MİTSO UZUNYUVA’DAKİ TARİHİ MİLAS EVLERİNE DÖŞEME YARDIMI YAPTI

19.10.2015 13:00

*Uzunyuva’da restorasyonu tamamlanan tarih Milas evinin aslına uygun döşenmesi için MİTSO 5 bin lira katkıda bulundu.

Milas şehir merkezindeki Uzunyuva arkeolojik sit alanında bulunan tarihi Milas evlerinin restorasyonunun tamamlanmasından sonra evlerin döşenmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Restorasyonu tamamlanan ve Milas yaşamını yansıtacak bir etnografya müzesi olarak kullanılacak bir tarihi evin döşenmesine Milas Ticaret ve Sanayi Odası 5 bin lira katkıda bulunuldu.

Şehir merkezinde olmasına karşın yıllarca süren kaçak kazılarla soyulduğu anlaşılan ve bulunduktan sonra “arkeolojide 100 yılın buluşu” olarak adlandırılan, içinde Hekatomnos lahdinin de bulunduğu Uzunyuva arkeolojik sit alanındaki tarihi evlerin restorasyonu tamamlandı. Restorasyonu tamamlanan 6 evden birisi Milas’ın tarihi ev yaşamını yansıtacak etnografya müzesi, birisi tarihi Milas halılarının sergileneceği Milas Halı Müzesi, birisi Milas Müzesi hizmet binası, birisi kafeterya ve restoran, birisi arkeolojik etüt binası ve birisi internet kullanımına da açık arkeoloji kütüphanesi olarak kullanılacak. Evlerin kullanım amaçlarına yönelik döşeme çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milas Müzesi Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor.

Uzunyuva arkeolojik sit alanında restorasyonu tamamlanan tarihi evlerden Milas’ın tarihi ev yaşamını yansıtmak amacıyla etnografya müzesi olarak düzenlenecek evin döşemesi için bütçe yetmeyince Milas Ticaret ve Sanayi Odası 5 bin lira katkıda bulundu. Bu parayla, evin yapıldığı dönemi yansıtacak divanlar, divan örtüleri, divan yastıkları, yer döşekleri, yataklar,  perdeler ve koltuklar yaptırılarak satın alındı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın tarihi için olduğu kadar kültürel ve turistik gelişimi için de büyük önem taşıyan Uzunyuva arkeolojik sit alanının ve bu alanda restorasyonu yapılan evlerin Milas’ın değerine çok büyük bir değer katacağını belirterek “Biz de bu güzel çalışmaya MİTSO olarak katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. Sonuçta Uzunyuva arkeolojik sit alanı, içindeki Hekatomnos anıtmezarı ve arkeolojide 100 yılın buluşu olarak nitelendirilen lahdiyle, ve burada restorasyonu yapılan tarihi Milas evleriyle çok önemli bir yer. Bu çalışmalar Milas’ın değerine çok büyük değerler katacak” diye konuştu.IMG_8661 IMG_8666IMG_8675IMG_8679IMG_8680IMG_8683