Kalkınma Ajansının İlk Toplantısı Yapıldı.

06.08.2013 17:26

Milas’tan sadece Milas Ticaret ve Sanayi Odasının Temsilci olarak seçilmiş olduğu Kalkınma Ajansının Kalkınma Kurulu ilk toplantısı 20 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’de Denizli EGS Kongre ve Kültür Merkezi Toplantı Salonunda yapıldı.
Kalınma Ajansı; Bir ülkenin belli bir coğrafi bölgesi içerisindeki özel ve kamusal tüm şirketler, yerel otoriteler ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği sağlayarak, o bölgenin ekonomik kalkınmasını hedefleyen ve yasal bir hükme dayanarak kurulan yapılardır.
Başka bir tanıma göre kalkınma ajansları Merkezi hükümetten bağımsız bir idari yapıda sınırları çizilmiş bir bölgenin girişimcilik potansiyelini geliştirip canlandırmak ve böylece ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerini kamunun veya özel sektörün finanse ettiği kuruluşlardır.
Bazı Düzey 2 bölgelerinde kurulacak Kalkınma Ajansları’nda oluşturulacak Kalkınma Kurulu, illerin dengeli şekilde temsilini sağlayacak yapıda toplam 100 üyeden oluşmaktadır. Kalkınma kurulunda, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kesim ve sivil toplum kuruluşları temsil etmektedirler.
Aydın, Denizli ve Muğla’nın bağlı olduğu Kalkınma Ajansı merkezi Denizli olarak açıklandı. Yönetim Kurulunun ilk toplantısında Denizli, Aydın ve Muğla illerini kapsayan Bölgesel Kalkınma Ajansı’nın adının Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) olması kararı alındı.
Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansında (GEKA) toplam 100 temsilci kuruluş seçilmiştir. Bu temsilci kuruluşların 32 tanesi Muğla ilindendir. Milas ilçesinden sadece Milas Ticaret ve Sanayi Odası temsilci olarak seçilmiştir.
20 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’de Denizli EGS Kongre ve Kültür Merkezi Toplantı Salonunda GEKA Kalınma Kurulunun ilk toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Odamızı temsil etmek üzere MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver TUNA katılmıştır.
Her üç ilden kurul üyelerinin katıldığı toplantıdaki yapılan gizli oylama sonucunda Denizli Belediye Başkanı Nihat ZEYBEKCİ Kurul Başkanlığına, Aydın Belediye Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU da Kurul Başkan Vekilliğine seçilmiştir.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Denizli valisi Yavuz ERKMEN, Denizli, Aydın ve Muğla illerinin bir aile olduğunu ve artık bu illerin sorunlarının çözümü konusunda ellerindeki kaynakları ortak olarak kullanacaklarını ifade ederek, “Oluşturulmuş olan 100 kişilik Kalkınma Kurulumuzun 2/3’ü sivil toplum kesimi, 1/3’ü ise resmi kişilerden oluşuyor. Yani kurulumuzda sivil ağırlıklı bir yapı var. Yönetim kurulumuz 12 kişiden oluşuyor. Bunlar il Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ve Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları. 100 kişilik Kalkınma Kurulu üyelerimizi de Devlet Planlama Teşkilatı belirledi” dedi.
Avrupa’daki gelişmenin arkasında Kalkınma Ajanslarının bulunduğunu belirten Vali Erkmen, “ Bizler de birlik içerisinde bütün potansiyelimizi birleştirerek, bölgemizin kalkınması için her türlü çabayı göstereceğiz” diye konuştu.
Vali Erkmen’in konuşmasının ardından yoklama yapıldı ve toplantı yeter sayısının olduğu görüldü. Daha sonra iki asil ve iki yedek olmak üzere katip üyelerin seçimine geçildi. Yapılan oylama sonucunda Keramettin Yılmaz (Birlik Başkanı ve Ölüdeniz Belediye Başkanı) ile Ayhan Emirdağ (Buldan Ticaret Odası Genel Sekreteri) asil üyeliklere, Levent Altıntaş ve Bülent Öztürk de yedek üyeliklere seçildi.
Daha sonra Kurul Başkanı seçimine geçildi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun aday oldukları başkanlık seçiminde, yapılan gizli oylama sonucunda Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci 68 oyla Kurul Başkanlığına, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da 66 oyla Kurul Başkan Vekilliğine seçildi.
Kalkınma Kurulu Başkanı Nihat Zeybekci, seçimden sonra yaptığı konuşmada, karşılıklı menfaatlerin en üst düzeyde bulunduğu ilişkilerin en uzun süreli ilişkiler olduğunu ifade ederek, “ Üç ilimizin menfaatleri de en üst düzeyde buluşmuştur. Kalkınma Ajansları büyük bir adımdır. İnsanların yerelde kendi problemlerini çözmeleri açısından çok önemli bir oluşumdur. 1+1+1 üç değil beş etmeli ki bizim illerimiz kazançlı çıksın. 1+1+1 üç edecekse ve bunu üçe bölüp her il bir alacaksa bizim burada bir anlamımız kalmaz” diye konuştu.
Yılda iki defa toplanması gereken ancak yönetim kurulunun alacağı kararla iki defadan fazla da toplanabilen Kalkınma Ajansının ikinci toplantısının, 22 Aralık 2009 tarihinde Aydın ilinde toplanması kararı oya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
Kalkınma Ajanslarının kurulacağı İller ile Ajansların merkezleri şöyle olacak:
– Edirne, Kırklareli, Tekirdağ: Merkez Tekirdağ
– Balıkesir, Çanakkale: Merkez Balıkesir