MİTSO, KRD. EREĞLİ VE ALAPLI ODALARIYLA KÜLTÜR BALIKÇILIĞI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI.
Kültür balıkçılığı üzerine araştırmalar yapmak üzere Zonguldak’ın Ticaret ve Sanayi Odalarının İzmir ve Muğla’ya yaptıkları ziyaretler kapsamında Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Arslan Keleş ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak Milas Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ettiler.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odaları, kuruluş çalışmaları devam eden Zonguldak İli Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi’nin hayata geçirilebilmesi için incelemelerde bulunulmak üzere İzmir ve Muğla’ya inceleme gezisi düzenlendi. Türkiye’nin önde gelen kültür balığı üretici ve ihracatçısı firmalardan MİTSO üyesi Gümüşdoğa A.Ş.’yi ziyaret eden Zonguldak TSO’ların temsilcileri, burada yem, üretim ve yavru balık üretimi ile ihracat konusunda işletme yetkililerinden bilgi aldılar. Daha sonra Zonguldak TSO heyetinden Karadeniz Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş ile Alaplı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak ve ETSO Genel Sekreteri Gündüz Acar; MİTSO’yu ziyaret ederek Oda yönetiminin de kültür balığı üretimi, ticareti ve ihracatı konularındaki görüşlerini aldılar. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Yiğit ve Hasan Tiryakioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Soner Çamlıbelen, Ejder Üstek ve Ömer Eliş ile görüşen Karadeniz Ereğli ve Alaplı Ticaret Sanayi Odası yöneticileri Zonguldak’ta başlatmak istedikleri projeyi anlattılar. Amaçlarının Zonguldak’ta sektörel çeşitliliği sağlamak için su ürünleri üreticiliği projesini hayata geçirmek olduğunu belirten konuk başkanlar “Su ürünleri üreticiliğinde yapılan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak ve iyi uygulama örneklerini incelemek için” Milas’a geldiklerini ve sektörün lider firmalarından Gümüşdoğa A.Ş.’de incelemelerde bulunduklarını ifade ettiler.
Karadeniz TSO ve Alaplı TSO yöneticilerinin ziyaretlerinden duydukları memnuniyeti ifade eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin Milas’ta yapılmakta olduğunu ifade etti. Milas’ta denizdeki havuzların yanısıra tarlalara kazılan havuzlarda da balık üretimi yapıldığını anlatan Özer, Milas’ta üretilen kültür balıklarının başta AB ülkeleriyle Rusya olmak üzer 78 ülkeye ihraç edilmekte olduğunu belirtti. Özer “Milas’tan geçen yıl 78 ülkeye yaklaşık 80 bin tona yakın balık ihraç edilerek yaklaşık 410 milyon dolar düzeyinde gelir elde edildi. Türkiye’nin en büyük iki kültür balığı üreticisi olan Kılıç ile Gümüşdoğa, aynı zamanda odamızın üyeleri. Onların bu başarılarıyla gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Yazı detayını buraya yazınız