MİLAS, 7. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ İLE ŞENLENDİ
Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli zeytinyağı olan Milas zeytinyağının tanıtımını yapmak amacıyla düzenlenen Milas 7. Zeytin Hasat Şenliği ile coştu. Şenlikte yapılan konuşmalarda zeytinin ekonomik değerini arttırmak için erken hasat, soğuk sıkım yönetimine önem verilmesi vurgulanırken elde edilen zeytinyağlarının özelliğini kaybetmemesi için asla hava ile temas etmemesi ve plastik kaplar içinde tutulmaması gerektiği vurgulandı.
Milas 7. Zeytin Hasat Şenliğin en çok ilgi çeken bölümü ise “Yağlı da zeytin yiyemem aman” türküsüne karşılık “İlla ki zeytinyağsız yiyemem aman” çağrısıyla yapılan mahalleler arası zeytinyağlı yemek yarışması oldu. Milas yöresine özgü zeytinyağlı çeşit çeşit yemeklerin yarışmasında Hayıtlı Mahallesi birinci, Ören mahallesi ikinci, Bafa Mahallesi ise üçüncü oldu.
Şenliğin ilk gecesi Gece Yolcuları’nın, ikinci gecesinde ise Melek Mosso’nun konserlerini yaklaşık 25 bin kişi gece ayazına rağmen ayakta coşkuyla dinledi.
Öte yandan Milas 7. Hasat Şenliğine Muğla milletvekilleri de büyük ilgi gösterdi. Adalet ve Kalkınma Partisi Muğla Milletvekilleri M. Yavuz Demir, Yelda Erol Özcan, Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekilleri Suat Özcan, Mürsel Alban ve Burak Erbay, İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun şenliğe katılırken CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de gönderdiği mesajda başarı dileğinde bulundu. Milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda Muğla’da ve Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretiminin daha da geliştirilmesi için önerilerini dile getirdiler. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın tarımda kullanılan benzin, mazot, gübre ve ilaca yüzde 50 hibe desteği sağlanması, üreticinin tarlasına, zeytinliğine, traktörüne borcu nedeniyle haciz getirilmemesi önerisi üreticilerden alkış aldı.
Milletvekillerinin yanısıra yapılan protokol konuşmalarında da Milas zeytinyağı üretiminin daha da geliştirilmesi için yapılan ve yapılacak çalışmalar anlatıldı.
Şenlikte konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı Milas Zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı olduğunu belirterek Milas zeytinyağının diğer yörelerin zeytinyağlarından yoğun aroması ve kalitesiyle ayrıldığını ifade etti ve AB coğrafi işareti alınması nedeniyle Milaslı zeytinyağı üreticilerine teşekkür etti.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da konuşmasında yazın yaşanan orman yangınlarında binlerce zeytin ağacının kaybedildiğini ve bu nedenle zararın büyük olduğunu belirterek yaraların elbirliği ile sarılmaya çalışıldığını ifade etti.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da konuşmasında Milas bölgesinde zeytinliklerin daha çok dağlık arazide bulunması nedeniyle hasatta zorluk yaşandığını anlatarak zeytinlikler arasına ulaşımı sağlayacak yolların açılmasını, kadim yolların ise ıslah edilmesi gerektiğini belirtti
Mesut Yar’ın sunumuyla yapılan söyleşilerde ise zeytinin ve zeytinyağın önemi vurgulanırken Zeytin Dostu Derneğinin yaptığı söyleşilerde ise derneğin genel sekreteri Seçil Tireli kaliteli zeytinyağı elde etmek için mutlaka erken hasat, soğuk sıkım yönteminin kullanılması gerektiğini vurguladı. Seçil Tireli sıkılan zeytinyağının kalitesini korumak için kesinlikle hava ile temas etmemesi gerektiğini de vurguladığı konuşmasında zeytinyağının kesinlikle plastik kaplara koyulmamasını, koyulursa zeytinyağının çözücü etkisi nedeniyle plastiği çözerek kanserojen bir özellik kazanacağını ifade etti.
Öte yandan Milas 7. Zeytin Hasat Şenliğini değerlendiren Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, şenliğin başarıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek “Milas’ta kurumlar arası işbirliği ve ortak akılla gerçekleştirdiğimiz şenliğimiz başarıyla geçti. Geçen yılki şenliklere göre İstanbul, İzmir ile çevre il ve ilçelerden daha çok zeytin ve zeytinyağı sever şenliğimize geldi ve şenlik alanındaki 80 dolayındaki stantlardan markalı, özel üretim, coğrafi işaretli Milas zeytinyağlarını satın aldılar” diye konuştu.