Covid-19’den etkilenen mikro ve küçük işletmelere verilecek: PERSONEL BAŞINA 100 BİN TL GERİ ÖDEMELİ DESTEK VAR

07.01.2022 16:37

Covid-19 salgınından etkilenerek durumları hassas konumda olan mikro ve küçük işletmelerin (MKİ’ler) desteklenmesi amacıyla KOSGEB – Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı – JICA işbirliğinde hızlı destek programı başlatıldı. Programa göre mikro işletmelere en çok 2 personel için, küçük işletmelere ise en çok 5 personel için 24 ayı geri ödemesiz olmak üzere 4’er aylık 6 taksit halinde faizsiz ve komisyonsuz olarak geri ödenecek. İşletme sahibi veya projeden yararlanacak personel kadın ise destek oranı kişi başına yüzde 10 arttırılacak.

“İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması” amacıyla başlatılan proje kapsamında yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin TL geri ödemeli destek verileceği bildirildi. Projeye göre, eğer işletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek, personel başına 10 bin TL artırımlı olarak uygulanacak. Projede mikro işletmelerin en çok 2 personel, küçük işletmelerin ise en çok 5 personel için destek alabilecek.

Başvuru koşullarına uygun olan mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS _ KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvurularını yapabilecekler. Projenin bütçe olanakları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden MKİ’lerin ödeme talebi başvuru sırasına göre bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı ile verilecek

MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4 er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecekler.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat istenmezken taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise, verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecek.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi, aşağıdaki link üzerinden öğrenilebilecek.

Yazı detayını buraya yazınız