DOLAR
34,4815
EURO
36,2247
ALTIN
2.960,42
BIST
9.367,77










MİTSO İSTANKÖY’DE DOSTLUKLA KARŞILANDI

MİTSO İSTANKÖY’DE DOSTLUKLA KARŞILANDI
27.06.2014 10:57
0
A+
A-

*MİTSO, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası ile dostluk ilişkilerini geliştiriyor.

 

*MİTSO heyeti, otlu yemekler festivali düzenleyen Sınır Tanımayan Şefler Yunanistan kuruluşunun davetlisi olarak İstanköy Adası’na gitti.

 

*İstanköy Belediye Başkanı ve 12 Adalar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı tarafından karşılanan MİTSO heyeti, Yunan komşuları Temmuz ayında Milas’a davet etti.

 

Uluslararası düzeyde mutfak şeflerinin oluşturduğu Sınır Tanımayan Şefler kuruluşunun daveti üzerine MİTSO Yöneticileri Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adasına gittiler. Sınır Tanımayan Şefler’in ot yemekleri üzerine İstanköy’de düzenleyeceği festivalin bir ayağının da Bodrum veya Milas’ta yapılması için görüşmeler yapmak amacıyla yapılan ziyaret sırasında MİTSO heyeti; Kos (İstanköy) Belediye Başkanı Nikitaras Theodosis ile 12 Adalar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stergios Giallizis çok büyük bir dostlukla karşılandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İstanköylü komşuları Temmuz ayında Milas’a davet etti.

 

MİTSO, Yunan adalarıyla dostluk ve işbirliğini geliştirme yönünde büyük bir adım attı. Uluslararası düzeyde mutfak şeflerinin oluşturduğu bir kuruluş olan Chef de Cuisine’nin İstanköy’de düzenleyeceği ot yemekleri festivalinin bir ayağının da Milas’ta düzenlenmesi amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere davet ettiği MİTSO heyeti İstanköy’de (Kos) büyük bir dostlukla karşılandı. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Kont, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yiğit, MİTSO 3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan, MİTSO Ar-Ge ve Dış İlişkiler Sorumlusu Gülay Aytaç ve Sınır Tanımayan Şefler Türkiye Temsilcisi Ahmet Çelik’ten oluşan ziyaret heyeti Bodrum’dan saat 09.30’da feribotla İstanköy’e geçti. Adanın gümrük iskelesi girişinde (İstanköy) Kos Belediye Başkanı Nikitaras Theodosis, 12 Adalar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stergios Giallizis, Chef de Cusine’nin Yunanistan Sorumlusu Memiş Kadri, Yunanistan Sosyal Demokrat Partisi 12 Adalar Eşbaşkanı ve Nostalgia Travel Turizm Şirketi Yöneticisi Sami Payzanoğlou ile Kos Tv temsilcileri tarafından karşılanan MİTSO heyeti burada Kos Tv. ile bir röportaj verdi. Kos Tv.’nin sorularını yanıtlayan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın ekonomik, tarihi ve kültürel potansiyelinden söz ederek komşu Yunan adalarıyla işbirliği yapmaktan, memnuniyet duyacaklarını söyledi. Daha sonra, yakındaki bir kafeteryada MİTSO heyetine hoş geldiniz kahvesi ikram edildi. Buradan İstanköy (Kos) Belediyesinin tarihi binasına geçilerek iki ülke arasındaki işbirliği konuları ve yapılması düşünülen ot yemekleri festivali konusu görüşüldü.

 

MİTSO heyetini adalarında konuk etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren İstanköy Belediye Başkanı Nikitaras Theodosis, iki yakın komşu olarak birlikte yapılabilecek güzel çalışmalarda her zaman işbirliğine hazır olduklarını belirterek “Belediye olarak turizm konusunda daima sizlerin emrindeyiz. Ot yemekleri projesi de çok güzel bir proje ve siz bu güzel projeye öncülük ediyorsunuz. Sizleri burada görmekten memnunuz” diye konuştu.

 

12 Adalar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stergios Giallizis ise oda olarak 1 – 1.5 yıl önce turizm konusunda çalışmalar başlattıklarını belirterek “Bu çalışmaların kıyılarımıza çok faydası oldu. Birçok ticaret odası ile bir aile gibi olduk. Sizinle de bir aile olmak istiyoruz. Böyle turizm ve kültür projelerine destek vermenizi istiyoruz. Yemek kültürü turizm için yeni bir açılımdır. Böyle projelerde daima yanınızdayız. Böyle çalışmalara destek olmak isteriz” dedi.

Yunan yetkililer, 25 – 27 Eylül tarihlerinde Kos Adasında ot yemekleri festivali düzenleneceğini belirterek MİTSO heyetini bu festivale davet ettiler. Yunan yetkililer ot yemekleri festivalinin sonraki aşamalarda bir ayağının Türkiye tarafında yapılabileceğini söylediler.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de burada yatığı konuşmada ot yemekleri festivalinin bir ayağının Milas’ta yapılmasını önerdi. Konuşmasında Milas’ın yemek kültürüne de değinen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas mutfağında özellikle ot yemeklerine çok önem verildiğini söyledi. Reşit Özer “Milas mutfağı otsuz olmaz. Bu nedenle ot yemekleri festivalinin bir ayağını mutlaka Milas’ta yapmak isteriz” dedi.

 

Reşit Özer, Milas’ın zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu, çam balı ve kültür balığı üretiminin çok önemli olduğunu ayrıca Milas halılarının yüzyıllardır Milas’ın çok önemli bir ihraç ürünü olduğunu anlatarak Yunan ev sahiplerine içinde Milas zeytinyağı, zeytinyağı sabunu, çam balı bulunan hediye paketlerini armağan etti ve Yunan dostları Temmuz ayında Milas’a davet etti

 

Bu sırada Kos Belediye Başkanı Nikitaras Theodosis, MİTSO Başkanı Reşit Özer’in davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Milas’ı görmeyi çok merak ettiklerini söyledi. Kos Belediye Başkanı Nikitaras Theodosis eşinin de halılara çok meraklı olduğunu ve bu nedenle sık sık Bodrum’a geçerek buradan halı aldığını anlattı.

 

Toplantıda, bu yıl 25 – 27 Eylül’de Chef de Cuisine tarafından Kos adasında düzenlenecek ot yemekleri festivalinin bir ayağının da gelecek dönemde Milas’ta olmasının değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

 

Toplantının ardından MİTSO heyetine bir öğle yemeği sunan Yunan ev sahipleri, daha sonra MİTSO heyetine şehri gezdirdi.

 

Yunan ev sahipleri, şehir gezisinin ardından MİTSO heyetini gümrük iskelesinden uğurladılar.

 

İstanköy ziyaretiyle ilgili bir değerlendirme yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Çok yararlı görüşmeler yaptık. Bir kere bizi çok büyük bir konukseverlikle, çok büyük bir ilgiyle ve samimiyetle karşıladılar. Karşılıklı işbirliğine çok istekliler. Biz de aynı şekilde işbirliğinden yanayız. Birlikte yapabileceğimiz çok güzel işler olduğunu düşünüyorum. Özellikle turizm konusunda verimli işbirliği kurabiliriz. İstanköy’den günübirliğine gelecek turistlere kültür gezileri yaptırabiliriz. Ayrıca İstanköy’e zeytinimizi, yağımızı, balımızı, halımızı pazarlayabiliriz. Hatta her türlü ev eşyasını, beyaz eşyayı bile pazarlayabilme olanağımız olduğuna inanıyorum. Tabi bunlar bir günde, bir ayda olacak işler değil. Öncelikle ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle kendilerini Temmuz ayında Milas’a davet ettik. Burada onları bizi ağırladıkları gibi, biz de en iyi şekilde ağırlamak isteriz. Bunun da çalışmalarına şimdiden başlıyoruz” dedi

DSCF5256 DSCF5253 DSCF5264 DSCF5266 DSCF5284 DSCF5242 DSCF5254