DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










MİLAS ZEYTİNCİLİK KOMİTESİ İLK TOPLANTISINI YAPTI

MİLAS ZEYTİNCİLİK KOMİTESİ İLK TOPLANTISINI YAPTI
20.12.2013 16:59
0
A+
A-

*Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in başkanlığında ilk toplantısını yapan  zeytincilik komitesinde Milas zeytin ve zeytinyağının coğrafi işaret olarak patentinin alınması konusunda MİTSO’nun yürütmekte olduğu çalışmalara devam edilmesi kararlaştırıldı.

 

*Toplantıda ayrıca Milas’ta bir hasat şenliği düzenlenmesi ve bir zeytincilik müzesi açılması konuları da ele alındı.

 

*Bundan sonraki toplantıların önceden belirlenen konulara göre yapılması kararlaştırılırken zeytin ve zeytinyağı birliği oluşturulması için bazı ilçelerde incelemelerde bulunulmasına karar verildi.

 

19 Kasım tarihinde Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ilçemizdeki zeytin ve zeytinyağı üretiminde ve pazarlamasında yaşanan sorunların değerlendirildiği toplantıda kurulan zeytincilik komitesi ilk toplantısını Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in başkanlığında yaptı. Toplantıda, Milas’ın zeytin ve zeytinyağı üretiminin geliştirilmesi, tanıtılması ile üretim ve pazarlama aşamasında ortaya çıkan sorunların çözümü konuları görüşüldü.

 

Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in başkanlığında yapılan zeytin komitesinin ilk toplantısına Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’ndan Yard. Doç. Dr. Figen Çukur, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan, Milas TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin İnpınar, Milas’ın örnek ve önder zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe, Milaslı zeytinyağı işletmecilerinden Uğur Özen ve Mehmet Günlük ile Nevzat Çağlar Tüfekçi katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, zeytincilik komitesi olarak ilk toplantıyı yapıyoruz. İnşallah olumlu, verimli çalışmalar ortaya koyarız. Milas’ta nereye gitsek zeytin ağacı görüyoruz. Zeytincilik Milas için çok önemli. Bizim de gereken önemi vermemiz gerekiyor. Bu çalışmalarda öncelikle bir planlama yapalım. Bir plan çerçevesinde çalışmalarımızı yürütelim. Geldiğimden beri görüyorum ki, MİTSO Başkanı Reşit Özer bu konuda çok çalışıyor. Bunu görüyoruz ve kendilerini destekliyoruz. Reşit Bey’in hararetli çalışması bizleri de teşvik ediyor” dedi.

 

Toplantıda ilk sözü alan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bugüne dek MİTSO tarafından yürütülen Milas zeytin ve zeytinyağının Coğrafi İşaret olarak patent alınarak tescillenmesi için yürütülen çalışmaları anlattı. Reşit Özer, “Önceki gün Ege Üniversitesi’ne gittik. Oradaki Coğrafi İşaret tescili için yapılası gerekenleri görüştük. Daha önce bizden istenen zeytin tahlillerini, Milas’ın 8 ayrı bölgesinden örnekler alarak yaptırdık. Ege Üniversitesi’nden de görüştüğümüz hocalar bizden bol miktarda örnek istediler. Şimdi daha 25 yerden daha örnek alınarak tahlil ettirilmesi isteniyor. Bunun için TARİŞ Birlik Başkanlığı ile görüştük. Coğrafi İşaret konusundaki çalışmaları biz MİTSO olarak yürütüyoruz ve bunun için yapılacak giderleri de oda olarak karşılayacağız” dedi. Reşit Özer daha sonra 27 Mart’ta yapılacak 5. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na da dikkat çekerek “Sizlerden fuara destek bekliyorum” dedi.

 

Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’ndan Yard. Doç. Dr. Figen Çukur yaptıkları bir araştırma sırasında Milas’ta 93 zeytinyağı fabrikasında incelemelerde bulunduklarını belirterek “Ancak gördük ki, bu fabrikaların birçoğunun kalite güvenliğine sahip değil. Öncelikle bu fabrikalarda gıda kalitesi standartlarının sağlanması gerekiyor. Bu konuda, zeytinyağı fabrikalarının işletmecilerine iyi fabrikalar gösterilerek eğitim çalışması yapılabilir” dedi.

Zeytinyağı fabrikası işletmecilerinden Mehmet Günlük ise zeytin ve zeytinyağı üreticisinin içinde bulunduğu ekonomik koşullar aşılmadan sorunun çözümünün zor olduğunu belirterek Milas’ta gereğinden çok zeytinyağı fabrikası bulunduğunu, fabrikaların bu fazlalık nedeniyle ancak yüzde 25 kapasite ile çalışabildiğini, fabrikaların bir birlik veya şirket çatısı altında birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Günlük “Eğer zeytinyağı fabrikacıları bir ton zeytinyağı vererek bu ortaklığı oluştururlarsa sorun çözülür” dedi. Günlük daha sonra bazı köylerde örnek zeytincilik yapan önder kişiler olduğunu belirterek “Zeytin ve zeytinyağı üreticisini bu gibi önder kişilerle görüştürelim. Üreticiyi, örnek alabilecekleri işletmelere götürelim” diye konuştu. Milas zeytinyağının ihracat olanağının kısıtlı olduğunun da altını çizen Mehmet Günlük “Örneğin biz ABD’ye kaliteli zeytinyağı ihraç edemeyiz. ABD düşük kalitede zeytinyağı alıyor. Yoksa yüksek fiyattan satılacak paketlenmiş zeytinyağının alıcısı çok az çıktığı için satma şansımız yok. Markalı ürün ile para kazanılmaz. Çünkü bu, insanların alım gücü ile ilgili bir durum. İnsanlar pahalı zeytinyağı alamazlar. Ucuzunu ararlar” dedi.

 

Milas zeytinyağının ABD’ye ihracat olanağı olmadığı konusunda Mehmet Günlük’ün görüşünü destekleyen Milaslı zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe “Türkiye’den ABD’ye zeytinyağı ihracatı masal. Böyle bir şansımız yok” dedi. Menteşe yöre zeytinciliğinin kalkındırılması için birlik kurulması gerektiğini de vurgulayarak “Süt Üreticileri Birliği gibi çalışacak bir zeytinyağı birliği kurmamız gerekiyor. Bu çalışmaların birlik olarak yürütülmesinde fayda var” dedi.

 

Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan zeytin ve zeytinyağı pazarlamak için en uygun alanın fuarlar olduğunun altını çizerek Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticisinin fuarlara katılarak tanıtım yapması gerektiğini anlattı. Milas’ta zeytinyağı primi alan 4 bin üretici olduğunu anlatan Eşref Arslan birlik kurmak için araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Eşref Arslan “Nerede birlik varsa gidelim, inceleyelim. Bakalım orada nasıl çalışıyorlar, görelim. Ona göre Milas’ta ne yapacaksak yolumuzu ona göre çizelim” dedi.

 

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise MİTSO Başkanı Reşit Özer’in zeytincilik konusundaki girişimlerini desteklediklerini belirterek kendisine teşekkür etti. İsmail Atıcı Milas zeytinciliğinin gelişimini gelen kişilere anlatabilmek için bir zeytincilik müzesi açılmasını ve bir zeytincilik hasat şenliği düzenlenmesini önerdi.

 

Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Uğur Özen de hasat şenliğinin flamingoların Tuzla lagününde bulunduğu bir zamana denk getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Festivale gelecek insanları Tuzla lagününe götürelim, flamingoları gösterelim, yöredeki zeytinliklerde zeytin toplatalım. Böylece festivali Milas’ın tarihi ve turizmiyle de bütünleştirerek yapalım” dedi.

 

Nevzat Çağlar Tüfekçi de Milas’taki eski zeytinyağı fabrikalarının çeşitli aksamının hurdacılara satıldığını belirterek bir an önce bunların toplanması ve müzeye kazandırılması gerektiğini söyledi. Ayvalık zeytincilik festivaline İstanbul’dan insanların geldiğini ve Ayvalık’ın turizmine katkıda bulunduğunu anlatan Tüfekçi, Milas’ta yapılacak festivalin yörenin turizmini de canlandıracağını söyledi.

 

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Kaymakam Fuat Günel “Burada güzel görüşler ve öneriler ortaya çıktı. Bunlardan bazıları yasal mevzuat gerektiren konular. Bunları bilmemiz iyi oldu. Bu konuda ilgili bakanlıklara yazarak gerekirse yasal düzenleme yapılmasını isteyebiliriz. Bundan sonraki toplantıların tek başlık altında belirlenecek gündeme göre yapılmasında yarar var” dedi. Milas’taki zeytinyağı fabrikalarının üretim kalitesinin arttırılması gereğinin de ortaya çıktığını belirten Kaymakam Fuat Günel “Zeytinin yok yılında bu denetimleri bir an önce yapalım. Fabrika sahiplerinin gelecek üretim yılına kadar eksiklerini tamamlamaları için onlara süre kazandırmış oluruz” dedi. Kaymakam Günel, bu yıl zeytin ürünü olmaması nedeniyle hasat şenliğinin de gelecek yıl Kasım, Aralık aylarında yapılabileceğini, bunun sonraki toplantılarda değerlendirileceğini söyleyerek toplantıyı sona erdirdi. DSCF4658