Milas’ın balıkları Avrupa’da MART AYINDA İHRACATINI ENÇOK SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER SEKTÖRÜ ARTTIRDI

Milas’ın balıkları Avrupa’da  MART AYINDA İHRACATINI ENÇOK SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER SEKTÖRÜ ARTTIRDI
03.04.2014 13:38

Ege İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre son 10 yılda ihracatın yıldız sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Mart ayında, Türkiye genelinde ihracatını en çok arttıran sektör oldu. 2014 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artarken, Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yüzde 33’lük ihracat artış oranı yakaladı. Sektör, Mart ayında 194 milyon 36 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Mart ayında, Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe; 55 milyon 252 bin 193 dolarlık ihracatla kanatlı ürünler ilk sırada yer alırken kanatlı ürünlerin ihracatı yüzde 27 artış gösterdi. Su ürünleri ihracatını yüzde 36 arttırarak 54 milyon 819 bin 731 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yumurta ihracatı yüzde 11’lik artışla 35 milyon 529 bin 483 dolara çıkarken, süt ürünleri ihracatı yüzde 88’lik rekor artışla 33 milyon 108 bin 367 dolara çıktı. Tabii bal ihracatı yüzde 48’lik artışla 2 milyon 193 bin dolara çıktı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2014 yılı Ocak – Mart döneminde ise yüzde 27’lik ihracat artışıyla 589 milyon 563 bin dolara yükseldi. Son bir yıllık ihracat ise yüzde 23’lük değişimle 2 milyar 112 milyon 7 bin dolara çıktı.

Türkiye’de 2000 sonrasında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe dünyanın en ileri teknolojileri ile üretim yapan tesislerin hızla arttığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de Avrupa Birliği kriterlerine uygun üretilen Türk balığı ve tavuğu sağlıklı ve lezzetli olmasından dolayı dünyada 80’den fazla ülkenin sofralarını süsler konuma geldiğini söyledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Ege İhracatçı Birliklerinin Mart ayı ihracat verilerini değerlendirerek “Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’i Milas’ın kıyılarında ve toprak havuzlarında üretiliyor. Milas’ta üretilen balığın yüzde 90’a yakını da Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu nedenle Türkiye’nin su ürünleri ihracatının artması demek, aynı zamanda Milas’ın ihracatının da artması demektir. Bu nedenle MİTSO olarak her yıl büyük bir ihracat başarısı gösteren balık üreticisi üyelerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.