MİTSO’da akreditasyon için ön denetim yapıldı. “MİTSO’DA AMAÇ, AB STANDARTLARINDA EN İYİ HİZMET”

MİTSO’da akreditasyon için ön denetim yapıldı.  “MİTSO’DA AMAÇ, AB STANDARTLARINDA EN İYİ HİZMET”
26.12.2017 09:46

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, hizmet kalitesinde AB standartlarında olduğunun bir göstergesi sayılan akreditasyon denetim sisteminde gelecek yıl yapılacak denetim öncesinde ön denetimden geçti. Geçen dönem akreditasyon hizmet kalitesi sınıflamasında C seviyesinden B seviyesine yükselme başarısı gösteren MİTSO, ön denetimden de başarıyla geçti.
TOBB’nin oda ve borsaların akreditasyon sistemi çalışmaları kapsamında MİTSO’nun gelecek yıl yapılacak akreditasyon denetim süreci öncesinde “Akreditasyon Sistemi Geliştirme Ziyareti” yapıldı. TOBB adına bağımsız denetçi kuruluş temsilcisi olarak Serkan Şahin tarafından yapılan ve aslında bir ön denetim olan ziyaret sırasında MİTSO’nun çalışmaları gözden geçirildi. TOBB tarafından yeni getirilen puanlama sistemi veri alınarak akreditasyon standardı ölçütlerinin tamamı gözden geçirilerek gelecek yıl yapılacak asıl denetimlere yapılması gereken hazırlıklar belirlendi.
TOBB için akreditasyon süreci denetimleri ve denetim öncesi geliştirme amaçlı ziyaretler yapan Bağımsız Denetçi Kuruluş Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri A.Ş. adına denetçi Serkan Şahin ile MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve oda personeli bir toplantı yaptı. Toplantı sırasında odanın çalışmalarını anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Amacımız üyelerimize daha iyi hizmet sunmak. Bu amaçla hizmet kalitemizi en iyi seviyeye yükseltmenin gayreti içindeyiz. Yolumuza emin adımlarla yürüyoruz. Önce odamızı C seviyesinde akredite ettirmeyi başardık. Bir dönem sonra B seviyesine çıktık. Şimdi hedefimiz A seviyesine yükselmek” dedi.
Bağımsız denetçi kuruluş temsilcisi Serkan Şahin de geliştirme ziyaretlerinin amacının akreditasyon sürecindeki eksiklikleri ve aksaklıkları belirleyerek bir yıl sonra yapılacak denetim sürecine kadar bunların giderilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Daha sonra başlayan ön denetim sürecinde yaklaşık 11 saat boyunca birimlerin çalışmaları incelenerek görüş alışverişinde bulunuldu. Serkan Şahin, daha sonra görüşmelerini bir rapor olarak düzenleyerek gelecek yılki denetim sürecine kadar yapılması gerekenlerle ilgili önerilerini MİTSO’ya sunacak.
TOBB’NİN AKREDİTASYON SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB); Türk oda ve borsalar arasında kalite bilincinin yerleştirilmesi, oda ve borsa sisteminin iş dünyasındaki saygınlığının ve hizmet türlerinin arttırılması, hizmet kalitelerinin iyileştirilmesi, oda ve borsa sisteminin birbirine yakınlaşmasının sağlanması suretiyle üye oda ve borsaların AB oda ve borsalar sistemine uyumunun sağlanması amacıyla akreditasyon sistemi uygulamasını 2002 yılında başlatmıştı. Sistem, belirlenen ilkeler çerçevesinde bağımsız denetçi kuruluşların üç yılda bir yaptığı denetimlerle işletiliyordu. Denetimlerde oda ve borsalar C, B ve A seviyesinde akreditasyonları onaylanıyor puanlama sisteminde 70’i aşan oda ve borsalar ise A+ olarak değerlendiriliyordu. Bugüne kadar TOBB’a bağlı 363 oda ve borsadan 191’i akredite olmayı başarmış ve 41’i için ise akredite olabilme süreci halen devam ediyor. MİTSO ise ilk kez 2012 yılında C seviyesinde akredite olmuş 2016 yılında da B seviyesine yükseltmeyi başarmıştı.
Akreditasyon sürecinde bağımsız denetçi kuruluşlar tarafından TOBB adına üç yılda bir denetlemeler yapılıyor. Denetlemelerin bir yıl öncesinde ise yine bağımsız denetçi kuruluş tarafından görevlendirilen bir uzman denetçi, geliştirme ziyaretinde bulunuyor. Bu ziyaret sırasında odanın stratejik planı, bu plana uygun olarak hazırlanmış olması gereken yıllık iş planları ve iş planlarına uygun olarak yapılmış olması gereken çalışmalar gözden geçiriliyor, var ise eksiklikler not edilip bir yıl sonra yapılacak denetime kadar bu eksikliklerin giderilmesi isteniyor.