MİTSO’NUN 2014 BÜTÇESİ OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

27.12.2013 14:06

*MİTSO’nun Aralık ayının son meclis toplantısında 2014 yılının gelir – gider bütçeleri ve Kasım ayı kati mizanı oybirliği ile kabul edildi.

*Fırıncıların ekmeğin 90 kuruşa çıkarılması istemi ise oy çokluğu ile reddedildi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2013 yılının son meclis toplantısı Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından açıldı. Geçen meclis toplantısında komisyona havale edilen 2014 yılı bütçesi, komisyondan geldiği şekilde oylamaya sunuldu. 1 milyon 200 bin TL olarak görülen gelir ve yine 1 milyon 200 bin TL olarak görülen gider bütçesi, ayrı ayrı yapılan oylamalarla kabul edildi.

Gündemin bir diğer maddesi gereğince görüşülen Kasım ayı kati mizan cetveli de, yine oybirliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısında, genel sekreterlikçe hazırlanın 208 yılı aidat ve munzam aidat borcu bulunan üyelerin borçlarının 6183 sayılı yasa uyarınca takibine yönelik işlem yapılması da yine oybirliği ile kabul edildi.

Odaya kayıtlı fırın işletmelerinin ekmek fiyat zammıyla ilgili vermiş oldukları dilekçe, ilgili 2 Nolu Meslek Komitesinde görüşülmesinin ardından meclise sunuldu. Fırıncıların 250 gram ekmek, kepekli ekmek ve tam buğday unundan yapılmış ekmeğin 90 kuruş olması istemleri Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından oda üyelerinin görüşüne açıldı. Meclis Üyesi Ali Zenger, kendisinin bir gıda mühendisine yaptırdığı araştırmaya göre ekmeğin maliyetinin, bakkalların kar marjı dahil 61 kuruş olduğunu, ekmeğin daha çok dar gelirli aileler tarafından daha çok tüketildiğinin de dikkate alınarak 90 kuruşluk ekmek fiyatına karşı çıktı. Zenger, çeşitli girdilerde meydana gelen yükselmenin de dikkate alınarak ekmeğe makul ölçüde bir zam yapılabileceğini belirterek ekmek fiyatının 80 kuruş olabileceğini söyledi.

Meclisin fırın işletmecisi üyesi Ömer Eliş ise kendilerinin de maliyet hesabı yaptırdığını ve buna göre ekmeğin bakkal marjı hariç 60 kuruşa mal olduğunu, bakkalların kar marjının ise 15 kuruş olduğunu belirterek ekmeğin fiyatının 90 kuruş olması gerektiğini anlattı.

Görüşmeler sırasında simidin fiyatının 75 kuruş olduğuna dikkat çekilirken simit fiyatının MİTSO tarafından belirlenmediği, Gıda Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası tarafından belirlendiği belirtilerek ekmek fiyatını belirleme yetkisinin Sanayi ve Ticaret Odalarında olduğu ifade edildi.

Yapılan görüşmelerden sonra ekmek fiyatının 85 kuruş olmasına yönelik öneri öne çıkınca Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından oylama yapıldı. Oylamada, bu öneri oy çokluğu ile reddedildi. Böylece, Milas’ta ekmeğin fiyatının 75 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırılmış oldu.

Gündemin dilek ve temenniler bölümünde söz alan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Reşit Özer, seçimlerden bu yana uyumlu ve olumlu bir çalışma ortaya koyan ve odanın bütçesine de oybirliği ile destek veren meclis üyelerine teşekkür ederek yeni yıllarını kutladı.

Yılın son oturumunu yöneten Meclis Başkanı Mustafa Yüksel de, seçimlerin ardından oda meclisinde yaşanan birlik ve beraberlik havasının oda meclisinin bütçesinin oybirliği ile kabul edilmesinde de yaşandığına dikkat çekerek meclis üyelerine teşekkür etti ve meclis üyelerinin yeni yıllarını kutlayarak oturumu kapattı. DSCF4690