenle markalaşmayı önemsemiyorsunuz. Lütfen bunu bir şaka olarak algılamayın.
Biz iş dünyası için en önemli iki şeyden biri marka, diğeri de sağlanan istihdamdır. Bakın hükümetimiz, içinde bulunduğumuz yılın başında bir yasa düzenlemesi yaptı. İstihdam ettiğiniz her çalışanın 3 aylık maaşını devlet karşılıyor. Bunun yanında geriye kalan 9 ayda ise % 19,5 olan istihdamın vergi yükünü yine devlet ödüyor. Dolayısıyla sizin kazancınız da artıyor.
2017’nin başlarında Sayın Cumhurbaşkanımız bir toplantıda, her oda üyesi fazladan bir kişiyi istihdam etsin, biz de taleplerinizi karşılayalım dedi. Tüm oda başkanlarım da o toplantıdaydı. Hepsi bana destek verdi ben de söz verdim. Ne oldu biliyor musunuz? İlk 6 ayda sağlanan istihdam sayısı 1 milyon 600 bin oldu. Dünyada bunu başaran hiçbir özel sektör yok. Bu konuda Türkiye şampiyonu ilimiz de Muğla olmuştur.
Tüm bunların ışığında söylemek istediğim son sözler, bir olmaktan vazgeçmeyin. Kimse, karşısındakini ötekileştirmesin. Bakın bu salondaki hiç kimse, herhangi bir konuda herkesle aynı görüşte olmak zorunda değil. Hepimiz; farklı dil, din, mezhep, dünya görüşüne sahip olabiliriz. Zaten Yüce Allah da bizi böyle yaratmış. Ancak bu farklılıklar, ayrışmamızı gerektirmiyor. Birbirimizi seveceğiz. Sevdiğimiz zaman birlik ve beraberlik olur, rahmet ve bereket olur. Ayrılıkta ise azap vardır. Lütfen birbirimizi eksiğimizle, noksanımızla sevelim ki Milas’ımız bugünden daha zengin, daha gelişmiş bir şehir olsun.”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ardından kürsüye davet edilen Muğla Valisi Esengül Civelek şöyle konuştu:
“Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Milas Ekonomisinin Öncüleri’ ödül töreninde sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyum. Tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleri, kaliteli çeşitli tarımsal ürünleriyle, güçlü mermer sanayisi başta olmak üzere her yönden değişime ve gelişime açık, yeryüzü cenneti olarak tabir edilen, sosyo – ekonomik gelişmişlik seviyesi yüksek Muğla’mızın ve Milas’ımızın, değerli çalışmalarıyla katkı sağlayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkan ve üyelerini kutluyor ve teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde, 2023 yılında dünyanın güçlü, saygın ve lider ülkeleri arasında yer alabilmek için ülkemizin belirlediği hedefler doğrultusunda var gücüyle çalışan, yatırımlar gerçekleştiren, üreten, istihdam yaratan, devlete ödedikleri vergilerle ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan iş dünyamızın siz değerli temsilcilerini can-ı gönülden kutluyorum. İyi ki varsınız. Şahsım ve ülkem adına sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.”
Konuşmaların ardından Milas Ekonomisinin Öncüleri Ödül Töreni’ başladı. Önce, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği tarafından yapılan değerlendirmede;
En çok ihracat yapan 30 firma arasında yer alan MİTSO üylerinden;
1. olan KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH.İHR.VE TİC.A.Ş.,
3. olan GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜN.ÜRETİM İHR VE İTH.AŞ,
4. SÜRSAN SU ÜRÜNLERİ SAN.VE TİC. A.Ş.,
8 – SEÇKİN TURİZM BALIKÇILIK SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.,
26 – KAPLAN DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİM İTHALAT İHARACAT SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.’ne ödül plaketlerini Muğla Valisi Esengül Civelek verdi.
2016 yılında Milas’ta en çok kurumlar vergisi ödeyenler arasında;
1. olan GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İHRACAT A.Ş;
2. olan GÜLLÜK MANDALYA TURİZM VE LİMAN HİZMETLERİ A.Ş.
4. olan GÜLLÜK LİMAN İŞLETMECİLİĞİ, İNŞAAT,TURİZM, SANAYİ VE TİCARET A.Ş;
7. olan GÜNDOĞDU SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE PAZARLAMA, SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.
8. olan YÜKSEL PET PETROL ÜRÜNLERİ OTOMOTİV İNŞAAT TAAHHÜT TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ.’ne ödül plaketlerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi.
2016 yılında Milas’ta en çok gelir vergisi ödeyenler arasında;
1. olan ŞEREF ONAY;
2. olan TURGAY ÇOLAKOĞLU;
5. olan GÜNER GALİPOĞLU;
6. olan ALİ ÖNEŞ;
7. olan RAŞİT HELVACIOĞLU’nun ödül plaketleri ise Milas Kaymakamı Eren Arslan tarafından verildi.
2016 yılında Milas’ta en çok istihdam sağlayan firma olarak Kaplankaya A.Ş.’ye ödül plaketini Milas Garnizon Komutanı Cenk Erataç verdi.
2016 yılının en başarılı kadın girişimcisi olarak ve ayrıca Türk Milli Eğitiminin gelişmesi için yaptığı yatırımlar nedeniyle MİTSO Meclis Üyesi Seyhun Melda Haktanır”a ödül plaketi Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat tarafından verildi.
Törende daha sonra MİTSO Yönetimi tarafından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na “çıngıllı cafer” desenli bir Milas halısı ile üzerinde Hekatomnos lahdinin bir görüntüsü olan özel hazırlanmış bir porselen tabak ile içinde zeytinden coğrafi işaretli Milas zeytinyağına, Milas yağlı zeytininden zeytinyağı sabununa kadar çeşitli Milas ürünlerinin olduğu bir hediye sepeti armağan edildi.
Muğla Valisi Esengül Civelek’e de yine MİTOS Yönetimi tarafından bir Hekatomnos tabağı ile bir Milas ürünleri sepeti hediye edildi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da MİTSO meclis üyelerine, bir süre önce TOBB tarafından iki ciltlik Dede Korkut kitabını armağan etti.
Katılanların büyük övgüsünü kazanan “Milas Ekonomisinin Öncüleri” ödül töreni daha sonra günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.