MİLASIN TOPRAK HAVUZ BALIKLARINA ROMENLER ALICI

06.08.2013 17:45

*MİTSO’nun GEKA destekli “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamında Almanya’nın Bremen kentindeki Bremen Uluslararası Deniz Ürünleri Fuarı’nda sergilenen Milas’ın toprak havuz balıklarına Romenler alıcı çıktı.

*Fuarda, yoğun ilgi gören MİTSO standında levrek ve çipura balıklarının yanı sıra sergilenen Milas zeytin ve zeytinyağları ile özellikle zeytin kolonyası büyük ilgi çekti.

Olcay Akdeniz

Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen Uluslararası Bremen Deniz Ürünleri Fuarı’nda Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) standında sergilenen toprak havuzlarda yetiştirilmiş çipura ve levrek balıkları büyük ilgi gördü. Milas’ın toprak havuz balıklarına Romenler alıcı çıktılar. MİTSO standını gezenler, Milas zeytin ve zeytinyağlarına çok beğendiklerini belirtirlerken konuklara ikram edilen zeytin kolonyası ise çok ilgilerini çekti.

MİTSO’nun Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’dan sağladığı hibe desteğiyle başlattığı “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamında Milas yöresinde toprak havuzlarda üretilmekte olan levrek ve çipura balıkları, Almanya’nın Bremen kentindeki Bremen Uluslararası Deniz Ürünleri Fuarı’nda görücüye çıktı. 12 – 14 Şubat tarihleri arasında düzenlenen fuarı Almanya ve çevre ülkelerden pek çok ilgili kişi ziyaret etti. Fuarı ziyaret edenlerin yaklaşık yüzde 70’ini Almanlar oluştururken çevre ülkelerden de pek çok işadamı fuarı ziyaret etti. Ziyaretçiler, fuardaki MİTSO’nun standını da büyük ilgi gösterdiler. Toprak havuzlarda deniz balığı üretilmesi, ziyaretçilerde büyük bir merak uyandırırken pek çok ziyaretçi MİTSO standında gösterilen denizde ve toprak havuzlarda balık yetiştiriciliğini anlatan dvd’leri büyük bir merakla izlediler. Denizlerdeki havuzlarda üretilen balıklarla toprak havuzlarda üretilen balıkların farkını merak eden ziyaretçiler bu konuda MİTSO ekibine pek çok soru yönelttiler.

Bremen Uluslararası Deniz Ürünleri Fuarı’ndaki MİTSO standında levrek ve çipura balıklarının yanı sıra Milas’ta üretilen zeytin ve zeytinyağı da tanıtıldı. Standı gezen ziyaretçilere ikram edilen zeytinyağı kolonyası çok büyük bir ilgiyle karşılanırken ziyaretçi firmaların yetkilileriyle MİTSO temsilcileri arasında balık, zeytin ve zeytinyağı ihracatıyla ilgili çeşitli görüşmeler yapıldı. Milas’ın toprak havuz balıklarına en büyük ilgiyi Romenler gösterdiler. Milas’tan toprak havuzlarda üretilmiş levrek ve çipura balığı almak isteyen Romen işadamları ile yapılan görüşmelerde önemli bir mesafe kat edildi.

MİTSO’nun GEKA’dan sağladığı hibe desteği ile başlattığı “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi”ndeki proje ortakları olan Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’nin Başkanı Cengiz Atila, Başkan Yardımcısı Mehmet Yiğit ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Milaslı işadamları fuardaki ilgiden memnun kaldıklarını ve bazı ihracat bağlantıları oluşturmak için önemli mesafeler kaydettiklerini bildirdiler.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, fuardaki MİTSO standında sergilenen toprak havuzlarda yetiştirilmiş levrek ve çipura balıklarına özellikle Romenlerin büyük ilgi gösterdiklerini söyledi. Enver Tuna “Fuarda MİTSO standını gezenler, toprak havuzlarda deniz balığı yetiştirilmesine çok ilgi duydular. Bunun nasıl olduğunu, deniz balığı ile toprak havuz balığının arasında ne gibi farklar bulunduğunu anlamak için çeşitli sorular yönelttiler. Standımızda sürekli olarak gösterdiğimiz denizdeki ve toprak havuzlardaki balık üretimini anlatan dvd’mizi uzun süre izlediler. Toprak havuzlardaki deniz balığı üreticiliği çok ilgilerini çekti” diye konuştu.

Öte yandan Bremen Uluslararası Deniz Ürünleri Fuarı’ndaki MİTSO standında Milas’ta üretilen zeytin ve zeytinyağı da tanıtıldı. MİTSO standında Milas zeytin ve zeytinyağını tadan ziyaretçiler beğenilerini dile getirirken kendilerine ikram edilen zeytin kolonyası da ziyaretçilerin çok ilgisini çekti. Standı ziyaret eden ve Milas zeytin ve zeytinyağını beğenen işadamları ile Milaslı işadamları ihracat olanakları üzerine görüşmeler gerçekleştirdiler.