DOLAR
35,6504
EURO
37,2963
ALTIN
3.150,00
BIST
10.006,61










MİLAS, BOLLUK VE BEREKET DİLEĞİYLE 9. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNDE BULUŞTU.

MİLAS, BOLLUK VE BEREKET DİLEĞİYLE 9. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNDE BULUŞTU.
13.11.2023 15:26
0
A+
A-

MİLAS, BOLLUK VE BEREKET DİLEĞİYLE 9. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNDE BULUŞTU.

 

 

*Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliğinin en çok ilgi gören bölümü olan mahalleler arasında yapılan zeytinyağlı yemek yarışmasındaki “zeytinyağlı, künarlı baklava ” jüri üyelerini çok şaşırttı ve oybirliği ile yarışmanın birincisi oldu.

 

Türkiye’nin ilk AB coğrafi işaretli zeytinyağı olan Milas zeytinyağı ve Milas zeytinin üretildiği Milas’ta Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ve “Bin yılın tadı, 100 yılın umudu” sloganıyla yapılan Milas 9. Zeytin Hasat Şenliği ilçede büyük bir coşku yarattı. Şenlik kapsamında mahalleler arasında düzenlenen yöresel zeytinyağlı yemek yarışmasında ise zeytinyağlı ve künarlı baklava ile büyük övgü kazanan Danişment mahallesi birinci oldu.

Milas 9. Zeytin Hasat Şenliği 11 / 12 Kasım Cumartesi ve Pazar günlerinde yapıldı. Şenlik; Milas Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile aralarında Milas zeytinyağına ve sofralık yağlı zeytinine AB coğrafi işareti kazandıran Milas Ticaret ve Sanayi Odasının da aralarında olduğu Muğla Ticaret Borsası ve ilçedeki meslek odalarıyla birlikte 17 kuruluşun işbirliğiyle düzenlendi.

Milas 9. Zeytin Hasat Şenliğine Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Cumhur Uzun, Gizem Özcan da katıldılar ve yaptıkları konuşmalarda üreticilere bolluk ve bereket dileğinde bulundular.

Milas’ın Salı Pazarından Atapark’a kadar süren yürüyüşle başlayan Milas 9. Zeytin Hasat Şenliği ilçede coşkulu bir heyecan yarattı. “Bin yılın tadı, 100 yılın umudu” sloganıyla yapılan şenliğe Aregala Türkiye Sınır Tanımayan Şefler ile Yunanistan‘dan gelen şefler yaptıkları zeytinyağlı yemek gösterileriyle ilgi çekerlerken şenliğe Edirne‘den gelen Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneğinin Balkan ezgileri eşliğinde çiçek giysili uzun kızlar ve uzun adamlarla ve yüzlerce balonla yaptıkları gösteriler şenliğe ayrı bir renk kattı.

Şenliğin açılış konuşmalarını yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Cumhur Uzun ve Gizem Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yaptıkları konuşmalarda Milas zeytinyağının ve yağlı zeytininin AB coğrafi işareti almasının önemini vurgulayarak hasadın bereketli olmasını, şenliğin başarı geçmesini dilediler ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri Atapark’taki şenlik alanında stant açan zeytin ve zeytinyağı tanıtım ve satış stantlarını ziyaret ederek hayırlı ve bereketli bir zeytin sezonu dileğindi bulundular.

Milas M. Önol Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalmakta olan “özel bireyler” arasından “zeyin güzeli” seçilirken yine “özel bireyler” arasında çekişke zeytin kırma yarışması yapıldı.

Aregala Türkiye Sınır Tanımayan Şeflerin “workshop” mutfağında Yunanistan’dan gelen şeflerin de katılımıyla yapılan zeytinyağlı yemek sunumları ilgi çekerken şefler hünerlerini sergilediler ve yaptıkları zeytinyağlı yemekleri izleyenlere sundular.

Şenliğin ilk günü akşamı Atapark’ta Grup Pusula ile Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek şarkılarıyla ve Türk Halk Müziği sanatçısı Oktay Ertuğrul türküleriyle, Ahmet Selçuk İlkan ise şiir dinletisiyle şenliğin ilk gecesine renk kattılar.

Şenliğin ikinci gününde ise Muğla S.Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Figen Çukur‘un yönetiminde yapılan ve gazeteciler Nebil Özgentürk, Fatih Türkmenoğlu, Aragela Sınır Tanımayan Şefler topluluğundan şefler Ahmet Çetin, Haser Armani, Eyüp Kemal Sevinç, Selim Yeşilpınar, Doğan Çiftçi, Tamer Özkan, önder zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Reşit Özer‘in katıldığı “Zeytincilik sektörünün markalaşmasında coğrafi işaretlerin önemi” konulu söyleşi yapıldı. Konuşmacılar, Milas zeytinyağına AB coğrafi işareti alınmasının önemini vurgulayarak bunun Milas zeytinyağının uluslararası düzeyde tanıtımında ve ticaretinde çok önemli bir kazanım olduğunu belirttiler.

Şenlikte bir de defile düzenlendi. Milas Halk Eğitimi Merkezi Giyim Öğretmeni Nadiye Uslu yönetiminde düzenlenen “Zeytin Temalı Karya Defilesi” ise beğeni ile izlendi.

Şenliğin son bölümünde ise mahalleler arası yemek yarışması düzenlendi. Şenliğin en çok ilgi gören bölümü olan yarışmada mahalleler, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret tescili yaptırılan Milas tepsi böreği, Milas vekilharcı, Milas ekşili köftesi, Milas çaykaması, Milas yağlı zeytini, Milas çekişke zeytini başta olmak üzere hazırladıkları çeşit çeşit zeytinyağlı yemeklerle yarışmaya katıldılar. Jüri üyelerinin birbirinden lezzetli yemekler arasında tercih yapmakta zorlandığı yarışmada tüm jüri üyelerinin oybirliği ile birincisi Danişment mahallesinin hazırlamış olduğu zeytinyağlı, künarlı baklava oldu. Daha önce hiç zeytinyağlı baklava yemediklerini belirten jüri üyeleri, zeytinyağlı künarlı baklavayı hazırlayan Danişment mahallesini yarışmanın birincisi seçtiler.

Şenliğin son bölümünde ise Milas’taki okulların müzik topluluklarının konserlerinin ardından sahneye çıkan Çelik‘in konserini binlerce Milaslı coşkuyla dinledi.

Yazı detayını buraya yazınız