MİLAS HALILARININ MÜZEYE YOLCULUĞU MİTSO’DA ANLATILDI

23.05.2018 16:33

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas halılarının coğrafi işaret haklarının Sümer Holdingden devralınması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

18 / 30 Mayıs tarihleri arasında kutlanmakta olan “Müzeler Haftası” kutlama etkinlikleri kapsamında, Milas Müzesi, Uzunyuva Arkeopark Alanı’nda restorasyonu tamamlanarak “kafeterya binası” olarak kullanılması tasarlanan Refika / Selahattin Menteşe Evi‘nde “Renk Renk Milas: Sanatla Zenginleşen Müzeler Sergisi“nin açılışının ardından yine aynı hafta kutlamaları kapsamında MİTSO toplantı salonunda “Milas Halılarının Müzeye Yolculuğu” konferansı düzenlendi. Muğla S.Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Berna Sevinç tarafından sunulan konferansta, Uzunyuva Arkeopark alanında restorasyonu yapılan “Toksarılar” evinde açılan Milas Halıları Müzesi‘nde sergilenmeye başlanan halıların bulunuşu, toplanışı ve sergilenmesi süreci anlatıldı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, Uzunyuva kazı ekibinden Pedasa Kazısı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Milas Müftüsü Ali Saim Doğru ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile birlikte Milas Meslek Yüksekokulundan öğretim üyeleri ve öğretim görevlileriyle birlikte çok sayıda öğrenci izledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savran, Milas Halı Müzesi’nin açılış çalışmaları sırasında 101 eski Milas halısı toplandığını ve bunların temizlenmesinin, konservasyon ve restorasyonlarının yapılmasının ardından içlerinden seçilen 26 Milas halısının müzede sergilenmeye başlandığını anlattı.

Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Berna Sevinç ise “Milas halılarının müzeye yolculuğu” konulu sunumunda Milas ilçe merkezi ve köy camilerinde yapılan eski Milas halısı taraması, bulunan ve korumaya alınması ve sergilenmesi uygun görünenlerin toplanarak müzeye getirilmesi sürecindeki çalışmaları anlattı.

Sunumun ardından kısa bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, özelleştirme kapsamına alınarak tasfiye sürecine giren Sümer Holdingde bulunan Milas halılarının coğrafi işaret haklarının devralmak istediklerini belirterek “Bunun için gerekli başvuruları yaptık. İlgili bakanlıklarla da görüştük. Kısa bir sürede devir işleminin yapılacağını ve Milas halılarının coğrafi işaret haklarının MİTSO’ya geçeceğini umuyoruz” diye konuştu.

Daha sonra Milas Kaymakamı Eren Arslan, Berna Sevinç’e bir teşekkür belgesi verirken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de yaptığı sunum nedeniyle Berna Sevinç‘e teşekkür ederek günün anısına bir Hekatomnos tabağı armağan etti.