KOSGEB’DEN KOBİ’LERE 50 BİN LİRAYA KADAR SIFIR FAİZLİ KREDİ FIRSATI

21.03.2017 12:52

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 2017 yılı için “yılda 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan ve ilgili yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birim” olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi olanağı tanındı.

KOSGEB’den KOBİ’lere sağlanan faizsiz kredi olanağına başvuruda bulunacak KOBİ’lere sağlanacak üst kredi limiti 50 bin TL olarak belirlendi. Faizsiz olarak verilecek kredinin ilk iki ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli olmak üzere 36 ay vadeli olacak. Kredi almak için teminat ve kefalet sıkıntısı çeken işletmelerin kefalet sorunlarını aşabilmeleri için Kredi Garanti Fonu A.Ş ve Türkiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği ile protokol yapmaları gerekiyor.

KOSGEB’in faizsiz İşletme Kredisi desteğinden yararlanmak isteyenlerin kurumun veri tabanına kayıtlı olmaları ve 2015 yılı KOBİ beyannamesi onaylı olması gerekiyor. Ayrıca KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan ve yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL’nin altında olan ve 10 kişiden az çalışanı olan “mikro işletmeler” faizsiz kredi desteğinden öncelikli olarak yararlanacaklar.

2016 yılında KOSGEB Sıfır Faiz İşletme Kredisi Faiz Desteği’ne başvuruda bulunmuş 24 bin 980 işletmeden söz konusu krediyi kullanacak KOSGEB tarafından destek ödemesi gerçekleştirilen işletmeler hariç olmak üzere, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan tüm işletmelerin tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmazken bunların önceki başvuruları geçerli sayılacak.

KOSGEB’in faizsiz kredi desteğinden yararlanmak isteyenler, öncelikle güvenlik soruşturmasından geçirilecekler ve çalışan sayısı ile net satış hasılatı daha az olandan başlamak üzere kredilendirme yapılacak.

Öte yandan 14/12/2015 tarih ve 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Esnaf ve Sanatkarlarca kullandırılan 30 bin TL faizsiz krediden yararlanan Esnaf ve Sanatkarlar, 2017 yılı KOSGEB faizsiz İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından yararlanamayacaklar.

Faizsiz İşletme Kredisi desteğinden yararlanmak isteyenler internet üzerinden de başvurularını yapabilecekler. Başvuralar sonrasında kredi faiz desteğe hak kazanan işletmeler sms veya bilgilendirme e-postası ile bilgilendirilecekler.

Faizsiz İşletme Kredisi için protokol yapılacak bankalar; Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A. Ş., T. Halk Bankası A.Ş., T. İş Bankası A. Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O. ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ile T. C. Ziraat Bankası olarak belirlendi. Faizsiz kredi desteği için bir bankadan olumsuz görüş alan işletmeler bir diğer banka ile de görüşme yapabilecekler.

İşleteler 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı ve bu olanaktan yararlanmak için başvuruda izleyecekleri yol hakkında internet üzerinden de bilgi edinebilecekler.

T.C. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler), yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu 250.000.000 (iki yüz elli milyon) TL’yi aşmayan ve bu yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birim.