DOLAR
35,7407
EURO
37,5068
ALTIN
3.146,40
BIST
9.997,85

MİTSO ve Mimarlar Odası’nın işbirliğiyle 9. Karia Sempozyumu başarıyla yapıldı;

MİTSO ve Mimarlar Odası’nın işbirliğiyle 9. Karia Sempozyumu başarıyla yapıldı;
06.09.2016 16:57
0
A+
A-

 

KARİALILARIN MERMERCİLİĞİ VE TAŞ DUVAR İŞÇİLİĞİNİN SIRLARI İNCELENDİ

 

*Merhum Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord’un anısına ve Türk arkeolog Prof. Ender Varinlioğlu’nun onuruna düzenlendi.

*Türk, Alman, İtalyan, Fransız ve Danimarkalı arkeologlar, sempozyumun ana teması olan “Karia’da mermercilik ve taş duvar işçiliği” konusunda birbirinden ilginç bildiriler sundular.

*10. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu 25 / 26 Ağustos 2016 tarihinde “Karia’nın sikkeleri” konusunda düzenlenecek.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası Milas Temsilciliği’nin işbirliğinde düzenlenen 9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başarıyla yapıldı. 2 / 3 Eylül günleri Milashan Otel’de yapılan sempozyumda Türk, İtalyan, Alman, Fransız ve Danimarkalıarkeologlar sempozyumun ana teması olan “Karia’da mermercilik ve taş duvar işçiliği” konusunda ilginç bildiriler sundular.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkan Vekili Köksal Özköklü, Milas Müzesi Müdiresi Gülnaz Savran ile yöredeki bazı kazı ekiplerinin başkanları ve kazı ekiplerinde yer alan arkeologlar ve arkeoloji öğrencileri ile birlikte çevre ilçelerden birçok seçkin konuğun izlediği sempozyum Milashan Otel’de yapıldı. Sempozyuma katılanlar arasında Beçin Kazısı Başkanı Kadir Pektaş ve Trakya Üniversitesi’nden eski Alianoi Kazısı Başkanı Ahmet Yaraş da yer aldılar.

2 Eylül Cuma günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra hep birlikte okunan İstiklal Marşı‘nın ardından açılış konuşmasını yapan Gazeteci Olcay Akdeniz, geçen yıl sempozyumu Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord ve Türk arkeolog Prof. Ender Varinlioğlu‘nun onuruna düzenlemeyi karalaştırdıklarında Debord’un hayatta olduğunu, bu karardan çok büyük bir mutluluk duyduğunu, ancak daha sonra yaşamını yitirdiğini belirterek “Karia üzerine çalışmakta olan arkeologlarımızın birçoğu ileri yaş grubundan. Biz her yıl bu sempozyumları arkeologlarımızın onuruna düzenlemek istiyoruz. Anılarına düzenlemek istemiyoruz. Bu nedenle tüm arkeologlarımıza uzun ve sağlıklı ömürler diliyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin konuklara hoşgeldiniz, diyerek böyle bir çalışmaya katkıda bulunduklarından ötürü memnuniyet duyduklarını söyledi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise konuşmasında Milas’ın tarihi, kültürel ve turistik değerlerine sahip çıktıklarını ve bu değerlerin tanıtımı için yaptıkları çalışmaları anlattı. Milas halılarının coğrafi işaret tescilini Sümer Holdingden almak için başvuruda bulunduklarını da sözlerine ekleyen Reşit Özer Uzunyuva, Beçin ve Stratonikeia’nın UNESCO’nun dünya geçici miras listesine alınmış olmasının Milas için çok büyük önem taşıdığını ve mutlaka bunun tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel de konuşmasında Milas’ta 27 antik kent kalıntısı ve ören yeri ile çok önemli bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Bu tarihi zenginliğin tanıtımında Karia Sempozyumlarının büyük önem taşıdığına da değinen Kaymakam Fuat Gürel, sempozyumu düzenleyenleri, emeği geçenleri kutladı ve başarılar diledi. Kaymakam Gürel, sempozyuma katılan yerli ve yabancı arkeologlara ve kazı başkanlarına da Milas’a gelerek sempozyuma katıldıkları için teşekkür etti.

Sempozyumun arkeolojik bildiriler bölümüne geçerken Olcay Akdeniz, Milas’ta Zeus Osogoa, Sodra Dağı, Gencik Tepe, Beşik Tepe, Keramos surları, Çomakdağ evleri ve Stratonikeia’da antik çağdan 19. yüzyıla uzanan duvar örneklerinden oluşan ve antikçağ mermer ocaklarını gösteren bir slayt sunumu yaptı. Olcay Akdeniz daha sonra oturum başkanlığı için Fokai Kazısı Başkanı Prof. Ömer Özyiğit‘i oturum başkanı olarak davet etti ve sempozyumun bildiriler bölümü başladı.

Prof. Dr. Ömer Özyiğit‘in başkanlığında başlayan ilk oturumda Labranda Kazısı Başkanı Doç. Dr. Olivier Can Henry, Pierre Debord’un yaşam öyküsünü ve Karia üzerine çalışmalarını anlattı. Pier Debord’dan çok şey öğrendiğini belirten Henry, “Pierre benim bilimsel öğrenim konusunda babamdı. Ondan çok şey öğrendim” dedi.

Sağlık sorunları nedeniyle Milas’a gelemeyen Alman epigraf Prof. Wolfgang Blümel‘in hazırladığı Prof. Dr. Ender Varinlioğlu‘nun yaşamöyküsü ve bilimsel çalışmalarını konu alan bildiriyi Almancadan Türkçeye Gülay Aytaç çevirirken metnin İngilizcesini mimar Laçin Karaöz, Türkçesini ise Olcay Akdeniz okudu.

Sempozyumun bildiriler bölümünde, sağlık sorunları nedeniyle Milas’a gelemeyen Danimarkalı Prof. Dr. Paul Pedersen‘in “Taş ev yapım teknikleri ve Mausollos’un mermer işçileri” konulu sunumunu İngilizceden Türkçeye çeviren Mimar Laçin Karaöz yaptı. Pedersen’in sunumunda Karia’da mermerin kesilmesi, mermer blokların taşınması ve kaldırılmasıyla duvarlarda blokların demir kenetlerle birbirine bağlanması anlatıldı.

Bu yıl sempozyumun onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Ender Varinlioğlu ise “Karia’da arkeolojik yüzey araştırmaları” konulu sunumunda Karia bölgesinde ve özellikle Keramos yöresinde yapmış olduğu yüzey araştırmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

İasos kazı ekibinin eski başkanı İtalyan arkeolog Dr. Fede Berti‘nin yine İtalyan arkeolog Dr. Diego Peirano ile birlikte hazırladıkları “İasos ve Bizans döneminde kırmızı mermerler” konulu sunumu Dr. Peirano’nun eşi Bayan Peirano yaptı. Bayan Peirano‘nun İngilizce olarak yaptığı sunumu Türkçeye Doç. Dr. Nilüfer Pembecioğlu çevirdi.

Sunumun ardından Kos’a gitmek için erken ayrılmak zorunda o Bayan Peirano’ya, eşi Dr. Diego Peirano‘nun plaketi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar ve Müzeler Daire Başkan Vekili Köksal Özköklü tarafından verildi.

Öğle arasının ardından oturum Stratonikeia Kazısı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yönetiminde yeniden başladı. Bu oturumda ilk sunumuProf. Dr. Mustafa Hamdi Sayar yaptı. Sayar, “Eskiçağda Marmara bölgesi ve Ege Bölgesi arasında mermer ticareti ve sevkiyatı” konulu sunumunda Marmara bölgesindeki mermer ocaklarını ve buradan çıkan mermerlerin gönderilmiş olduğu yerler hakkında bilgi verdi.

Sağlık sorunları nedeniyle son anda İtalya’dan Türkiye’ye gelemeyen arkeolog Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit‘in yerine İtalyan arkeologDr. Fulvia Bianchiİasos’ta İmparatorluk Dönemi Agorasında mermer bezemeler; dokular ve ustalar” konulu ilginç sunumunu yaptı. İasos agorasındaki sütun ve sütun başlarıyla friz ve simadaki kabartmaların yapımı hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Fulvia Bianchi‘nin İngilizce yaptığı sunumu, Doç. Dr. Nilüfer Pembecioğlu Türkçeye çevirdi.

Yapılan sunumların ardından sempozyuma katılanlar topluca Stratonikeia gezisine katıldılar. Burada, Stratonikeia Kazısı Başkanı Prof. Bilal Söğüt, geziye katılanlara rehberlik yaparak tarihi kenti anlatarak gezdirdi. Gezi sonrasında Stratonikeia’daki eski müze deposu olan Hasan SarEvi‘nde konuklara Milas’ın tepsi böreği ve çaykaması ile ayran ve çay ikram edildi.

Sempozyumun ikinci günkü ilk oturumu Knidos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna’nın başkanlığında başladı. İlk sunum, sağlık sorunları nedeniyle Milas’a gelemeyen Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar‘ın hazırlamış olduğu “Aphrodisias Heykel Okulu” konulu bildiriOlcay Akdeniz tarafından okunarak yapıldı.

Sempozyum daha sonra Anai Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz‘ün Bafa Gölü ve çevresindeki Latmos / Herakleia antik kentleri ve Latmos Dağlarındaki kaya resimlerini, tapınakları, manastırları ve çilehaneleri anlattığı “Kutsal dağdaki mukaddes yerler” konulu sunumuyla devam etti.

Daha sonra Stratonikeia Kazısı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından “Stratonikeia’daki taş duvar teknikleri ve örnekleri” konulu sunum yapıldı. Prof. Dr. Söğüt, sunumunda bir gün önce kendisinin rehberliğinde gezilen Stratonikeia’daki antik çağ yapılarından 19. yüzyıla kadar yapılmış olan duvarların yapım tekniklerini örneklerle anlattı.

Labranda Kazısı Başkanı Doç. Dr. Olivier Can HenryLabranda’da Andron A’nın yapım teknikleri ve restorasyon projeleri” konulu sunumunu yaptı. Labranda’da Karia Satrabı Mousolos zamanında yapılmış birçok anıtsal yapı olduğunu ve bunlardan en ilgincinin Andron A olduğunu anlatan Doç. Dr. Olivier Can Henry, Andronun üstündeki erkek insan başlı sfenksin Perslerin, frizdeki işlemelerin Karia ve sütunların ise İon / Yunan özelliği taşıdığını belirterek “Mousolos burada Perslerle Yunanlar arasına Karia özelliğini koyarak ‘biz Pers de değiliz, Yunan da! Biz Karialıyız” demek istediğini ileri sürdü. Andron A’nın duvarlarındaki yıkılmanın ağaçlardan kaynaklandığını anlatan ve binanın çok ciddi boyutta bir yıkılma tehlikesi olduğunu belirterek bunu önlemek için geliştirdikleri projeyi anlattı.

Oturumun son konuşmasını yapan Knidos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna ise Dr. Nadire Atıcı ile birlikte hazırladıkları “Burgaz (Palaia Knidos) Yerleşiminde Klasik Dönem taş duvar teknikleri” konulu sunumunda Burgaz’da uygulanan duvar yapım tekniklerinden örnekler gösterdi.

Doç. Dr. Henry’e, Fokai Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, Andron A’nın sağlamlaştırılması konusunda bazı önerilerde bulundu. Doç. Dr. Henry’in Prof. Özyiğit’e açıklamalarda bulunurken Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar ve Prof. Zeynep Mercangöz‘ün de katılımıyla tartışmalar Andron A’nın kurtarılması üzerine bir foruma dönüştü. İzleyenlere büyük keyif veren bu tartışmalardan sonra Doç. Dr. Olivier Can Henry‘e teşekkür plaketini Prof. Dr. Ender Varinlioğlu verdi ve oturuma öğle arası verildi.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumu ise Prof. Mustafa Hamdi Sayar‘ın başkanlığında başladı. Arkeolog ve Yayıncı Nezih Başgelen‘in “Duvarların diliyle Karia’da zaman” adlı sunumunda 1493 Kos Depreminden 1522’deki Rodos’un fethine antik dünyanın 7 harikasından biri sayılan Maussollos Mausoleumu‘nun yeniden ortaya çıkışı, duvarlarının parça parça sökülerek Bodrum Kalesi’nin bölümlerinin taş taş nasıl yapıldığı, bu süreçte devasa bir lahdin ve Maussollos mezar odasının bulunuşu ve Bodrum’dan St. Jean şövalyeleri tarafından İtalya’ya gönderilen eserler belgeleriyle ayrıntı bir şekilde anlatıldı.

Nezih Başgelen‘in ardından kısa bir dia sunumu yapan Olcay Akdeniz, Ören’in köy mezarlığında antik çağ lahitleriyle günümüzde halen yapılmakta olan mezarların iç içeliğini gösteren ilginç görüntüler yansıttı.

Sempozyumun son bölümünde dinleyenlerden gelen soruları, oturuma katılan arkeologlar yanıtladı.

Daha sonra sempozyuma sundukları bildirilerle katılan arkeologlara ve bildirileri İngilizce, İtalyanca ve Almanca’dan Türkçeye çevirilerini yapanDoç. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Mimar Laçin Karaöz, Restoratör Suzan Özyiğit ve MİTSO Ar – Ge ve Dış İlişkiler Memuru Gülay Aytaç ile sempozyumun ses ve görüntülerini yansıtan Emekli Öğretmen Ahmet Yelliler‘e teşekkür plaketleri verildi.

Sempozymun kapanış konuşmasını yapan Olcay Akdeniz; 10. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu‘nun 25 / 26 Ağustos 2017tarihinde yapılacağını ve sempozyumun ana temasının “Karia’nın sikkeleri” olacağını açıkladı ve sempozyumun kimlerin onuruna düzenleneceği konusundaki önerilerin Aralık ayına kadar yapılmasını istedi.

9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun kapanışının ardından tüm katılımcıların hep birlikte bir anı fotoğrafı çektirmesiyle sempozyum sona erdi.

ORMANDAKİ YAPRAKLARDAN TABLOLAR VE KARİA TAKILARI

9. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu’nun düzenlendiği Milashan Otel’deki salonda emekli Orman Mühendisi Atilla Kurmuş, ormandan toplanmış ve kurutulmuş çeşitli ağaç yaprakları, çiçekler ve bitkilerden yaptığı tablolarla oluşturduğu sergi çok büyük ilgi çekerken salona da ayrı bir renk kattı.

Muğla S. Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Canan Kork Çiftçi‘nin antik çağ takılarından esinlenerek yaptığı takılardan oluşan koleksiyon büyük bir takdir ve beğeni kazandı.

SEMPOZYUM 2

SEMPOZYUM 3

SEMPOZYUM 4

SEMPOZYUM 5

SEMPOZYUM 6

SEMPOZYUM 7

SEMPOZYUM 8

SEMPOZYUM 9

SEMPOZYUM 10

SEMPOZYUM 11