DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MİLAS TÜRKEVLERİNDE MODERN YAT YAPIM, BAKIM VE ÇEKEK TESİSLERİ VAR FAKAT…

MİLAS TÜRKEVLERİNDE MODERN YAT YAPIM, BAKIM VE ÇEKEK TESİSLERİ VAR FAKAT…
21.01.2022 15:46
0
A+
A-

Milas Ören’in Türkevleri mahallesinde kısa sürede birbiri ardına mükemmel yat inşaat ve bakım tesisleri kurulmasına rağmen tesislerde çalışacak ara elaman bulmakta zorluklar yaşanırken bu tesislerin ve yatların ihtiyacı olan akaryakıtı karşılayacak bir akaryakıt istasyonunun olmayışı sıkıntı yaratıyor. Tesislerde çalışan personelin kiralık ev bulamayışı da kalıcı personel gelişini olumsuz şekilde etkiliyor.

Milas’ın Gökova Körfezi kıyısındaki mahallesi Ören’in Türkevleri mahallesi, yat yapımı, bakımı ve çekek yeri bakımından yeni bir çekim merkezi haline geldi. Ören’de birbiri ardına kurulan ve yat yapımı, bakımı ve çekek hizmeti veren modern tesisler kısa sürede çok büyük ilgi görmeye başladı. Başta Bodrum’dan ve Akdeniz’de çeşitli ülkelerin marinalarından bakım ve çekek hizmeti alan yatlar kısa sürede tercihlerini Ören’e kaydırmaya başladılar.

Ören’deki yat yapımı, bakımı ve çekek yeri tesislerindeki gelişmeyi değerlendirmek, kurulan tesislerin var ise sorunlarını belirlemek ve önerilerini dinlemek için Milas Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi Ören’deki tesisleri ziyaret etti. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Turhan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Tiryakioğlu, Sayman Soner Çamlıbelen, Genel Sekreter Kazım Sarıoğlu ve Sanayi Müdürü Haldun Bayram; yat yapımı, bakımı ve çekek yeri tesislerinin yöneticileriyle görüştüler.

UFUK DENİZCİLİKTE

MİTSO Yöneticilerinin ziyaret ettiği Ören’de kurulan modern yat yapım, bakım ve çekek hizmeti veren tesislerden birisi olan Ufuk Denizcilik Yat İmal ve Çekek Yerinin İşletme Müdürü Fatih Çelik‘in tesis hakkında verdiği bilgiye göre; bölgenin en modern tesislerinden birisi olan tesi 32 bin metrekarelik bir alana kuruldu. Tesisin 9.40 m. genişliğindeki havuzunda 300 ton kapasiteli lift (kaldırıcı), 200 ve 60 ton kapasiteli 2 tane kaldırıp taşıyıcısı ile çekek hizmeti veriyor. Zaman zaman işin durumuna göre 400 – 500 kişilik ekiplerin çalıştığı tesiste 20 bin metrekarelik çekek alanı bulunuyor.

Ufuk Denizcilik İşletme Müdürü Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Fatih Çelik, Ören’deki çekek yerleri ile yat yapım ve bakım işletmelerinin kısa sürede adını duyurduğunu ve yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Fatih Çelik, Ören’in yat yapımı ve bakım onarımı bakımından daha da gelişeceğini belirterek “Burada yat yapımı, bakımı ve çekek yeri konusunda hızlı bir gelişme var. Fakat bazı sorunlar da yaşıyoruz. En büyük eksikliğimiz, bizde ve komşu diğer tesislerde çalışacak nitelikli ara eleman bulamıyoruz. Böyle olunca İstanbul’dan, Bodrum’dan ekipler davet etmek zorunda kalıyoruz. Ancak onların kalabileceği kiralık ev bulmak da mümkün olmuyor. Örenliler evlerini daha çok turizm amaçlı haftalık, aylık kiraya vermek istiyorlar” dedi. Tesislerde çalışan taşıtlar ve teknelerin akaryakıt ihtiyacını karşılanmakta da zorlandıklarını anlatan Fatih Çelik “Ne yazık ki Ören’de, yakınımızda bir akaryakıt istasyonu yok. Bunun sıkıntısın yaşıyoruz” dedi.

EGE YAT İŞLETMESİNDE DE SORUNLAR AYNI

MİTSO Yöneticilerinin ziyaret ettiği Ege Yat İşletmesi, 24 m. daha büyük boydaki 70 yatın çekilebildiği çekek yeri, 24 m.x 8 m. havuzu, 18 m. x 36 m. ve 50 m. x 48 m. boyutundaki iki hangarı, denizdeki 20 teknelik çekek yeri ile Türkevleri mahallesinin en büyük tesislerinden birisi konumunda bulunuyor. Şu anda 66 metrelik bir motoryat yapımının sürdüğü tesiste 10’u teknik personel olmak üzere toplam 80 kişi çalışıyor.

Ege Yat tesisi hakkında MİTSO yöneticilerine bilgi veren tesisin İmalat Müdürü Gemi İnşaatı ve Makine Mühendisi Kaya Tümer, yapmakta oldukları 66 metrelik ve 1200 tonluk trideck motoryatın 8 misafir, 8 mürettebat kabininin yanısıra bir havuzu ve bir helikopter pistinin de olacağını ve yatın 5 yıldızlı otel konforuna sahip olacağını anlattı. Tesiste karşılaştıkları sorunlardan da söz eden Kaya Tümer “Buradaki her tesiste ara eleman eksikliği var. Teknik eleman bulamıyoruz. Elektrik, kaynak ve motor üzerine teknik ara eleman arıyoruz, bulamıyoruz. Meslek liselerinin nitelikli ara elaman yetiştirmesi gerekiyor. Meslek liselerinden zaman zaman gelenler oluyor, ancak bunlar çok yetersiz. Meslek liselerinin eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerek” diye konuştu. Tesiste çalışanların en başta gelen sorununun konut sorunu olduğunu belirten Kaya Tümer “Ören turistik bir yer. Dolayısıyla kiralık ev bulmak neredeyse imkansız. Bu da bizim eleman bulmamızı güçleştiriyor” diye konuştu.

SU DA YETERSİZ

Kaya Tümer, tesislerde çalışan taşıtlara ve teknelere akaryakıt verecek yakında bir akaryakıt istasyonunun olmayışının da büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayarak “Bunların yanısıra bir de ciddi anlamda bir su ihtiyacımız var. Kullanma suyu bulmakta zorluk çekiyoruz” dedi.

MİTSO GİRİŞİMDE BULUNACAK

Milas Ören’in Türkevleri mahallesindeki yat yapımı, bakımı ve çekek yerlerini ziyaret eden MİTSO Yönetimi, tesislerin yöneticilerine dile getirdikleri sorunlarla ilgileneceklerini bildirdi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, özellikle ara elaman ihtiyacının önemini vurgulayarak “Bu konuda Kaymakamımızla, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ve TOBB ile görüşeceğiz. Sayın Valimize durumu anlatacağız. Sorunlarınızı ileteceğiz. Burada kurulmuş olan milyarlık tesisler için eleman bulunamayışı ciddi bir sıkıntı. Her yerde işsizlikten söz edilirken ara elaman açığının olması çok önemli. Gerekirse gemi inşaatı bölümüne ara eleman yetiştirmek için meslek yüksekokullarına öğrenci alınmalı ve iyi bir şekilde eğitim verilmeli. Bu konuda girişimlerde bulunacağız. Su sorununun çözümü için de Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile görüşeceğiz. Eksikleri anlatacağız, çözümü için girişimlerde bulunacağız” dedi.

Yazı detayını buraya yazınız