HANNOVER TİCARİ ATEŞELERİMİZ, MİLAS BALIĞINA DESTEK ÇIKTI

06.08.2013 17:45

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna; Uluslararası Bremen Deniz Ürünleri Fuarı’ndaki gelişmeleri değerlendirerek “Bu gelişmeler, MİTSO’nun GEKA destekli projesinin ne kadar isabetli ve yararlı bir proje olduğunu şimdiden ortaya koymuştur ve kanıtlamıştır” dedi.

MİTSO’nun Almanya’nın Bremen kentindeki Uluslararası Bremen Deniz Ürünleri Fuarı’ndaki standını, Türkiye’nin Hannover Ticari Ataşeleri ziyaret ederek Milas’ta toprak havuzlarda üretilmekte olan balıkların ihracatına destek vereceklerini bildirdiler. Fuardaki MİTSO standını ziyaret eden bir Alman – Türk firmasının sahibi de toprak havuz balıkçılığını yerinde görüp incelemek üzere Milas’a geleceğini ifade etti.

MİTSO’nun, Uluslararası Bremen Deniz Ürünleri Fuarı’nda Milas’ta toprak havuzlarda üretilen levrek ve çipura balıklarının sergilendiği standı büyük ilgi görüyor. MİTSO standını, çoğu Alman veya Almanya’ya komşu ülkelerden gelen süpermarketlerin yöneticileri ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin en çok ilgisini ise deniz balıklarının karada, toprak havuzlarda üretilmesi çekiyor. Bu konuda MİTSO’nun Proje Sorumlusu Gülay Aytaç’a sorular yönelterek toprak havuz balıkçılığı konusunda bilgi alan ziyaretçiler, süpermarketlerinde havuz balığı bulundurmakta çok istekli görünüyorlar. Ziyaretçiler, MİTSO standında sürekli olarak gösterilmekte olan deniz ve toprak havuzlardaki kültür balıkçılığı ile ilgili belgesel gösterimi de uzun süre izliyorlar. MİTSO’nun “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” ortaklarından Milas İç Şu Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cengiz Atila ve Başkan Yardımcısı MİTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yiğit ile balık ihracatı konusunda görüşmeler de yapan ziyaretçiler özellikle süpermarketlerindeki ürün portföylerinde toprak havuz balığı bulundurmak istediklerini belirtiyorlar.

Alman süpermarket zincirlerinin çok ilgisini çeken Bremen Fuarı’ndaki MİTSO standını Türkiye’nin Hannover Ticari Ataşeleri de ziyaret ettiler. Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeleri M. Kudret Ceran ve M. Esabil Yurdakul ile birlikte Ataşelik uzmanları da ziyaret ettiler. Türkiye’nin Hannover Ticari Ataşesi M. Kudret Ceran henüz toprak havuz balığının tanınmadığını belirterek “Mutlaka bu ürünün tanıtılması ve reklamının yapılması gerekiyor” dedi. Fuarda Milas’ın toprak havuzlarda ürettiği deniz balıklarının büyük bir ilgi çektiğini gözlemlediklerini belirten Ataşe M. Kudret Ceran ataşelik olarak toprak havuz balık ürünlerinin tanıtılması için ellerinden geleni yapacakların ve bu konudaki iş ve ihracat bağlantıları için her türlü desteği vereceklerini söyledi
Öte yandan Bremen Fuarı’ndaki MİTSO Standını ziyaret eden Berlinli işadamlarından Delphin Evenstein Food GmbH şirketi sahibi Zafer Aşkın toprak havuz balıkçılığına büyük ilgi göstererek her türlü engelleri aşıp ihracatın başlaması ve süpermarketlerindeki ürün portföyü arasında mutlaka toprak havuz balıklarının da olması için elinden geleni yapacağını söyledi. Türk işadamı Zafer Aşkın “Bu kalitedeki balığın mutlaka Almanya’daki tüketiciye ulaşmasını istiyorum. Toprak havuz balığının mutlaka kendi marketler zincirimde de bulunmasını istiyorum. En kısa zamanda Milas’a gelerek toprak havuzları bizzat ziyaret etmek ve bu balıkların nasıl yetiştirildiğini yerinde görmek istiyorum” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Bremen Uluslararası Deniz Ürünleri Fuarı’nda MİTSO’nun standının gördüğü ilgiden çok memnun kaldıklarını belirterek “Standımızı, Almanya’nın Hannover kentinin Türk Ticari Ataşelerinin ziyaret etmiş olması da bu ilginin bir sonucudur. Hannover Ticari Ataşelerimiz, toprak havuzlarda deniz balığı üretmemizden çok etkilendiler. Ataşelerimiz, toprak havuz balıklarımızın önce Alman pazarına, sonra da çevre ülkeler pazarlarına açılması için ellerinden gelen desteği vereceklerini vaat ettiler. Sayın ataşelerimizin de ilgisiyle kısa sürede Milas’ın toprak havuz balıkçılığının önüne çok büyük fırsatlar doğacağını bugünden görebiliyoruz. Milas adına bu güzel gelişmeyi görmekten de buna MİTSO yönetimi olarak vesile olmaktan da son derece mutluyuz. Bu gelişmeler, MİTSO’nun GEKA destekli projesinin ne kadar isabetli ve yararlı bir proje olduğunu şimdiden ortaya koymuştur ve kanıtlamıştır” diye konuştu.